VIKEND VODIČ

Što kuhati, gledati i slušati ovaj vikend, gdje pojesti dobar desert, a gdje otići na izlet?

 Zeljko Grgic/CROPIX/Ana-Marija Bujić/ Matija Djanjesic/Tomislav Kristo/Cropix
Imamo nekoliko dobrih ideja za izlet, slasne zalogaje, odlazak u grad...

Nekoliko dobrih preporuka moglo bi vam spasiti vikend. Bez obzira na to jeste li naredna dva dana odlučili iskoristiti za izlet van grada ili pak ostajete kod kuće i tražite inspiraciju za ručak ili večeru, filmove i glazbu, sastavili smo popis na kojem će, vjerujemo, baš svatko pronaći ponešto.

PREPORUKA ZA KUHANJE: BEREMO MEDVJEĐI LUK I RADIMO TACOSE

Želite li vikend iskoristiti baš kako treba, zaputite se ove subote i nedjelje na obližnju livadu ili šumu. Tamo će vam, sigurni smo, odmah zamirisati medvjeđi luk, a potom, kada ga uberete, možete krenuti razmišljati brojnim mogućnostima na koje ga možete iskoristiti. Naš favorit svakako su gužvara s medvjeđim lukom, a uvijek bismo se vratili i slasnim jetricama, zelenom orzotu ili zasitnoj juhi.

RECEPTE PRONAĐITE OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

U slučaju da vikend želite iskoristiti za nešto posebno, upustite se u pripremu tacosa. Proljetno šarenilo idealno je za utrpati u hrskave tortilje, a dodate li tome komadiće sporo pečenog mesa i kakav dobar umak, uvjeravamo vas, nakon ručka baš svi će polizati prste. Priprema tacosa može biti dobra zabava za cijelu obitelj, a već gotove nadjeve i tortilje poslužiti možete i na kakvom opuštenom druženju s ekipom. Slasno mljackanje i upiti za receptima za tacose s janjetinom i svinjetinom su zagarantirani. Plus, imamo i najbolji recept za kukuruzne tortilje.

KAKO NAPRAVITI NAJBOLJI TACO TULUM POGLEDAJTE OVDJE

image
Zeljko Grgic/Cropix/Cropix

ŠTO KUPITI NA TRŽNICI?

Vikendi su najčešće rezervirani za odlazak na tržnicu, a s dolaskom sve toplijih dana, klupe se sve više šarene. Upravo zato, sada je pravo vrijeme da hladnjak napunite prvim šparogama i ranije spomenutim medvjeđim lukom, svježim špinatom i blitvom, a uskoro stižu i prve jagode. Također, svakako obratite pozornost i na naš tekst o potočarki kako biste pri idućem obilasku tržnite znali točno što kupujete.

PROLJETNA JELA NA KOJA NEĆETE POTROŠITI VIŠE OD 50 KUNA I KOJA SU GOTOVA U MANJE OD SAT VREMENA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

GDJE NA SLATKO?

Nađete li se ovog vikenda u gradu u potrazi za dobrom slasticom, svakako razmislite o kušanju novih knedli u gradu. Prva zagrebačka, ali i hrvatska poslovnica superpopularnih Ferdinand knedle smjestila se u Radićevoj ulici, već sada nude 16 okusa knedli, a najavili su i skoro proširenje ponude. Iako za sada još uvijek nemaju terasu, trebala bi stići uskoro, a do tada knedle možete pojesti u simpatično uređenom lokalu ili uzeti za van, prošetati do parka Zrinjevac ili Ribnjak i u svojoj knedli uživati uz pogled na zelenilo i pokoju rascvjetalu magnoliju. Naš apsolutni favorit je bogato punjena Amaretto knedla s kremom od badema.

