ISTRAŽILA NASA

Biljke koje odlično apsorbiraju vlagu: Idealne su za vašu kupaonicu ili kuhinju

 /SHUTTERSTOCK
Ove biljke osim što odlično upijaju vlagu, ujedno i pročišćavaju zrak od nakupljenih toksina

Kupaonica je doista posebno mjesto u domu. To je mjesto gdje se idete očistiti. To je mjesto gdje se idete opustiti. A to je i mjesto gdje zaposlene mame odlaze samo kako bi dobile trenutak mira. Ponekad je to i mjesto gdje najbolje razmišljate.

Ali jeste li znali da zrak u kupaonici može biti najzagađeniji u cijeloj vašoj kući? Sredstva za čišćenje, sapuni, parfemi i drugi proizvodi koji ugodno mirišu ostavljaju toksine iza sebe. Osim toga, topli i vlažni uvjeti s ograničenom ventilacijom potiču rast svih vrsta klica, bakterija i plijesni.

Iako biste mogli pokrenuti sustav za pročišćavanje zraka i odvlaživač zraka, zašto trošiti nepotrebnu električnu energiju? Studije su pokazale da dodavanje biljaka u kupaonicu može povećati vašu razinu energije i smanjiti stres. Korištenje biljaka za stvaranje utočišta poput toplica u vlastitom domu također može poboljšati vaš pogled na život i potaknuti kreativnost.

Sve što trebate je nekoliko dobro odabranih biljaka koje mogu podnijeti mikrookruženje vaše kupaonice. Kao i na svakom drugom mjestu u vrtu, morate uzeti u obzir nekoliko stvari prije odabira pravih biljaka za svoju kupaonsku oazu: rasvjetu, protok zraka, temperaturu i prostor.

Donosimo neke od najpouzdanijih biljaka koje upijaju vlažnost i pročišćavaju zrak.

image
/SHUTTERSTOCK

Aloe Vera

Znanstveni naziv: Aloe barbadensis miller

Vrsta biljke: sukulent

Veličina biljke: 2,5 do 5 centimetara

Potrebe za vodom: rijetko, dopustite da se tlo osuši

Potrebe sunca: jarko, neizravno sunce

Od opeklina od sunca do žgaravice, aloe vera je stoljećima liječila manje bolesti. Aloe vera se može jako dobro snaći u vlažnoj kupaonici sve dok nema previše vode. Međutim, potrebno joj je jako, filtrirano svjetlo jer će koža njegovih dugih, bodljikavih debelih listova izgorjeti na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Sobne azaleje

Znanstveni naziv: Rhododendron simsii

Vrsta biljke: širokolisna zimzelena

Veličina biljke: 2 do 15 centimetara

Potrebe za vodom: održavajte vlažnim; redovito zalijevajte

Sunce treba: srednje svjetlo

Azaleje prirodno vole topla, vlažna okruženja. Sparna kupaonica s malo jutarnjeg sunca održavat će raznobojne cvjetove sretnima i zdravima. Najbolje vrste azaleja za zatvorene prostore nazivaju se stakleničke, cvjećarske ili sobne azaleje.

Ove azaleje nisu isto što i otporne vrste za sadnju na otvorenom. Pazite da tlo ostane vlažno jer ne vole mokro korijenje i neće dugo tolerirati uvjete slične suši. Možda ćete morati podrezati korijenje svake godine.

image
/SHUTTERSTOCK

Kućna sreća

Znanstveni naziv: Soleirolia soleirolii

Vrsta biljke: zeljasta trajnica

Veličina biljke: 1 do 7 centimetara

Potrebe za vodom: održavajte ravnomjerno vlažnim

Potrebe sunca: slabo do srednje svjetlo

Uz tucet različitih imena, kućna sreća su puzava biljka sa svijetlim nježnim listovima i nježnim, obično bijelim cvjetovima. Može rasti u močvarnim uvjetima, pa je topla, vlažna kupaonica idealna za ovu malu ljepoticu.

