Odlična ponuda

Jedan od najposjećenijih adventa u Hrvatskoj ima mnogo gastronomskih aduta, ističu se rebarca, divljač i azijski specijaliteti

Gastro ponuda na Adventu u Zadru

 Fabio Šimićev
Osim uobičajene street food ponude u kojoj uživamo za vrijeme blagdana, posjetitelji mogu kušati burgere od junetine, kuhane specijalitete, slasne sendviče, kreativne zalogaje „s nogu“

Napokon smo dočekali najčarobniji dio godine kad ulice krasi sjaj blještavih lampica, trgovi su prepuni šarmantnih štandova iz kojih proizlaze mirisi najslasnijih blagdanskih delicija, a oko srca osjetimo nekakvu posebnu toplinu. Ni najjača studen ne može nas spriječiti da se s društvom okupimo oko adventskih kućica i grijemo uz kuhano vino i fritule netom izvađene iz vrelog ulja, a svako mjesto kao da je živnulo nakon uspavane tmurne jeseni.

U najradosnijem dijelu godine živnut će i grad Zadar sa svojim dobro poznatim Adventom koji svake godine podiže ljestvicu kriterija. Ovogodišnji Advent obilježit će mnoštvo atraktivnih događanja, prigodnih programa, dobre „spize”, odličnih koncerata i posebnih animacijskih programa za djecu od kojih su najpoznatiji posjet svetog Nikole 6. prosinca i 13. prosinca svete Luce. No, ovo su samo neki od sadržaja sedmog izdanja zadarskog Adventa koji će trajati punih 45 dana, od 24. studenog do 7. siječnja iduće godine.

image

Gastro ponuda na Adventu u Zadru

Iva Perinčić

Advent je započeo paljenjem prve adventske svijeće u crkvi sv. Šime, nakon čega su se svi prisutni mogli zabaviti uz nastupe glazbenih izvođača i različita zabavna događanja namijenjena djeci i odraslima. Sva glavna događanja odvijaju se na otvorenom, na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića, gdje je postavljeno 25 drvenih kućica iz kojih se širi miris slasnog domaćeg vina, najfinijih fritula i raznih ručno izrađenih poslastica.

Prema najavama ugostitelja, ovogodišnji Advent u Zadru sadrži najukusniju i najraznolikiju gastronomsku ponudu dosad pa ćemo ga svi sigurno najviše pamtiti upravo po vrhunskoj „spizi”.

Nikad bolja gastronomska ponuda

Osim prethodno navedene uobičajene street food ponude u kojoj uživamo za vrijeme blagdana, posjetitelji mogu kušati burgere od junetine, kuhane specijalitete, slasne sendviče, kreativne zalogaje „s nogu“. No, dobar dio ugostitelja kreirao je i odličnu ponudu kuhanih i pečenih domaćih kobasica, odnosno divenica, kako ih zovu u Dalmaciji. Zamislite samo kakva će se rapsodija mirisa širiti zrakom kad se sve arome spoje u jednu!

image

Gastro ponuda na Adventu u Zadru

Bojan Bogdanić

Ove godine su ponuđači otišli korak dalje pa se iza pultova nekoliko kućica dimi i dobar roštilj s rebarcima i odrescima, a ne nedostaje ni kuhanih jela „na žlicu”, skradinskog rižota i divljači s njokima.

image

Gastro ponuda na Adventu u Zadru

Fabio Šimićev

Ljubitelji ribe nipošto neće ostati zakinuti jer su riblji specijaliteti također dobro zastupljeni u adventskoj gastronomskoj ponudi, a najčešće su to pašticade, brudeti od sipe, frigade od liganja, gavuna, srdela i kozica. Tradicionalnim jelima od bakalara pak „prijeti“ nekoliko kućica, a ponudu će obogatiti i ukusni riblji burgeri. Šarolikost ponude jela nadopunit će serija različitih salata, između ostalih od tune i kvinoje koje posluže kao odlično osvježenje od malo masnijih obroka.