Cijelu priču pročitajte ovdje.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

IDEJA ZA IZLET: NA PIZZU U LABIN

Iako možda zvuči pomalo suludo sjesti u auto i voziti nešto više od dva sata samo zbog pizze, vjerujte, zbog one u pizzeriji Rumore to se itekako isplati. Prošle smo je godine isprobali na preporuku chefa Denija Srdoča i od tada, kada pomislimo na dobru pizzu, među prvima se sjetimo upravo ove iz Labina.

"Pizzerija Rumore u svojoj ponudi ima ukupno 12 vrsta pizza od kojih šest vode pod gourmet sekciju. Radi se o pizzama koje imaju veći broj komponenti poput mortadele IGP Bologna, bresaole, kreme od artičoka, kreme od buče, kreme od tartufa i slično. Ipak, mi najviše volimo isprobati klasičnu margheritu jer mnogo namirnica na jelu ponekad može zamaskirati originalan proizvod", napisali smo tada.

image
Matija Djanjesic/cropix/

U pizzeriji Rumore margharita dolazi u nešto drugačijem izdanju te na nju, osim klasičnog umaka od rajčice, bosiljka i mozzarelle, dodaju i parmezan, što se puristima u vječnoj potrazi za savršenom napoletanom na prvu možda i neće svidjeti, no savjetujemo da ovoj pizzi svakako date priliku. Dobro je spomenuti i kako ovdje koriste tijesto koje je odležano 48 sati, pizzu peku u pećima na drva i koriste samo kvalitetne sastojke.

"Rajčica na pizzi je bila savršena, bez nepotrebnih dodataka, a bosiljak su na pizzu stavljali i prije i nakon pečenja. Mozzarella nije bila 'gumasta' niti 'sirasta', nego lagano mliječna i mekana, a sve još možete dodatno obogatiti najkvalitetnijim maslinovim uljima", napisali smo nakon uživanja u njihovoj pizzi.

Osim pizza, gosti vole i njihove cannole, talijansku slasticu porijeklom sa Sicilije, cjevastog oblika dobivenu od hrskavog prženog tijesta i punjenja od slasne kreme od ricotta sira.

Cijeli tekst o pizzeriji Rumore pročitajte ovdje.

image
Matija Djanjesic/cropix/

PREPORUKA ZA ČITANJE: USKRSNI HIT ZA GURMANE

Ako pak vikend provodite na kauču i uhvatili ste trenutak mira, dobra preporuka za subotnje ili nedjeljno štivo bit će nova, "Sasvim mala uskrsna" kuharica Ana-Marije Bujić. Dubrovčanka je do sada izdala čak četiri kuharice, a posljednja, s receptima stvorenim za uskršnje uživanje u hrani, svojevrsni je pandan "Maloj božićnoj kuharici" koju je čitateljima predstavila prije dvije godine.

"Prošlog proljeća počela sam raditi uskrsnu PDF knjižicu, ponijela su me dizana tijesta, zečići i cvijeće i u jednom sam trenutku shvatila da bi bilo divno taj materijal, uz još mnogo drugoga, vidjeti na papiru, među koricama knjige. Osim toga, činilo mi se da bi te dvije kuharice bile baš lijep blagdanski par - jedna zimska, druga proljetna, a obje dobrim dijelom upotrebljive i tijekom cijele godine", objasnila nam je Ana-Marija Bujić.

image
Ana-marija Bujić/

"Sasvim mala uskrsna kuharica" tako sadrži sjajne recepte za proljetne favorite poput tarta s bazgom, punjenih jaja i nezaobilazne pince i stvorena je za trenutke kada vam je jednostavno potreban predah i sve što želite jest opustiti se uz zvuk listanja omiljenog štiva.

