ČOKOLADA POMAŽE

Dosta vam je kiše i kolapsa u prometu? Napravite totalno čokoladne kolače, treba vam 1 posuda

 Tenor/
Sivi jesenski dan odlučili smo popraviti omiljenim čokoladnim slasticama koje su toliko jednostavne da ih radimo u pauzi od posla

Današnji kišni dan već od ranog jutra odlučili smo popraviti dobrom slasticom, a s obzirom na to da je dokazano da čokolada podiže raspoloženje, nismo previše razmišljali već smo se odmah bacili na listanje naše zbirke recepata i izdvojili nekoliko provjerenih čokoladnih favorita. Najbolje od svega, za svaki od ovih kolača trebat će vam tek jedna posuda za miješanje i jedna za pečenje pa na kraju dana nećete imati previše posla oko čišćenja kuhinje. Ovi kolači najbolje se slažu uz šalicu tople kave ili čaja, a voljet će ih i oni najmlađi i najstariji. Stoga, jasno je, nema razloga da i vi današnji dan ne popravite jednom od ovih sjajnih slastica. Recepte potražite u nastavku.

SLATKO S BANANAMA

Čokoladni kolač s raženim brašnom dobra je opcija kada se zaželite slatkog doručka ili večere, a želite izbjeći bijelo brašno i bijeli šećer. Ovaj sočan kruh radi se od banana i kokosova ulja, a zasladiti ga možete medom i kokosovim šećerom. Dodajte i pokoji topli začin poput cimeta i klinčića i uživajte u malo zdravijoj varijanti jednostavnog, a tako omiljenog čokoladnog kolača.

ČOKOLADNI KOLAČ S RAŽENIM BRAŠNOM

image
Oksana Bratanova/

Još jedan favorit s bananama je i popularni slatki kruh u nešto klasičnijem izdanju. Iako sama smjesa ne sadrži kakao u prahu već joj se dodaju začini poput pumpkin spice, cimeta i vanilije, u smjesu se na kraju ubacuje čokolada u komadićima pa kad zagrizete još topli kolač, isti se ti komadići tope u ustima. Dobra je ideja dodati i šaku sjeckanih orašastih plodova, primjerice oraha, lješnjaka ili badema. Lijepo će se složiti uz jesenske okuse kolača i, naravno, čokoladu.

BANANA KRUH S KOMADIĆIMA ČOKOLADE

Osim štruce, od smjese za banana kruh možete napraviti i sočne muffine. U cijelu smjesu možete dodati kakao u prahu pa napraviti muffine iz jedne posude, a ako se osjećate posebno zaigrano, možete je podijeliti na dva dijela, a potom u jedan umiješati kakao, a drugi ostaviti takav kakav je i dodati mu komadiće čokolade. Obje varijante garantirano postaju hit.

SOČNI CRNO BIJELI MUFFINI

*1 šalica = 250 ml

Trebat će vam:

120 g maslaca sobne temperature
1 šalica šećera
1 jaje
1 žličica ekstrakta vanilije
3 banane
1 i 1/2 šalica glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
šalice kakaa

Priprema:

Izmiksajte banane. U njih umiješajte šećer, jaje, vaniliju. Dodajte prosijano, brašno, prašak za pecivo, soda bikarbonu i sol. Umiješajte u banane. Po želji, odvojite pola smjese pa umiješajte kakao, a u drugi dio bez kakaa dodajte komadiće čokolade. U oblik za pečenje muffina stavite papirnate oblike. Ugrijte pećnicu na 170 °C. Smjesu podijelite u kalupe i pecite četrdesetak minuta. Ohladite u kalupima.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Volite kavu u kolačima? Imamo još jedan odličan recept za biskvit kolač koji možete, ali i ne morate upotpuniti jednostavnom kremom, ovisno o tome želite li uprljati jednu ili dvije posude. Kada smo lijeni, jedemo ga samog, a kada dolaze gosti, poslužujemo ga uz kremu recept za koju je s nama podijelila Slavica Šagolj. U oba slučaja ovaj kolač s tanjura nestaje rekordnom brzinom.

