Nema čekanja

Ako želite lijepu i bogatu okućnicu, vrijeme za veliko spremanje vaše zelene oaze

 SHUTTERSTOCK
Prekopati povrtnjak, iskopati jame za proljetnu sadnju voćki, prosijati zemlju, orezati voćke, stabla i ukrasno grmlje...

Krenimo s voćkama s kojih najprije treba skinuti sve vodene izdanke, one koji rastom remete njezin skladan oblik. Kod jednogodišnjih grana jabuke i kruške voćke se prikraćuju umjerenim rezom dok se kod šljiva, trešanja, višanja, jabuka i marelica orezuju samo grane koje rastu suviše unutar krošnje, jedna preko druge ili u visinu, kako bi krošnja dobila više svjetla, što pruža bolje uvjete cirkulaciji zraka, a napadi su nametnika slabiji.

image
SCHWABE, KAI/LIVING4MEDIA

OREŽITE UKRASNE GRMOVE

Zatim se pozabavite ukrasnim grmljem. Sada ne orezujemo grmove koji cvatu u proljeće poput forzicija, japanskih dunja, vajgelija itd. Naime, rezidbom tih grmova uklonili bi se cvjetni pupovi stvoreni još prošle sezone pa bi cvatnja izostala. Orezuju se grmovi koji cvatu u ljeto poput ljetnog jorgovana, petoprste i kariopteritisa. Pri tome se svi izdanci koji su cvali prošle sezone drastično prikrate, što potiče stvaranje snažnih izdanaka s cvjetnim pupovima. Također, orezuju se i grmovi koji godinama nisu orezivani. U tom slučaju izdanci se skrate na svega 30 do 50 centimetara iznad tla. Važno je da nakon orezivanja grmlje zadrži svoj prirodni oblik rasta.

image
Nagesh Badu/Unsplash

UKLONITE ZIMSKI POKROV

Zimski pokrov od suhog lišća, crnogoričnih grana i zaštitnih omotača kod trajnica, lukovica i mediteranskog bilja treba otkriti ako su biljke počele tjerati listove i izdanke iz zemlje. Ako su, pak, dani već topliji, polako uklonite zaštitu kako biljke ne bi prebrzo izrasle jer im može naškoditi iznenadni ili zakasnjeli mraz.

image
Niklas Liniger/Unsplash

OČISTITE TRAVNJAK

Travanj je idealno vrijeme i za prvu njegu vašeg travnjak nakon zime. Stoga travnjak treba dobro pograbljati okomitim rezačem s plosnatim noževima koji prodiru duboko u zemlju. Na taj način površina se čisti od uvenulih dijelova biljaka, korova širokog lišća, uvelog lišća i mahovine koja je pogubna za travu. Nemate li takav alat, dobro će vam doći i metalne grablje. No, u tom slučaju površinu morate pograbljati dva-tri puta. Nakon toga travnjak prihranite odgovarajućim NPK gnojivom (dušik-fosfor-kalij).

image
Nong Vang/Unsplash

PRIHRANITE BILJKE

Ovi su dani idealno vrijeme i za prihranjivanje voćaka, crnogorice, povrtnjaka, ukrasnih grmova i gredica s trajnicama stajskim ili umjetnim gnojivom te humusom. Sva gnojiva koja dodajete morate postupno ukopavati u tlo da bi njihovo djelovanje i razgradnja koristili biljkama tijekom intenzivnog rasta.

image
Jasmin Schreiber/Unsplash

OREŽITE RUŽE

Naposljetku, ne zaboravite na ruže. Pravo je vrijeme za njihovo orezivanje radi poticanja rasta i razvoja cvjetova te održavanja njihova oblika. Redovito se orezuju floribunde i polijante te čajevke čije izdanke prikraćujemo na 20 do 30 centimetara te minijaturne ruže na 15 centimetara iznad tla. Divlje i grmolike ruže se ne orezuju nego samo po potrebi prorjeđuju. Ruže pokrivačice tla drastično se prikraćuju 20 do 30 centimetara iznad tla svakih nekoliko godina kad se prošire, a kod ruža penjačica orezivanje se svodi samo na odstranjivanje suhih grančica i lagano prorjeđivanje.

image
Stefan C Asafti/Unsplash

PRESADITE SOBNE BILJKE

Nakon što obavite osnovne radove u vrtu, posvetite se i sobnom bilju. Kako sada počinje intenzivni rast, sobnim biljkama potrebno je više prostora za korijenje, znači trebate mu nadoknaditi svu iscrpljenu hranu. Dakle, vrijeme je za presađivanje. Kad presađujete biljku, uzmite novu cvjetnu posudu tek nekoliko centimetara većeg promjera od prethodne te kvalitetan supstrat da bi se biljke što bolje razvijale unatoč ograničenom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:24