Kuharica je fizički dostupna u Dubrovniku (restoran Pantarul, papirnica Libertina) i Zagrebu (craft cvjećarnica Đardin, Knjižara Ljevak na Trgu), a preko webshopa "Da mi je nešto slatko" dostupna je u cijeloj Hrvatskoj i u inozemstvu. Puna cijena joj je 150 kn, a na webshopu i u restoranu Pantarul do Uskrsa vrijedi promo cijena od 120 kn.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

image
Ana-marija Bujić/

PREPORUKA ZA SLUŠANJE: NOVI ALBUM RED HOT CHILI PEPPERSA

Fanove popularnog američkog benda nedavno je razveselila vijest da je novi album Red Hot Chili Peppersa, čak šest godina nakon "The Getaway" albuma, napokon dostupan za slušanje. Nosi naziv "Unlimited Love" i, kako je za Jutarnji list pisao Aleksandar Dragaš, mogao bi biti jedan od najprodavanijih albuma godine.

"Šest godina nakon albuma "The Getaway" s Joshom Klinghofferom za gitarom, a čak 16 nakon "Stadium Arcadiuma", grupa Red Hot Chili Peppers objavila je "Unlimited Love" na kojem ponovno gitaru svira John Frusciante. Tih šesnaest godina bez Frusciantea, što se tiče albuma, a i turneja, Peppersi nisu proveli besmisleno jer ni "The Getaway" (2016.) u produkciji Danger Mousea, ni "I'm With You" (2011.) u produkciji Ricka Rubina, koji je producirao "Unlimited Love", nisu bili loši albumi.

Doduše, nisu bili u rangu onih na kojima je svirao Frusciante, ali i bez njega su Peppersi održali tri uspješne turneje na kojima su uprihodovali više od 300 milijuna dolara. Ipak, kad je posrijedi imaginacija benda, što se tiče albuma i pjesama, jasno je da Peppersi bez Frusciantea, koji se u međuvremenu uglavnom zabavljao elektroničkom glazbom, nisu jednako moćan bend kao što su to s njime", napisao je Dragaš za Jutarnji.

Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

image
Jose Jordan/AFP/

ŠTO GLEDATI: GLAZBENI HIT ILI OPUŠTANJE UZ SLASTICE

Za početak, na Netflixu možete pogledati sjajan dokumentarac o najvećoj francuskoj rock zvijezdi svih vremena - Johnnyju Hallidayu. Nenad Polimac za Jutarnji se osvrnuo na ovu dokumentarnu mini seriju, a cijelu recenziju možete pročitati ovdje. U nastavku ostavljamo isječak koji bi vas mogao zainteresirati da već ovog vikenda na kauču uživate u nečem malo drugačijem.

"Glavna je vrlina dokumentarne mini-serije o Johnnyju Hallidayu, najvećoj francuskoj rock zvijezdi svih vremena, koja se upravo pojavila na Netflixu, obilje televizijskih ulomaka iz najrazličitijih razdoblja njegove karijere. Tako ga u jedno intervjuu pitaju što je njegova najveća mana. 'To što često lažem', odgovara on. Kako bi to potkrijepili, redatelji Alexandre Danchin i Jonathan Gallaud našli su niz kompetentnih sugovornika, od velike francuske pjevačice, zabavljačice i glumice Line Renaud, do novinara, pisca i talentiranog filmskog redatelja Philippea Labroa", piše Nenad Polimac u svojoj preporuci.

U slučaju da se ovog vikenda ipak želite pozabaviti lakšim temama i gledanjem zabavnog programa, dobra ideja mogao bi biti Netflixov serijal "Bake squad". Za razliku od velikog broja slastičarskih emisija koje je Netflix kroz godine izbacio, a koje su ujedno i zabavnog karaktera, u "Bake squad" pojavljuju se ozbiljni slastičari koji na isti takav način ispunjavaju određene želje za slasticama različitih gostiju. Četiri vrhunskih slastičara, svaki stručnjak na svom području, tako kreiraju torte i slastice za slavlja poput rođendana i godišnjica, a sve kako bi impresionirali goste i natjerali ih da odaberu baš njihovu slatku kreaciju. U ulozi voditeljice odlično se snašla Christina Tosi, osnivačica brenda Milk Bar, a svi su sudionici simpatični, znaju što rade i uz to se još i dobro zabavljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:28