VODIČ KROZ ZAGREB

Od ramena do dobre kave: Ako ljeto provodite u gradu, ovo su nova mjesta koja morate posjetiti

 Balance Brunch Instagram/Vedran Peteh/Cropix/Biljana Blivajs/Cropix/Marko Miscevic/Cropix/Vid Nikolic/
U posljednjih nekoliko mjeseci Zagreb je postao bogatiji za jedan ramen bar, brunch bar i nekoliko drugih, uzbudljivih mjesta

Obišli smo grad i napravili popis nedavno otvorenih mjesta u Zagrebu, od nove omiljene adrese s ramenom do obećavajućeg brunch bara i mjesta koje će obožavati ljubitelji piletine. Ako ljeto provodite u Zagrebu, ovaj vodič spremite na sigurno pa se povremeno počastite dobrom kavom i zalogajem ili dva iz novootvorenih zagrebačkih lokala.

NOVA ADRESA ZA BRUNCH

BALANCE BRUNCH

U zagrebačkoj Bijeničkoj ulici nedavno je otvoren Balance Brunch, mjesto koje nudi dobre opcije za zasitan obrok između doručka i večere, ali i peciva koja možete pojesti dok ispijate kavu u simpatično uređenom lokalu. Na društvenim mrežama objavili su meni pa smo tako saznali da za sada nude bruschettu s gljivama, avokado bruschettu, zatim kombinaciju dimljenog lososa, kajgane i lebneha s krastavcem, pohani brioche tost sa slaninom, bešamelom i domaćom majonezom, te nekoliko zdravijih opcija poput granole, quinoa salate i salate s mahunama.

Od slastica, tu je banana bread, zatim limun mak kolač te mrkva kruh, a sudeći prema objavljenim fotografijama, nude i kroasane te cruffine. Brunch poslužuju od 9 do 15 sati, a cijene jela kreću se od 38 kuna za granolu do 78 kuna za kajganu s lososom. Slastice možete kupiti po cijeni od 19 do 21 kune.

Više informacija potražite na njihovom Instagram profilu.

ZA ONE KOJE VOLE ISPROBATI NEŠTO NOVO I ZDRAVO

OAKBERRY

U Petrinjskoj 31, u centru Zagreba, nedavno je otvoren mali dućan iz kojeg ne možete izaći bez visoke čaše prepune tamnoljubičaste kreme i gomile voća, odnosno osvježavajućeg doručka, međuobroka ili deserta zbog kojeg ćete brzo potražiti prvu klupu u obližnjem parku kako biste neometano uživali. Iako se nalazi u čaši, zapravo je riječ o açaí bowlu ili "a-sa-i zdjeli", čiju bazu čini smrznuti pire od egzotičnih açaí bobica međunarodnog brenda Oakberry, franšize koju je u Hrvatsku dovela ambiciozna Jasna Jakovljević.

U Oakberryju možete isprobati zdjele u rasponu od 250 do 600 mililitara, od čega je najskuplja 79 kuna, s brojnim dodacima koje birate po svom ukusu. Kada smo bili ondje, na meniju su bile jagode i banane, kivi i mango, kao i razni drugi dodaci, od zobenih pahuljica, mlijeka u prahu, mrvica od kokosa, čokoladnih kapljica, listića badema, maslaca od kikirikija i slično. Dok će u vašem smoothieju osim açaí pirea moći završiti još tri sastojka koje onda blendaju u glatki i ukusni napitak, "zdjelu" slažete prema svom ukusu.

Više informacija potražite ovdje.

image
Biljana Blivajs/Cropix

MJESTO ZA LJUBITELJE PILETINE

Na mjestu gdje je nekada stajao Gyoza&Sake bar, u zagrebačkoj Boškovićevoj ulici, sada se nalazi Bonobo, simpatičan mali lokal u kojem Mojmir Žuvela, poznatiji kao BarbaQ, priprema jela od piletine. I to ne bilo kakva, već jela nakon kojih se ližu prsti i razmišlja o novoj porciji. Trenutno u ponudi imaju popularnu piri piri piletinu koja dolazi u kombinaciji s dvije salate, zatim lagane pileće salate s jogurtom, prženu piletinu koju možete dodati čak i u njihovu Cezar salatu te buffalo krilca. Cijene u Bonobo se kreću od 40-ak do 60-ak kuna, a cijelu priču o ovom mjestu možete pročitati ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix

MJESTO ZA ONE KOJI ČAK I LJETI NE MOGU BEZ RAMENA

Vijest da Vid Nikolić u centru Zagreba počinje kuhati ramen ugodno je iznenadila stalne goste njegovog restorana Tori Street food u Španskom. Torikaya je novo mjesto smješteno u lokalu bivšeg El Tora te prvi restoran u zemlji gdje možete pojesti čak pet vrsta ramena. Nude tako Tantanmen ramen sa svinjetinom (100 kn), zatim chicken miso ramen (90 kn) te vege ramen (90 kn), a naručiti možete i predjela kao što su gyoze, pržena Karaage piletina i spicy tuna. Cijene predjela kreću se od 60 do 70 kuna.

Više informacija potražite na njihovoj službenoj stranici.

image
Vid Nikolić/

JOŠ JEDNA ADRESA S DOBROM KAVOM I ZALOGAJIMA

Ovih se dana na zagrebačkoj Vlaškoj ulici na broju 10 otvorio novi kafić sa specialty kavom i jednostavnim zalogajima. U Filteraju se vode plant based i zero waste konceptom te nude svoja biljna mlijeka, nekoliko vrsta slastica, za koje je zadužen gastro bloger Juraj Močilac (Žlica šećera), dok je za slane zalogaje zadužena ekipa iz obližnjeg We are 50. Kava koju ovdje možete popiti stiže iz Hug&Puncha, a nude i čajeve, kakao, matchu i domaće sokove, limunadu i ledeni čaj za koji se pobrinula ekipa iz Peaches&Cream bara. Također, ako vas u centru uhvati želja za alkoholnim napitkom, dobro je dodati da ovdje možete popiti pivo Garden Breweryja.