Begonia

Znanstveni naziv: Begonia spp

Vrsta biljke: višegodišnja

Veličina biljke: oko 12 centimetara

Potrebe za vodom: održavati vlažnim

Sunce treba: filtrirano jutarnje svjetlo

Uz mnoge vrste begonija, ove se mogu uzgajati u zatvorenom prostoru, ali najbolje su one vlaknaste i rizomatozne vrste. Ovi cvjetni tropski domorodci oslobodit će vašu kupaonicu vlage i dodati mirisne grozdove cvjetova u dekor.

image
/SHUTTERSTOCK

Paprat

Znanstveni naziv: Asplenium nidus

Vrsta biljke: epifit

Veličina biljke: 8 do 15 centimetara

Potrebe za vodom: tjedno

Sunce treba: srednje svjetlo

Ptičja paprat potječe iz sparne, tropske klime. Ako vaša kupaonica ima prozor, osjećat će se kao kod kuće. Trebat će joj dovoljno svjetla kako bi lišće ostalo valovito. Ako je svjetlo preslabo, lišće će se spljoštiti. Ipak, ne voli previše sunca.

Bostonska paprat

Znanstveni naziv: Nephrolepis exaltata

Vrsta biljke: zeljasta trajnica

Veličina biljke: 5 do 8 centimetara

Potrebe za vodom: mjesečno

Potrebe za suncem: neizravno sunce

Sa širokim, čipkastim lišćem koje voli vlažnu klimu, bostonska paprat je lijep i upečatljiv izbor za kupaonsku mikroklimu. Imajte na umu da preferira neizravno svjetlo prije nego što ju objesite blizu prozora kupaonice.

Listovi mogu brzo izgorjeti, osobito ako se ostave na izravnom popodnevnom suncu. Bostonska paprat može vrlo učinkovito ukloniti formaldehid i ksilen iz zraka, a NASA ju je proučavala kao metodu za čišćenje zraka u zatvorenom okruženju, zajedno s nekoliko drugih na ovom popisu.

image
/SHUTTERSTOCK

Bromelija

Znanstveni naziv: Bromeliaceae

Vrsta biljke: epifit

Veličina biljke: 2,5 do 8 centimetara

Potrebe za vodom: rijetko

Sunce treba: jarko, neizravno svjetlo

Listovi u obliku mača i svijetli, jedinstveni cvjetovi mogu učiniti da rastuće bromelije izgledaju zastrašujuće. Njih je, zapravo, lako njegovati uz nekoliko trikova.

Bromelije prirodno rastu s malo ili nimalo tla i mogu se naći kako rastu na drveću, na deblima i u kontaktu s drugim organskim materijalom. One apsorbiraju vlagu i hranjive tvari kroz zrak. Ako se čini da je bromelijama potrebno zalijevanje, nježno napunite središnju vazu. Postoji mnogo različitih boja, vrsta i veličina bromelija koje će upotpuniti vaš kupaonski dekor.

Kalateja

Znanstveni naziv: Calathea spp

Vrsta biljke: zeljasta trajnica

Veličina biljke: 1 do 8 centimetara

Potrebe za vodom: održavati vlažnim

Potrebe sunca: slabo do srednje svjetlo

S naizgled beskrajnim izborom uzoraka i boja lišća, kalateja je zapanjujuća biljka za tamnije kutove kupaonice. Njihovi veliki, široki listovi omogućuju im da iskoriste čak i minimalne izvore svjetlosti.

Budući da je osjetljiva na hladan i suh zrak te određene metale i minerale koji se nalaze u vodi, držite ju na sigurnom mjestu podalje od propuha i koristite samo filtriranu ili destiliranu vodu. Vlažna para koju proizvodi opuštajuće tuširanje ili kupka savršena je za ovu biljku.

image
/SHUTTERSTOCK

Ukrasni kukuruz

Znanstveni naziv: Aspidistra elatior

Vrsta biljke: višegodišnja

Veličina biljke: 5 do 8 centimetara

Potrebe za vodom: rijetko

Potrebe sunca: slabo do srednje svjetlo

Poznata i kao barska biljka, ova biljka koju je teško ubiti dobro uspijeva na gotovo svim temperaturama. No, ne voli se previše zalijevati niti izlagati previše svjetla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 20:57