NIJE SF

Biljka kao egzotični filmski junak: Zamahuje, ubada i sječe prostor oko sebe s nožem

 David Bowen
Bowenov portfelj istražuje točku u kojoj se susreću prirodni i mehanički sustavi

Autor David Bowen dao je kontrolu filodendronu u svojoj fascinantnoj instalaciji pod nazivom Plant Machete. Kao što ime sugerira, živa biljka ima moć rukovanja golemim nožem/mačetom. Zvuči kao djelo znanstvene fantastike, ali kreativno zanimanje za robotiku kulminiralo je kontrolnim sustavom koji "čita i koristi električne šumove pronađene u živom filodendronu." Biljka djeluje kao mozak robotske ruke i određuje kako mačeta zamahuje, ubada i siječe prostor oko sebe.

image
David Bowen
image
David Bowen

Biljka je pričvršćena na zid, a Bowen je zakačio senzore na listove. Listovi zatim šalju signale posebno izrađenom softveru koji preslikava pokrete na zglobove ruke i noža.

image
David Bowen

Bowen je snimio djelo u akciji i nevjerojatno je gledati robota kako se kreće znajući da svaku njegovu radnju ne diktiraju ljudi ili umjetna inteligencija, već kućna biljka. Nikada ne očekujete da će zelenilo uspostaviti ovu razinu kontrole.

Bowenov portfelj istražuje točku u kojoj se susreću prirodni i mehanički sustavi. "S robotikom, prilagođenim softverom, senzorima i podacima, konstruiram uređaje i situacije koje se pokreću i povezivanje s fizičkim, virtualnim i prirodnim svijetom", kaže za My Modern Met. "Uređaji koje konstruiram često igraju i uloge promatrača i kreatora, pružajući ograničene i mehaničke perspektive dinamičkih situacija i živih sustava... Fenomenološki rezultati su suradnja između prirodnog oblika ili funkcije, mehanizma i umjetnika."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:00