DETALJNA ANALIZA

Testirali smo domaća maslinova ulja iz supermarketa i ovih osam zbilja vrijedi kupiti

Nema ih mnogo, ali uspjeli smo ih probrati! Testirali smo ulja osam domaćih proizvođača i sva su ekstra djevičanska

Proizvodnja maslinova ulja u Hrvatskoj, kako sada stvari stoje, pokriva potražnju, odnosno dovoljna je za konzumaciju i potrošnju po glavi stanovnika. Ona bi, naravno, mogla i morala biti veća, ali tako je kako je. Proizvodnja je manjim dijelom profesionalna, a većinom hobistička na manjim obiteljskim gospodarstvima. Maslinici su rascjepkani na manje cjeline, s vrlo malo pojedinačnih krupnih i velikih nasada. Kvaliteta ulja je u stalnom rastu, a većina je ulja ekstra djevičanske kvalitete. Velika je i važna činjenica da danas gotovo svi ozbiljniji hrvatski maslinari imaju izvanredna ulja (nimalo ne pretjerujemo!). Svijet hrvatska ulja nagrađuje usred Manhattana, Madrida, Berlina, Barija, Japana…

image
Darko Tomas/Cropix/

Prema fizikalno-kemijskim analizama, mi danas u Hrvatskoj, na što doista trebamo biti ponosni, nemamo maslinova ulja iznad 0,2 ili 0,3 % slobodnih masnih kiselina, što je znak izvanredne kvalitete. Doslovce su sva naša ulja proizvedena po pravilima struke ekstra djevičanska. Rijetko kada se u analizama dobiju drugačiji rezultati. Također, većina je naših sorata maslina autohtona, pa su samim time i ulja posebna i jedinstvena. Danas u Hrvatskoj imamo sasvim drugu sliku domaćih maslinovih ulja nego prije trideset godina.

KAKO DO ULJA

Dva su glavna ograničavajuća čimbenika u konzumaciji maslinovih ulja u Hrvatskoj, posebno kada govorimo o ekstra djevičanskim maslinovim uljima: visoke cijene i razmjerno slaba dostupnost. Neka od najboljih i najnagrađivanijih hrvatskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja stoje od 150 do 250 kuna, pa i više, po litri, te ne dolaze u široku distribuciju. Cijena kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinova ulja još i može biti opravdana - uzmimo u obzir npr. samo činjenicu da jedno stablo masline prosječno daje 1 litru ulja, a troškovi proizvodnje konvencionalnog ili ekološkog profesionalnog pristupa kreću se između 50 i 60 kuna za litru. Ali dostupnost bi se mogla regulirati i prilagoditi, odnosno olakšati potrošačima nabava takvih kvalitetnih domaćih ulja. Ta se ulja, naime, ne prodaju ni u supermarketima ni u većini manjih dućana. Ona odlaze u restorane i hotele višeg cjenovnog ranga, u specijalizirane delikatesne trgovine, ili se izvoze.

image
Darko Tomas/Cropix/

Ipak, pojedini hrvatski veći proizvođači maslinovih ulja uspjeli su spojiti visoku kvalitetu s masovnom dostupnošću i široko prihvatljivim cijenama. Naravno, smatramo da bi takve proizvodnje trebalo biti više, pogotovu kod onih proizvođača koji imaju velik broj stabala i veću količinu ploda. To bi pridonijelo još pristupačnijim cijenama. Riječ je o brendovima koji možda najefikasnije promiču kulturu masovnog korištenja maslinovih ulja, a ta je kultura zasad, kako govore statistike, još uvelike nerazvijena i ograničena na Istru, Dalmaciju i Zagreb.

Smatramo stoga da baš takva ulja zaslužuju posebnu pozornost. Visoke ocjene Proveli smo fizikalno-kemijsku analizu osam ulja šire dostupnih u trgovinama i rezultati svih potvrđuju deklaraciju ekstra djevičansko maslinovo ulje. Uz to, proveli smo i senzorsku analizu gdje smo na skali od 0 do 10 ocijenili voćnost po maslini (koja može biti zelena ili zrela), zatim gorčinu, pikantnost i slatkoću. Sva su ulja naposljetku ocijenjena visokim ocjenama - od 82 do 92, dakle od dobrih do odličnih.

