VELIKI I MESNATI PLODOVI

Bogatu berbu jagoda možete dobiti uz pomoć ove jedne čudesne namirnice iz kuhinje

 /SHUTTERSTOCK

Osigurajte bogatu berbu jagoda i oslonite se na provjerene savjete kako stimulirati biljke kako bi vam one donijele bogatu berbu plodova i davale plodove što duže.

Ne trebaju vam umjetna gnojiva puna kemikalija, možete se pozabaviti i savjetima naših predaka.

Čudesna prihrana

Možete ju koristiti ne samo za jagode, već i za druge vrste voća, pa čak i za gnojidbu geranija i sobnih biljaka.

Trebat će vam (prilagodite dozu prema broju biljaka):

5 l vode

1 kg kvasca

Pristup:

Ostavite da se kvasac otopi u vodi u omjeru 1 kg kvasca na 5 litara vode.

Dobiveni proizvod se zatim razrijedi u 50 litara vode (0,5 l smjese na 10 l vode). Iz iskustva, 10 "grmova" jagoda troši otprilike 5 litara vode.

Gnojite dva puta po sezoni.

Osim svježeg kvasca možete koristiti i sušeni kvasac: 1 pakiranje pomiješati sa 2 žlice šećera i ostaviti da se otopi u malo mlake vode.

Zatim se smjesa razrijedi u kanti vode i ostavi da odstoji 2 sata.

Koristite tako što u posudu za zalijevanje ulijete vodu i dodate 0,5 l smjese.

Čime još gnojiti jagode?

Kiseli mliječni proizvodi kao što je surutka

Poznato je da sirutka sadrži minerale, azot, kalcij, sumpor, fosfor i više od 19 esencijalnih aminokiselina. Za jagode je blago kiselo tlo najkorisnije za razvoj plodova. Preporučuje se gnojivo od fermentiranih mliječnih proizvoda (poput spomenute surutke), uz pepeo, pileće gnojivo i humus.

Dodatni savjet: ako prskate razrijeđenim mlijekom, možete zaboraviti na lisne uši i grinje.

Stari kruh je alternativa korištenom kvascu

Kruh od kiselog tijesta potopite u vodu i namjestite da ne ispliva te ostavite da odstoji 6-10 dana.

Dobivenu otopinu razrijedite vodom u omjeru 1:1.

Kopriva

Kopriva na jagode djeluje kao eliksir života. Skupite ju u veću posudu, da bude stvarno gusta.

Prelijte kišnicom, poklopite, ostavite da se natopi i dobro promiješajte dva puta dnevno.

Nakon nekoliko dana gnojivo je spremno i razrijeđeno vodom u omjeru 1:20.

Kopriva sadrži veliku količinu dušika u obliku koji vrlo dobro apsorbira korijen jagode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 00:04