Ključna stvar

Ako želite uživati u svom lijepom tavnjaku i nakon ljeta, pripazite na zalijevanje u ovo vrijeme

 Unsplash
Koliko god bilo važno zalijevati travnjak u jesen dok se zemlja ne smrzne, jednako je važno ne zalijevati ga

Ljeto se smatra vremenom kad je nužno skoro svakodnevno zalijevanja travnjaka, ali nemojte misliti da na jesen možete prestati zalijevati travu. Čak i oni koji žive u hladnijoj klimi nisu oslobođeni ove djelatnosti. Uz košenje trave do optimalne visine, gnojenje i grabljenje lišća, pravilno zalijevanje jedan je od najkritičnijih aspekata njege travnjaka za jesen.

image
Unsplash

Kada prestati zalijevati travnjak na jesen?

Ne biste trebali potpuno prestati zalijevati travnjak u jesen dok se zemlja ne smrzne. Nakon smrzavanja tla, bilo bi besmisleno zalijevati travu jer bi smrznuto tlo djelovalo kao prepreka, blokirajući put vode do korijena.

Zato se kaže da niske temperature sjevernih zima stvaraju pustinjske uvjete. "Pustinja" može dočarati slike kaktusa i sukulenata koji rastu u vrućem pijesku, ali se također odnosi na regije u kojima je voda zaključana u obliku leda. Biljke preživljavaju nedostatak vode ulazeći u mirovanje, stanje nalik spavanju u kojem im nije potrebno navodnjavanje.

image
Unsplash

Zašto je važno jesensko zalijevanje?

Ako je vaša vrsta trave ona koja podnosi i hladne sezone, onda je jesen važno razdoblje rasta vašeg travnjaka. Trava i dalje raste dobar dio jeseni, čak i ako ne vidite toliki rast na vrhu. Umjesto toga, veliki se rast događa pod zemljom u korijenskom sustavu. Ovo je ključno za izgradnju čvrstih temelja za vaš travnjak i za pomoć pri popravljanju bilo kakve štete koja se dogodila ljeti.

Nemojte ga lišiti navodnjavanja tijekom ovog kritičnog vremena. Odgovarajuća opskrba vodom korijena trave neophodna je za pravilan unos hranjivih tvari tijekom razdoblja rasta. Ako vaš travnjak ne apsorbira dovoljno hranjive tvari, neće postići optimalno zdravlje i možda neće preživjeti oštru zimu.

image
Unsplash

Kako uravnotežiti navodnjavanje jesenjskog travnjaka?

Koliko god bilo važno zalijevati travnjak u jesen dok se zemlja ne smrzne, jednako je važno ne zalijevati ga. Prekomjerno zalijevanje može naštetiti korijenskom sustavu trave, a višak vlage može dovesti travnjak u opasnost od gljivičnih bolesti.

Ako vaše područje u jesen dobije dovoljno oborina, možda ćete morati zalijevati samo površine koje su zasijane ili na kojima su tek započeti novi travnjaci. No, ako nastupi relativno toplo, suho vrijeme, budite spremni zalijevati travnjak baš kao što biste to činili ljeti.

Doba dana kada zalijevate travu također je važno. Zalijevanje u rano jutro najbolje je jer trava ima cijeli dan da se osuši prije nego što padne noć. Iz istog razloga, večer je najgore vrijeme za zalijevanje travnjaka. Ovo je jedan od razloga zašto su automatski sustavi za navodnjavanje dobro došli. Imaju mjerače vremena koje možete postaviti pa ne morate biti ranoranioc da biste zalijevali travu u pravo vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 08:01