OL ISTRIA

88/100

Agrolaguna, Istra 0,75 l - 111,49 kn, Interspar

Sortiment: višesortno

Voćnost: zelena 2/10

Gorko: 3/10

Pikantno: 1/10

Slatko: 1/10

Ol Istria je blend ulja i jedno od kolekcije Lagunine vrlo široke palete ulja, koja obuhvaća sve od vrlo gorke i pikantne bjelice do zavodljive i elegantne Selekcije. Uglavnom, ova potonja su više gastronomska ulja koja se teže nalaze u široj ponudi. Ol Istria, koja košta stotinjak kuna za 0,75 l (na akcijama u supermarketima može se pronaći i za 80 ili 90 kuna), zaokruženo je, voćno, mekano, umjereno gorko i blago pikantno ulje, koje se može koristiti sirovo, na povrću, ribi ili mesu, i s kojim je pravo zadovoljstvo kuhati. U Agrolaguni je do danas zasađeno 65.000 stabala maslina na površini od 220 ha, odakle se u dobrim godinama dobije 130 tona vrhunskog ekstra djevičanskog maslinova ulja. Laguna, naime, posjeduje najviše maslina u ovom dijelu Europe i jedini je ozbiljni hrvatski proizvođač.

image
Darko Tomas/Cropix/

TORČOL

83/100

Uljara Vodnjan, Istra 0,75 l - 120,79 kn, Interspar

Sortiment: višesortno

Voćnost: zelena 1/10

Gorko: 3/10

Pikantno: 4/10

Slatko: 3/10

Vodnjanski torčol je bazni tip ulja u proizvodnji Agroprodukta iz Pule, koji čini i najveći dio proizvodnje. Uz monosortna ulja brenda Salvela raznih sorata - autohtonih buže, istarske bjelice, rosinjole i uvezenih sorti leccino, lechione, picholine i drugih. Torčol je mješavina iz raznih perioda berbe i raznih sorata. Umjerene je do naglašene voćnosti, srednje izraženih gorčine i pikantnosti. A upravo su takvi tipovi ulja poželjni za svakodnevno korištenje jer nisu previše zeleno agresivni niti zreli i "umorni". Torčol je zaista vrhunsko ulje, koje fenomenalno funkcionira uz sva jela, bilo da se koristi za pripremu (pečenje, kuhanje) ili samo za začinjavanje. Torčol je primjer radnog ulja koje ima relevantne gastronomske značajke. Možemo ga naći u dvije ambalaže: staklenim tamnim bocama od 0,75 l i limenom pakiranju od jedne i tri litre. Napomena: kupljeno i analizirano ulje u 0,75 l staklenoj boci još se može pronaći u trgovačkim centrima iz starije berbe 2020. godine, a mlado ulje iz berbe 2021. puni se jedino u limenke od jedne litre i cijena mu je oko 120 kuna.

image
Darko Tomas/Cropix/

BRACHIA Premium

84/100

Otok Brač, Dalmacija

0,75 l - 120,79 kn, Konzum

Sortiment: višesortno

Voćnost: zrela 4/10

Gorko: 4/10

Pikantno: 2/10

Slatko: 2/10

Bračka Brachia spada među prve koji su proizveli i brendirali jedno dalmatinsko visokokvalitetno maslinovo ulje u Hrvatskoj. Brachia je na sceni već više od 10 godina, a njezin sestrinski brend Uje razvio se u lanac oleoteka. Uje ima trgovine u više obalnih gradova. U supermarketima se pak ekstra djevičanska Brachia, koja se proizvodi od maslina s Brača, većinom od autohtone sorte oblice, može kupiti za stotinjak ili više kuna za bocu od 0,75 l, što predstavlja izvrsnu vrijednost za novac. Analizirana viša linija Brachie premium u prepoznatljivoj tamnoj četvrtastoj staklenoj boci sa zelenom etiketom prodaje se u svim Konzumovim supermarketima. Brachia premium ulje spada u tipično dalmatinsko ekstra djevičansko maslinovo ulje koje svi prepoznajemo. Ono povezuje tradicijski i moderni pristup mirisa i okusa koji svakome tko počinje istraživati svijet ulja daje dobre temelje u daljnjem prepoznavanju traženih i poželjnih kvaliteta vrhunskih maslinovih ulja iz Hrvatske. Ova Brachia premium zelene etikete izvrsno je ulje za dalmatinsku spizu.

