NEMOJTE ZANEMARITI

Ako listovi rajčica postanu žuti ili ljubičasti na točkice, evo što bi to moglo značiti

 /SHUTTERSTOCK
Ljubičasto lišće na biljci rajčice, iako je vizualno intrigantno, zapravo može biti znak nevolje

Nema ništa bolje od osunčanih, svježih rajčica, posebno ljeti. Dodajte malo bosiljka, mozzarelle i maslinovog ulja i imate fini obrok! Još bolje, ove popularne usjeve lako je uzgajati (čak i kao sobne biljke), ne treba im puno prostora i daju puno plodova tijekom cijele sezone. Međutim, bez odgovarajuće njege stvari mogu poći po zlu i završiti sa smeđim vrhovima lišća ili pepelnicom na biljkama. Ali što ako uočite ljubičasto lišće na rajčicama u svom vrtu? Je li to bezopasna anomalija ili znak da su vaše biljke bolesne?

image
/SHUTTERSTOCK

Recimo to ovako: to obično nije nešto što biste trebali zanemariti. "Ljubičasto lišće na biljci rajčice, iako je vizualno intrigantno, zapravo može biti znak nevolje", kaže profesionalna vrtlarica Amber Noyes za Reader‘s Digest.

Srećom, ovaj znak ranog upozorenja može vam pomoći da poduzmete korake da spriječite uništenje usjeva rajčice. Ako slijedite ove vrtlarske savjete koje su odobrili stručnjaci, točno ćete znati kako spasiti svoje biljke rajčice.

Zašto na mojoj biljci rajčice postoje ljubičaste točkice?

Nedostatak hranjivih tvari je najčešći krivac, ali to nije jedini razlog zašto lišće ili stabljika vaše biljke rajčice mogu početi imati mrlje ili postati ljubičasti. Ipak, bitno je dijagnosticirati specifični problem ako želite da vaša biljka počne proizvoditi one prekrasne rajčice na koje ste računali.

Nedostatak fosfora

Prema Noyes, nedostatak fosfora vodeći je uzrok ljubičastog lišća na rajčicama. Ova hranjiva tvar neophodna je za fotosintezu. Kako možete znati je li to problem vaše biljke? Najčešći je kod novih sadnica i presađivanja, a obično ćete vidjeti ljubičastu boju na stabljikama i donjoj strani lišća. Također možete vidjeti spor rast, nekrozu biljnog tkiva i uvijanje lišća.

Kako to popraviti: Koristite gnojivo s visokim udjelom fosfora. "Količina koja će vam trebati uvelike će ovisiti o rezultatima ispitivanja tla, ali obično je ravnoteža od 10-20-10 ili 15-30-15 prikladna za većinu biljaka rajčice," kaže Noyes. "Brojke predstavljaju omjer dušika, fosfora i kalija."

Vrtlari amateri mogu jednostavno koristiti gnojivo bogato fosforom prema uputama na pakiranju, obično svakih jedan do dva tjedna, dok ne primijete poboljšanje zdravlja biljke. "Kada ljubičaste točkice nestanu", kaže Noyes, "nastavite gnojiti prema uputama proizvoda, ali nižom učestalošću, kako biste održali optimalno zdravlje biljke."

image
/SHUTTERSTOCK

Nedostatak kalija

Nedostatak kalija također utječe na fotosintezu. Rubovi listova rajčice obično postanu smeđi, a žile žute, iako se u nekim slučajevima mogu pojaviti i ljubičaste mrlje. Ta pjegavost je obično ograničena na donju stranu lišća.

Kako to popraviti: Kao i kod nedostatka fosfora, možete primjenjivati gnojivo s visokim udjelom ove hranjive tvari tjedno dok ljubičasta boja ne izblijedi. Ako se odlučite za formulu specifičnu za biljku rajčice, razina kalija vjerojatno će već biti viša nego kod uobičajenog gnojiva, tako da je ovo pravi put.

Nedostatak magnezija

Rjeđe, ljubičasto lišće na biljkama rajčice može biti rezultat nedostatka magnezija. "Ako je nedostatak ozbiljan, požutjela područja mogu poprimiti ljubičastu nijansu", kaže Noyes. Budući da prvo vidite žutu promjenu boje, ako ste proaktivni, vaše lišće ne bi trebalo doseći ljubičastu fazu.

Kako to popraviti: prirodan način povećanja razine magnezija u vašem tlu je dodavanje Epsom soli. Razrijedite 1 žlicu na 5 litara vode i koristite ovo za zalijevanje tla za biljke svakih nekoliko tjedana. Međutim, učinite to samo ako test tla jasno ukazuje na nedostatak magnezija. Previše magnezija može naštetiti vašim biljkama inhibiranjem unosa kalcija. Kako biste izbjegli opekotine lišća, nikada otopinu ne prskajte izravno na lišće.

image
/SHUTTERSTOCK

Hladno tlo

Ponekad vaše tlo može sadržavati dovoljne količine fosfora, kalija i magnezija, ali još uvijek vidite ljubičasto lišće na biljkama rajčice i druge simptome koji su u skladu s nedostatkom hranjivih tvari. U tim slučajevima vaše probleme može uzrokovati hladno tlo. Prema Noyes, hladno tlo inhibira unos fosfora i drugih hranjivih tvari.

Rajčice su ljubitelji topline. Kad temperatura tla padne, vjerojatno ćete vidjeti zastoj u rastu, a uz promjenu boje, lišće može uvenuti i doživjeti površinske rupice ili oštećenja. Cvjetovi počinju opadati, a ako vaša biljka daje rajčice, malo je vjerojatno da će biti ukusne.

Kako to popraviti: "Jedan od načina za borbu protiv toga je solarizacija tla, metoda u kojoj svoje tlo prekrijete prozirnom plastikom i dopustite suncu da ga grije nekoliko tjedana", kaže Noyes. Alternativno, "dodavanje komposta ili organske tvari također može prirodno povisiti temperaturu tla." Ili možete pokušati dodati malč od plastike ili tkanine za zadržavanje topline u tlu, metoda koja ubija i korov.

Previše sunca

Rajčice su voće koje voli sunce i cijene najmanje šest sati jake svjetlosti dnevno. Međutim, dugi dani intenzivne sunčeve svjetlosti tijekom vrućine mogu rezultirati opeklinama rajčice od sunca. Rajčice pucaju i postaju bijele ili mrljasto žute, a vrhovi lišća mogu posmeđiti i uvijati se. Ponekad lišće postane crveno ili ljubičasto. Ljubičasto lišće posebno je često kod nježnih mladih sadnica.

Kako to popraviti: Upotrijebite zasjenjenu tkaninu kako biste nježno prekrili biljke. Ili premjestite biljke na mjesto gdje još uvijek ima dovoljno sunca, ali ne toliko na intenzivnoj popodnevnoj vrućini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 23:56