BISKVIT KOLAČ S KAVOM (+ RECEPT ZA KREMU)

image
Berislava Picek/Cropix/

KLASIKA KOJA UVIJEK PALI

U slučaju da izbjegavate banane ili jednostavno želite napraviti nešto klasičniju slasticu, provjereno dobri muffini s čokoladom uvijek će biti dobra ideja. Možete ih napuniti omiljenim čokoladnim namazom, ostaviti takve kakvi jesu ili im dodati kremu po želji i pretvoriti ih u slatke cupcake kolačiće poput Mirjane Šarčević iz zagrebačkog brenda Cupcakes & fairy tales. Njezin recept ostavljamo u nastavku.

KLASIČNI MUFFINI (+ RECEPT ZA KREMU AKO VAM SE JEDU CUPCAKES)

image
Marko Miscevic/Cropix/

Kada vam pak ponestane jaja, a baš vam se jede nešto slatko i čokoladno, napravite ovaj sočan biskvit kolač s narančinim sokom i kavom. Osim što je odličan dodatak popodnevnoj kavi, ako ga ispečete u kalupu za kruh, može postati i odličan doručak. Poslužite ga uz dobar džem ili drugi slatki namaz po želji i uživajte.

BISKVIT S KAVOM I NARANČOM

*1 šalica = 250 ml


Trebat će vam:

1,5 šalica glatkog brašna
3 žlice kakaa
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli
1 šalica šećera
¼ šalice biljnog ulja
1 šalica soka od naranče
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 žlica instant-kave

Priprema:

U posudi ručno izmiješajte sve sastojke za biskvit. Stavite u četvrtasti kalup (25 x 10 cm) koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite 30 minuta na 175 ˚C.

image
Marko Miscevic/Cropix/

A što kažete na kekse s komadićima čokolade? Otkad smo isprobali ovaj recept Alison Roman koji je na svom blogu svojevremeno podijelila Ana-Marija Bujić, često mu se vraćamo. Posebno nam se sviđa jednostavnost kada je u pitanju oblikovanje keksića, a na kraju i sam okus te tekstura. Posebno su dobri uz kavu!

MALO DRUGAČIJE ČOKOLADNE SLASTICE

Kolač koji se ne peče, već ubacuje u zamrzivač, a svejedno je dovoljno čokoladan da raspameti najveće zaljubljenike u čokoladu zbilja postoji. Recept za ove kocke s batatom osmislila je Nastasja Chiara Petrić i apsolutni su favorit kada morate napraviti nešto jednostavno i ukusno za ponijeti na posao ili u školu. Jedini korak koji će vam oduzeti nešto više vremena je pečenje batata, ali nakon toga sve sastojke jednostavno možete pomiješati u posudi u kojoj ste otopili čokoladu, dobro povezati i prebaciti u hladnjak. Jednostavno i ukusno!

ČOKOLADNE KOCKE S BATATOM

image
Berislava Picek/Cropix/

A što kažete na stvarno dobre jesenske biskvit kolače? Naša Slavica Šagolj svojevremeno je s nama podijelila recept za predobre muffine s kestenom kojima možete dodati čokoladnu kremu po želji ili jednostavno izdubiti vrh kolača, napuniti ih dobrim namazom od kestena, vratiti vrh pa poslužiti ekipi za stolom.

MUFFINI S KESTENOM

Trebat će vam:

450 g kesten pirea
6 jaja
170 g šećera
200 g bademovog brašna
žlica praška za pecivo

Priprema:

Pripremiti 18 papirnatih košarica za muffine. Pećnicu zagrijati na 180°C. U veću posudu staviti jaja i šećer i dobro izmiješati mikserom te dodati kesten pire, bademovo brašno i prašak za pecivo. Papirnate košarice rasporediti na pleh za pečenje i do pola napuniti smjesom. Peći 25- 30 minuta. Muffine napunite čokoladnim namazom po želji.

image
Berislava Picek/Cropix/

U slučaju da još ponegdje možete pronaći tikvice, nemojte propustiti napraviti niti ovaj predobar i super čokoladni brownie s bobičastim voćem. Koristiti možete i miks smrznutog voća ili samo maline, borovnice, ribizl, što god ste ovog ljeta spremili u zamrzivač. Tikvice kolaču daju na dodatnoj sočnosti, a ekipi za stolom možete i natuknuti da se u kolaču nalazi tajni sastojak pa ih natjerati na pogađanje.

BROWNIE S TIKVICAMA

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:07