VINSKI ŠOPING

Saša Špiranec izabrao je vina koja ćete s guštom piti za blagdane, evo popisa za kupovinu

 Shutterstock
Naš suradnik i vinski znalac Saša Špiranec izdvojio je pet vina stvorenih za uživanje u blagdanskim danima

Nije svejedno koja ćete vina poslužiti uz koja jela, no blagdanska je kuhinja poseban izazov i prilika da se počastite najboljim što Hrvatska ima.

BADNJA VEČER

Okupljanje obitelji na Badnju večer započnite s čašom pjenušca. Ništa ne otvara apetit kao suhi pjenušac s oznakama brut, extra brut ili brut nature. Nakon toga pribavite bijelo ili jantarno vino za posebne prilike jer sprema se riblja večera. Nezaobilazni bakalar naći će svoje mjesto na najvećem broju stolova, ali bit će tu brancina, orada, škarpina i hobotnica, kao i riječne ribe u brojnim domovima. Za salate od plodova mora i riblja carpaccia pripremite mlađa i aromatičnija vina poput mladog vina Mlado Međimurje, svježeg škrleta, dobrog rajnskog rizlinga, aromatičnog sauvignona, poneke mlađe maraštine ili debita, graševine ili zelenog silvanca Bregovite Hrvatske. Bakalar, bilo na bijelo ili jušni obožava jantarna vina ili neko krepkije bijelo poput pošipa i malvazije. Uz bijelu ribu iz škrovade spojite zreliju graševinu ili malvaziju, zatim grk ili pošip, unoaked chardonnay ili međimurski pušipel. Riječnu ribu spojite s podunavskim tramincem ili punijom graševinom.

PREPORUKE

Tomac, Diplomat extra brut

Cijena: 150 kn (Roto svijet pića)

Diplomat vinarije Tomac je zlatni standard suhih pjenušaca koje jednako možemo servirati kao aperitiv uoči objeda ili kao vinu uz hranu, kao sto su riblj carpaccio, kvarnerski škampi ili jastog, ali i brojni druga, pretežno riblja jela. Vino je mirisa na pečeni limun i zrele agrume, s briošem u pozadini i profinjenom oksidativnom notom. U ustima elegantno, sasvim suho, blago kremasto, s ugodno naglašenim kiselinama, dugačkim trajanjem i finesom razvijenog pjenušca.

image
Privatna arhiva

Adžić, Graševina Hrnjevac 2020

Cijena: 82,5 kn (Miva)

Graševina s prepoznatljivom zlatnom etiketom obitelji Adžić iz Kutjeva, uzgojena na položaju Hrnjevac, jedna je od najboljih kupnji kada je ova sorta u pitanju. Uvijek je zrelijeg karaktera u odnosu na klasične graševine i nešto punijeg i mekšeg okusa. Odiše zrelošću žutog voća poput dinja i jabuka, bogata je u ustima, s umjerenim kiselinama, dugačkim završetkom i dubokim mineralnim retrookusom. Kako dozrijeva u rostfrajnim tankovima, nema utjecaja drva, već samo čistu sortnu aromu, što je čini sigurnom kombinacijom za najširi dijapazon ribljih jela.

image
Privatna arhiva

BOŽIĆNO PEČENJE

Božićni ručak je svečani trenutak za koji je stol uvijek raskošno pripremljen. Upravo kao i jela. Purice, patke, guske i prasci na kontinentu, pašticade u Dalmaciji, a divljač posvuda. Bilo bi dobro da se pripremi više od jednog vina. Čaša pjenušca prije objeda dok su još svi na nogama, a potom ovisno o izboru mesa za glavno jelo odabrati neko moćno crno ili bogato bijelo. Odležana bijela vina su sada pravi izbor, osobito ako se radi o purici ili piliću ili svinjskoj pisanici. Potražite pošip, malvaziju ili chardonnay dozrijevane i školovane tri godine. Za patke pripremite pinot crni iz Bregovite Hrvatske ili neke uvozne hladnije regije poput Burgundije ili Novog Zelanda. Kod pašticada i divljači na gulaš je ovo trenutak kada se otvaraju ljubomorno čuvani plavac mali, babić, Amarone, shiraz ili novosvjetovni cabernet sauvigon. Naravno, iz kvalitativnog razreda jednog Dingača kad je plavac mali u pitanju, a Primoštena kad se radi o babiću. Uz sitniju divljač ili sočnije komade crvenog mesa sparite istarski teran ili merlot, cabernet sauvignon ili cabernet franc Slavonije, Podunavlja ili Istre.