image
Darko Tomas/Cropix/

BROČ

82/100

OPG Pero Šantić, otok Brač, Dalmacija

0,5 l - 95,90 kn, Bio & Bio

Sortiment: oblica
Voćnost po maslini: zrela 5/10
Gorko: 3/10
Pikantno: 2/10
Slatko: 3/10

Još jedno bračko ulje. Brač je otok s najviše maslina na jednom području u Hrvatskoj. I to pun naše možda i najautohtonije sorte - oblice. Maslinici se nalaze na nekoliko različitih pozicija u dužini od dvadesetak kilometara. Na njima je zasađeno oko 1200 starih stabala maslina kod mjesta Postira. Certificirani su ekološki proizvođači ne samo maslina i maslinova ulja nego i vinove loze i vina, te uzgajivači ovaca. To je stvaran i iskren odnos s prirodom. Ulje je definitivno dalmatinsko, punokrvno u svim svojim vrlinama. Mirisa na zrelo voće masline s blagim gorčinama i neznatnom pikantnosti. Ulje koji bi definitivno trebalo trošiti u svim jelima koja vam padnu na pamet: lešo zelje, blitva, mišance s bobom, artičoke, pašta fažol, riba na lešo ili pečena na gradele s dodirom grančice ružmarina te meso, a posebno janjetina. Uz sve fino dalmatinsko. Uz takvu spizu doživjet ćete "puno godin ka i dida obitelji Šantić"

image
Darko Tomas/Cropix/

KOTA

88/100

Nadin, Ravni kotari, Dalmacija

0,5 l - 91,90 kn, Bio & Bio

Sortiment: višesortno
Voćnost: zelena 2/10
Gorko: 4/10
Pikantno: 3/10
Slatko: 4/10

Međunarodno nagrađivani prehrambeni proizvod vrhunske kvalitete koji odgovara najvišim klasifikacijskim standardima ekstra djevičanskih maslinovih ulja dobivenih iz plodova maslina certificirane ekološke proizvodnje. Tako govori KOTA, ozbiljan brend ulja čiji naziv označava kotare u zadarskom zaleđu, najekološkijem području uzgoja maslina i vinove loze. Na zemlji koja nikada dosad nije bila eksploatirana. Dakle, ekološki maslinik na 30-ak hektara s oko 9000 maslina. Maslinova ulja Kota predstavljaju najvišu kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz ekološkog uzgoja koji se temelji na uzgoju i dominantnoj zastupljenosti autohtonih hrvatskih sorti, koje maslinovom ulju Kota daju autentičnost i izvornost okusa i kvalitete dalmatinskog maslinova ulja. Njihov asortiman proizvoda sastoji se od monosortnih maslinovih ulja tradicionalnih hrvatskih sorti - lastovke, bjelice i oblice. Upravo smo kušali i analizirali najrasprostranjeniji u prodaji KOTA Blend. Još jedno izvrsno višesortno maslinovo ulje dobiveno savršenom kombinacijom gore navedenih sorti. Ulje je moderno te mogući standard i poželjan putokaz kamo bi budući proizvođači u Dalmaciji trebali krenuti. Ovo ulje može se konzumirati uz sva poznata i jednostavna dalmatinska jela, a dobro bi funkcioniralo i u visokoj kuhinji.

image
Darko Tomas/Cropix/

SAN ANTONIO

91/100

Vodnjan, Istra

0,5 l - 82,90 kn Bio & Bio

Sortiment: višesortno

Voćnost: zeleno 4/10

Gorko: 4/10

Pikantno: 3/10

Slatko: 1/10

Ekološka uljara San Antonio iz Vodnjana dosad je osvojila pregršt zlatnih i srebrnih medalja na svjetskim natjecanjima od New Yorku do Japana. Možda niste znali, ali najbolji hrvatski proizvođač vrhunskog maslinova ulja prema EVOO World Rankingu, najvažnijem svjetskom ocjenjivanju, upravo je ova uljara, i to drugi put u zadnje dvije godine.

Jedno od ulja koje proizvode, istarska bjelica, nedavno je ponijelo šampionsku titulu na tri različita istarska eminentna natjecanja kvalitete ulja (Medulin, Vodnjan i Krasica). Dakle, u Istri, s autohtonom sortom istarska bjelica, najbolji Istranin.