Više informacija potražite na njihovom Instagram profilu.

ZA USPUTNO GRICKANJE

Na križanju Ilice i Frankopanske ulice u centru Zagreba nedavno je otvorena mala trgovina u koju smo tjednima znatiželjno zavirivali, potaknuti natpisom (nuts) iznad ulaza. Čim smo ušli u prostor na kućnom broju 42 u Ilici, gdje je nekada bila zlatarnica, otkrili smo da je taj naziv trebalo shvatiti doslovno (engl. nuts - oraščići). U Nuts snack boutiqueu možete naći slane i slatke, ali prije svega zdrave grickalice, gurmanski spas od gladi u one, posebno užurbane dane. Osim obaveznih klasika, kao što su obični ili pečeni lješnjaci, neoljušteni ili pak slani kikiriki, pistacije u ljusci, orasi i slično, ovdje možete naći i u vinskom octu marinirane pa pečene španjolske almendra bademe, indijske oraščiće s okusom vrhnja i luka, za'atara ili pak manchego sira, bademe s okusom roštilja, čilija i limuna i brojne druge kombinacije.

Više informacija potražite ovdje.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

SVE POPULARNIJI SENDVIČI

Bogati sendvič s porchettom jedan je od aduta nedavno otvorene Paninoteke Mangia u Medulićevoj broj 14. Iza ovog modernog lokala posvećenog ponajprije sendvičima stoje Nikolina i Vanja Kamalić, vlasnici dva popularna zagrebačka dućana Salumeria Mangia, oba posvećena talijanskim proizvodima. Sam sendvič s porchettom potpisuje chef Mario Mihelj, a osim ovog, u ponudi je još nekoliko varijanti koje ovdje možete naručiti. Također, ako nakon sendviča poželite nešto slatko, nude i dobre cannole.

Više informacija potražite ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

ZA ONE KOJI OBOŽAVAJU DOBAR KOMAD MESA

Zagrebačka Vlaška ulica nedavno je postala bogatija za novu butik mesnicu. The meat je mjesto koje se s ulice zamjećuje na prvu pa tako, ako ste i samo u prolazu ili čekate tramvaj, nećete pogriješiti uđete li i zavirite u njihovu šaroliku ponudu. Ovdje se, naime, nudi svježe slavonsko meso koje dolazi iz tvrtke Mesoprerada s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i preradi mesa, u velikim hladnjacima pogled kradu dry aged steakovi, tu su i čvarci, kulen, suhe i svježe kobasice, a na policama se nalaze pomno probrani proizvodi poput kvalitetnih mikseva začina, domaćih maslinovih ulja, ajvara, mlinaca, tjestenine, vina i piva, pa čak i pokojeg vegetarijanskog namaza.

Više informacija potražite ovdje.

image
Salty Business/
image
Salty Business/

SLASTICE KOJE SE NE PROPUŠTAJU

Cijenjena hrvatska slastičarka Petra Jelenić u zagrebačkom Brokenships Bistrou početkom lipnja otvorila je pop-up slastičarnicu u kojoj nudi autorske deserte. Do sada smo ih isprobali nekoliko i teško možemo izdvojiti samo jednog favorita, no one koji Petrin rad prate, mogla bi posebno razveseliti vijest da je u ponudi i njezina nadaleko poznata mak torta. Tu su još i Tri sestre, desert koji funkcionira kao studija kreme od jaja, pa ćete tako dobiti tri posudice u kojima se redom nalaze crème brûlée, crema catalana i rozata, zatim Čokoladna dekadencija, Rum baba, i Pavlova sa sladoledom od bosiljka. Ako se nađete u društvu onih koji uvijek radije biraju slana jela, Petra u Brokenshipsu radi i sjajne štrukle sa sirom i pogaču s rajčicama i maslinama. Cijene deserata i slanih jela kreću se oko 50-ak kuna. I požurite, pop up je otvoren samo do početka kolovoza.

Više pročitajte ovdje.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

NOVO NA ZAGREBAČKOJ GASTRO SCENI

SOL NUDI DORUČAK

Sredinom ovog tjedna Mate Janković objavio je kako njegov Sol tapas bar i restoran, odnedavno smješten na Trgu bana Josipa Jelačića, u prostoru Johann Francka, počinje nuditi i doručak. Na meniju su za sada lički Benedict i istarska fritaja, klasična jela koja se obično poslužuju za doručak ili brunch, no ovog puta s malim zaokretom. Janković im, naime, dodaje domaće sastojke poput ličke base, istarskih tartufa ili domaćeg pršuta. Nudi i platu te granolu (40 kn), a cijene se uglavnom kreću oko 80-ak kuna.

PLANT PUNK NA NOVOJ ADRESI

Plant Punk, koji od samog početka funkcionira uglavnom kao virtualni restoran veganske hrane, od sada se nalazi na novoj adresi, u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici. Promjenu su najavili na svojim društvenim mrežama, a dodali su i kako zainteresirani sada, otkada kuhaju u nešto većem prostoru, mogu sami doći pokupiti jelo te ga ponijeti za van. Iz Plant Punka do sada smo naručili sjajne tacose, isprobali smo i vrlo dobru juhu od leće te odličan vege burger i često upravo ovo mjesto odabiremo za gablec usred tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:40