image

Gastro ponuda na Adventu u Zadru

Bojan Bogdanić

Ovogodišnji Advent poseban je i po tome što poznati zadarski restoran, u čijoj su ponudi isključivo jela azijske kuhinje, ove godine ima svoju kućicu i nudi izvrsne obroke pod zajedničkim nazivom – Božić na azijski način. Kozice iz woka i dandan noodles samo su neki od specijaliteta koji se mogu probati u njihovoj adventskoj kućici, a itekako doprinose raznovrsnoj i bogatoj gastronomskoj ponudi Adventa u Zadru 2022. godine.

image

Picnic na Adventu u Zadru

Ustupljena Fotografija

Apsolutni hit ovogodišnjeg zadarskog Adventa je dekonstruirana ili odmotana sarma u kojoj je nestala rola, a ostao izvorni okus sarme sa suhim mesom i kremom od pire krumpira s muškatnim orašćićem. Autor ovog jela je ekipa iz kućice Picnic koja je prisutna i na zagrebačkom Adventu.

image

Revitalizirana sarma

Ustupljena Fotografija

Slatka adventska priča

Nakon slanih specijaliteta zaputite se do slatkih kućica na kojima ne nedostaje vrućih fritula prelivenih tamnom čokoladom ili šećerom u prahu, sočnih pecipala, odnosno pogača koje se svakim zalogajem tope u ustima, slasnih palačinki, zatim arancina, limuncina i ušećerenih badema koji asociraju na blagdansko vrijeme.

image

Gastro ponuda na Adventu u Zadru

Bojan Bogdanić

Slatka adventska priča nastavlja se i uz genijalnu ponudu vruće čokolade koja izvrsno grije i uslijed najjače zime, a samo je mali dio bogate blagdanske kolekcije pića. Uz kuhano vino bez kojeg ne može proći ni jedan Advent, zadarski konobari pripremaju i nekoliko vrsta hladnih i toplih koktela, rakija, likera, kuhanog džina koji se izvrsno stapaju uz pojedine gastronomske delicije. Neće manjkati ni popularnog zadarskog craft piva i raznih drugih okrepljujućih napitaka koji će vas osvježiti nakon zabavnih zimskih aktivnosti.

image

Gastro ponuda na Adventu u Zadru

Iva Perinčić

Genijalne atrakcije

Mnogi se Adventu raduju upravo zbog zabavnih aktivnosti u kojima je moguće uživati samo tijekom zimskih mjeseci, a posebno razveseljavaju one najmlađe. Dječji osmijesi se već čuju u Športskom centru Višnjik koji je 24. studenog otvorio svoja vrata i postao nezaboravni Zimski park s klizalištem, ledenim toboganom, glazbenim i plesnim programima te prigodnim radionicama za najmlađe. Ova je zadarska manifestacija prošle godine privukla gotovo 50.000 posjetitelja zbog čega je postala jedan od najprepoznatljivijih blagdanskih atrakcija u gradu. S ciljem da u Adventu u Zadru uživa još veći broj posjetitelja, klizalište i ledeni tobogan se ove godine prostiru na površini od čak 1.000 kvadrata, što je najviše leda dosad!

image

Advent u Zadru

Fabio Šimićev

Osim ove manifestacije, u nadolazećim danima posjetitelji mogu očekivati nezaboravne koncerte, kreativne božićne radionice, spektakularne nastupe DJ-eva, originalne predstave i mnoge druge atrakcije koje će se odvijati ususret Božiću i dočeku Nove godine.

image

Advent u Zadru

Turistička zajednica grada Zadra

Ovaj dalmatinski grad se na četiri tjedna iz ljetne pretvara u zimsku bajku s božićnim koncertima, radionicama, klizališnim predstavama i fantastičnom ponudom ukusnih jela. Plešite, kližite na ledu, smijte se i jednostavno uživajte u čarobnoj atmosferi ovogodišnjeg zadarskog Adventa!

Pratite informacije o Adventu u Zadru na službenoj web stranici www.advent.zadar.travel.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:46