SVI JE ŽELE IMATI

Atraktivna biljka koja ubrzava zacjeljivanje rana, čisti kožu, snižava šećer u krvi...

 /SHUTTERSTOCK
Saznajte zašto svi žele imati aloe veru u svojoj blizini, koliko sunca joj treba, za što se sve koristi kada je riječ o zdravlju i ljepoti te u koje kućne prostorije ju je najbolje staviti

Aloe vera je sukulentna biljna vrsta iz roda Aloe. Biljka je bez stabljike ili vrlo kratke stabljike s debelim, zelenkastim, mesnatim listovima koji se lepezasto šire od središnje stabljike biljke. Rub lista je nazubljen sitnim zupcima.

Prije nego što kupite aloju, imajte na umu da će vam trebati mjesto koje nudi svijetlu, neizravnu sunčevu svjetlost (ili umjetnu sunčevu svjetlost). Naime,izravna sunčeva svjetlost može previše isušiti biljku i požutjeti njezino mesnato lišće, pa ćete možda morati češće zalijevati ako vaša aloja živi na posebno sunčanom mjestu.

image
/SHUTTERSTOCK

Je li teško održati biljku aloe na životu?

Aloe vera je izvrsna sobna biljka. Ne samo da ju je lako održavati, već je i elegantna i nema hrpu lišća koje bi moglo pasti na tlo. Još jedan plus: gel unutar njenih listova može pomoći u ublažavanju bolova od opeklina od sunca ili drugih iritacija kože.

Je li u redu uzgajati aloe veru kod kuće?

Aloe vera može rasti u zatvorenom i na otvorenom, ali ako je uzgajate unutra, svakako je stavite na mjesto gdje će imati puno sunčeve svjetlosti. Idealni su prozori okrenuti prema jugu ili zapadu. Također ćete morati redovito zalijevati svoju biljku aloe, otprilike jednom tjedno ili kada je tlo suho na dodir.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako održati biljku aloe vere?

Aloe vera je sukulent, pa vodu skladišti u listovima. Važno je ne pretjerano ju zalijevati. Zalijevajte kad god se gornjih nekoliko centimetara komposta osuši kako bi se osušilo između dva zalijevanja. Pazite da voda potpuno iscuri i ne dopustite da biljka stoji u vodi jer to može uzrokovati truljenje korijena.

image
DUSKO MARUSIC/CROPIX/CROPIX

Koliko često treba zalijevati?

Otprilike svaka 3 tjedna Zalijevajte biljke aloe vere duboko, ali rijetko. Kako biste spriječili truljenje, pustite tlo da se osuši barem 2.5. do 5 centimetra duboko između dva zalijevanja. Ne dopustite da vaša biljka stoji u vodi. Zalijevajte svaka 3 tjedna, a tijekom zime još štedljivije.

image
/SHUTTERSTOCK

Treba li puno sunca?

Od ključne je važnosti da svoju aloju stavite na prozor gdje će primati najmanje šest sati sunčeve svjetlosti dnevno. Bez produženog, izravnog svjetla, vaš će se sukulent početi rastezati i izgubiti svoj atraktivan, kompaktan oblik. Može se prevrnuti jer stabljika slabi.

Koje su zdravstvene prednosti?

Mnoge. Sadrži zdrave biljne spojeve, ima antioksidativna i antibakterijska svojstva, ubrzava zacjeljivanje rana, pomaže u liječenju afti, smanjuje zatvor, može poboljšati kožu i spriječiti bore, snižava razinu šećera u krvi....

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Koliko dugo može živjeti aloja?

Uz pravilnu njegu, sobne biljke aloe mogu živjeti i do 12 godina, bez obzira na to. Poznato je da veće sorte na otvorenom žive više od dva desetljeća.

Može li se držati u spavaćoj sobi?

Stručnjaci preporučuju držanje aloe vere u spavaćoj sobi jer je to jedna od rijetkih biljaka koja noću oslobađa kisik i apsorbira ugljični dioksid koji izdišete. Višak kisika u okolišu odličan je za vaš san.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

Je li aloe vera pročišćivač zraka?

Vjerojatno vam nije strana ideja da aloe vera pruža mnoge zdravstvene i ljepotne dobrobiti zbog svoje ljekovite sposobnosti, što je čini uobičajenom biljkom za dom. Međutim, također pruža sposobnost pročišćavanja zraka kako bi pomogla nekim uobičajenim kemikalijama koje se nalaze u kućanskim deterdžentima, bojama i ljepilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 10:36