Analizirali smo njihovo višesortno ulje Mix San Antonio, ulje dobiveno od mješavine sorata maslina koje rastu u masliniku od 7000 maslina. To je ulje koje potrošači najviše vole zbog njegove jedinstvene i ugodno blage arome mirisa i okusa. Bez prevelike gorčine i pikantnosti karakteristične za Istru, koja mnogima može smetati, ovo ulje možemo upotrebljavati i za pripremu i začinjavanje svih jela.

Dostupno je u svim SuperKonzumima i prodava-onicama BIO & BIO po 80-ak kuna za pakiranje od pola litre. Nekome možda i preskupo, no iskreni i pravi ekološki princip proizvodnje nije i ne može biti jeftin.

image
Darko Tomas/Cropix/

KONFIN

90/100

PZ Maslinari Istre, Istra

0,5 l - 92,91 kn, Konzum

Sortiment: višesortno

Voćnost: zelena 4/10
Gorko: 4/10
Pikantno: 5/10
Slatko: 3/10


KONFIN ulje bez granica značajan je projekt spajanja malih istarskih uzgajivača maslina u jednu od prvih proizvođačkih organizacija u Hrvatskoj, a u segmentu maslinarstva. Konfin, riječ za granicu na istarskom narječju, odlično opisuje suštinu djelovanja zadruge - stvaranje vrhunskog ekstra djevičanskog maslinova ulja na samoj sjevernoj granici uzgoja masline, uz istovremeno brisanje granica među članovima zadruge. Filozofija je jednostavna: pomoći članovima ove zadruge u prodaji i plasiranju ulja. Osim blenda koji smo i analizirali, proizvode i ulja od autohtonih sorata maslina buže i istarske bjelice te jedno ekološko ulje. Karakteristika ovog blenda je bistra zelena boja, izraženog mirisa na zeleni plod masline i svježe pokošenu travu. Punog zaokruženog okusa, podjednako izražene slatkoće, gorčine i pikantnosti. Odlično pristaje raznim tjesteninama i rižotima, krem juhama, jelima od mesa i ribe, salatama i povrću. Tipično istarsko ulje sa zaštićenom oznakom izvornosti, izvrsne kvalitete, proizvedeno od više sorata: istarska bjelica (najveći udio), buža, karbonaca, leccino, pendolino.

image
Darko Tomas/Cropix/

NAJBOLJE NA KUŠANJU

ČERNEKA

92/100

Sovinjak - Buzet, Istra

0,25 l - 64,99 kn, Kaufland

Sortiment: istarska bjelica

Voćnost: zelena 5/10

Gorko: 6/10

Pikantno: 6/10

Slatko: 0/10

Obitelj Černeka naslijedila je kulturu proizvodnje od svojih predaka te ima dugogodišnju tradiciju uzgoja maslina na području Sovinjaka kod Buzeta. Na tim bregima u blizini Buzeta na tristotinjak metara nadmorske visine u podnožju Učke, a na obroncima prema rijeci Mirni, zasađeno je 2000 maslina. I sve su obnovljene iz starih korijena autohtonih sorata črnice i belice (stari naziv za istarsku bjelicu). Kušali smo i analizirali jedno monosortno ulje Černeka - istarsku bjelicu. Ulje je savršeno i želja nam je da se ovakvog ulja nađe i u većim volumnim pakiranjima, koje zasad Kaufland prodaje samo u bočicama od 0,25 l. Karakteristika ovog ulja je besprijekoran i dugotrajan miris na maslinu, zelene bademe i list rajčice. Miris toliko traje da je dugo nakon otvaranja po njemu mirisala cijela prostorija. Okusi nisu ništa manje zanosni, idealne ravnoteže voćnosti, srednjeg intenziteta gorčine i postupne s odgodom retronazalne pikantnosti. Savršeno ulje za sve one koji se žele praviti važni (u pozitivnom smislu) kada svojim gostima serviraju steak ili neke deserte od kvalitetne crne čokolade. Osim navedenog i opisanog monosortnog ulja, proizvode još i istarsku črnicu, leccino i blend, tj. višesortno maslinovo ulje.

image
Darko Tomas/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:00