Neka zablista!

Bez obzira imate li mali balkon ili veliki vrt: ovako ćete maksimalno iskoristiti svoj vanjski prostor

 GREGORY_LEE/GETTY IMAGES

Još ne koristite svoju terasu ili balkon? Onda je vrijeme! Izaći navečer i uživati ​​u posljednjim zrakama sunca ili se vikendom opustiti u svojoj maloj zelenoj oazi, neprocjenjivo je. Svatko tko ima mali balkon ili terasu s vrtom u užurbanoj urbanoj džungli može se smatrati sretnikom. Koliko god mali komadić prostora bio, možete ga učiniti savršenim za opuštanje. U nastavku doznajte kako i najmanji balkon ili sjenovitu terasu pretvoriti u zelenu oazu.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Planiranje je sve!

Bez obzira na to jeste li sretnik s velikim vrtom ili imate samo mali balkon: pravilnim planiranjem svaki se prostor može optimalno iskoristiti i uljepšati. Razmislite kako želite koristiti prostor. Želite li se opustiti na balkonu ili možda urediti mali kućni ured? Treba li terasa biti mjesto za roštiljanje s prijateljima ili više lounge za ležanje i čitanje? Nakon što imate jasnu ideju, preuređenje je mačji kašalj.

image
KHAOYAIBOY/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Male prostore treba dobro iskoristiti

Imate li samo mali balkon ili mini terasu? Nema problema! Kako biste istinski uživali prostor biste trebali optimalno iskoristiti. Viseće biljke ili okomiti vrtovi u tren oka pretvaraju mali balkon u zelenu oazu. Sklopivi namještaj ili balkonski namještaj s prostorom za odlaganje također je dobra ideja za optimalno korištenje malog prostora. Općenito, što je kvadratura manja, to više treba koristiti visinu. Terasa ili balkon se mogu vizualno povećati lijepim podnim oblogama ili vanjskim tepisima. Boje kao što su bijela, bež ili krem ​​također vizualno povećavaju površinu, ali imajte na umu da su i osjetljivije na prljavštinu.

image
SUPERSMARIO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Pravi namještaj za balkon i terasu

Možda najvažnije za stvaranje prekrasnog vanjskog prostora jest odabir pravog vanjskog namještaja. Trebate li prostor s puno mjesta za sjedenje; duga uska klupa također može stati na balkon. Kako ne biste pravili kompromise u pogledu dizajna i kvalitete, prostor prvo izmjerite i potražite namještaj koji neće zakrčiti prostor, dobar omjer je ovdje važan kako biste se nesmetano kretali. Fokusirajte se na funkcionalnost, udobnost i kvalitetnu izradu. Danas u trgovinama možete birati između kolekcija koje uključuju pojedinačne komade namještaja i kompletne serije koje su prikladne za prostrane vanjske prostore za blagovanje i dnevni boravak, kao i za manje terase ili balkone. Čak i mali balkon može izgledati privlačno s lijepo dizajniranim komadima.

image
OWNGARDEN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Neka zablista! Svjetlo za atmosferu

Da bi vam na otvorenom bilo zaista ugodno potrebna vam je svjetlost, jer ništa nije ljepše nego sjediti na balkonu ili terasi i pustiti večer da nestane. Solarna svjetla, bajkovita svjetla ili mali lampioni stvaraju atmosfersku koja vas poziva da se zadržite u eksterijeru. Postaje još ugodnije s mekim jastucima, udobnim pokrivačima i svijećama na stolu.

image
MTREASURE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. Biljke za zelenu oazu

Kako bi vaš balkon ili terasa izgledali posebno lijepo, potrebne su vam biljke. Viseće biljke, okomiti vrtovi ili police za biljke: važno je da odaberete biljke koje se lako održavaju i koje odgovaraju vašem vanjskom prostoru. Suncokreti se, primjerice, osjećaju kao kod kuće na osunčanim balkonima, a na terasi u hladu ne uspijeva samo cvijeće nego i začinsko bilje. Naš savjet: Ako imate dovoljno prostora, posadite i povrće poput rajčice, krastavaca ili paprike.

image
VICKTOR_BELICAK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

6. Ne zaboravite: zaštitu od sunca

Ako imate osunčan balkon ili terasu okrenutu prema jugu, svakako treba obratiti pozornost na pravu zaštitu od sunca. Tu pomaže šareni suncobran, jedro ili tenda, jer jako direktno sunce nije zdravo. Mnogo je lakše opustiti se vani u hladu.

image
PAPADIMITRIOU/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

7. Posljednje, ali ne manje važno: dekoracije

Namještaj je postavljen, solarne lampe su postavljene i suncobran je podignut: sada je vrijeme za uređenje! Pokažite tko ste i što volite: svijeće, deke, jastuci ili čak mali ukrasni elementi poput figura ili vaza odražavaju vaš stil i nastavljaju vaš ukus za uređenje interijera vani.

Bez obzira imate li mali balkon ili veliki vrt: uz kreativne ideje i savjete, svaki vanjski prostor može se pretvoriti u ugodnu oazu blagostanja u kojoj čak i jesen može biti iznimno lijepa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 09:27