PREPORUKE

Šoškić, Pinot noir 2019

Cijena: 93 kn (Roto svijet pića)

Plešivičko vinogorje je idealno za pinot crni, a vinarija Šoškić radi jedan od najboljih u tom vinogorju. Njihov pinot crni ima više strukture i okusa, to jest nije toliko nježan i elegantan kao većina iz tih hladnijih podneblja, što ga čini dobrim pratiteljem šireg dijapazona jela, od pečenki od peradi, osobito patke i purice, do drugih mesnih pečenja s hrskavom koricom i pečenim povrćem u prilogu. Njegove bogate arome podrazumijevaju voćnu stranu s malinom i višnjom kao vodećima, ali i začinsku s dodirom zadimljenosti i slatkih začina. Nježnih je, gotovo svilenkastih tanina, sa sočnim i ugodno toplim završetkom.

image
Privatna arhiva

Saints Hills, Dingač 2016

Cijena: 230 kn (Vrutak)

Vinarija Saints Hills s Pelješca sva vina radi na najvišoj razini, ali im je ovaj Dingač svakako perjanica podruma. Berba 2016. spada među neke od najuspješnijih, a vino u elitni razred nekoliko najboljih crnjaka cijele Hrvatske. Ako se cijena od 230 kuna po boci pogleda u kontekstu cijena konkurencije za istu kvalitetu, tada ovo vino ima i izvrstan omjer uloženog i dobivenog za cijenu. Dugo pirjana crvena mesa i divljač, zatim pašticade i juneći obrazi, osso buco i klasični roast beef, su jela koja izvanredno prati. Krase ga za Dingač tipične zrelije voćne arome šljiva i trešnje, zatim arome mediteranskog bilja, nešto kože u tragovima i zadimljenost u primjesama. Okus je bogat, odiše zrelošću, savršeno dozrelih, zrnatih tanina, dugačkog je trajanja, s ugodnom i umjerenom toplinom na finišu. 14% alk.

image
Privatna arhiva

DESERT

Nakon večere je vrijeme za posebna vina, a desertna vina to zasigurno jesu. Pripremite male čašice i ponudite najbolje što Hrvatska ima jer u desertnim vinima spadamo u svjetsku elitu. Desertna vina mogu se servirati uz kolače ako nisu previše slatki, ali zapravo ih je puno bolje servirati same, jer pružaju izniman doživljaj kakav će velik broj slastica često samo pokvariti. Naime, tajna je u slatkoći kolača koja je u pravilu izraženija od one u desertnom vinu, što u potpunosti može sakriti njegove ljepote i učiniti ga oporim. Postoje i dobre kombinacije poput tamne čokolade i prošeka ili suhih keksa s bademima a la cantuccini, ali u ostalim slučajevima uživajte u bezbrojnim aromama desertnih vina bez hrane i polako, mali gutljaj po gutljaj. Desertna vina su također idealan izbor i za Stjepanovo, kad u goste dolaze prijatelji i daljnja rodbina koje je zbog puta i vožnje poželjno ponuditi s malom količinom vina za posebne prilike.

PREPORUKA

Bodren, Cuvée Icewine (ledeno vino) 2015

Cijena: 279 kn (Vintesa)

Najcjenjeniji specijalist za desertna vina u Hrvatskoj, vinarija Bodren iz okolice Huma u Zagorju, radi vina izvanserijske kvalitete. Njihove ledene berbe i berbe prosušenih bobica su vina koja se mogu čuvati desetljećima i nude nesvakidašnji gastronomski doživljaj. Ovo ledeno vino iz 2015., svijetlo jantarne boje, dobiveno je iz sasvim smrznutih bobica pinota bijelog, rizvanca i sauvignona. Samo fermentacija je trajala mjesecima, zbog silne zasićenosti šećerom i prije nego je stala dogurala je do 9,5% volumnog alkohola. Kompleksnih i brojnih aroma, među kojima se ističu kandirana korica naranče, suhe marelice, livadno cvijeće, kamilica, note đumbira i džem od dunja. Vrlo je slatkog okusa, guste i ljepljive teksture, s pikantnim finišem i sjajno doziranim oštrim kiselinama koje visoku slatkoću pretvaraju u slast i potiču novi gutljaj.

image
Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:03