NEŠTO SLATKO

VJERUJTE NAM, KVASAC JE VAŠ PRIJATELJ: Bacite se na izradu dizanog tijesta, najozloglašenijeg među svima!

Orahnjače i makovnjače se rade od najozloglašenijeg tijesta među svim - dizanog tijesta!

Prati ga zao glas, kometari poput ''Previše se osjeća kvasac!'' ili ''Nikako ne želi lijepo narasti!'' nisu rijetki među kućanicama koje obavezno rade ovu omiljenu slasticu. Ali ne brinite, dizano tijesto nije bauk!

Ako pažljivo pratite recept i pazite na temperaturu u vašoj kuhinji te imate strpljenja, raditi dizano tijesto će vam biti pravi užitak. Zapravo je stvar vrlo jednostavna. Poštujte kvasac pa će i on vas. Volite ga, pa će i on vas. Kad smo osnove rekapitulirali, možemo se baciti na pripremu dizanog tijesta!

Trebat će vam:

4 žumanjka
100 g šećera
120 g maslaca
1 limun
250 ml mlijeka
40 g svježeg kvasca
600 g glatkog brašna
sol

Žumanjke, šećer, maslac i naribanu limunovu koricu pjenasto izmiješajte električnom miješalicom. U 50 ml toplog mlijeka dobro izmiješajte izmrvljeni svježi kvasac. Pomiješajte brašno i malo soli. Naizmjence dodavajte brašno i preostalo mlijeko smjesi od maslaca i žumanjaka uz neprestano miješanje, a na kraju dodajte razmućeni kvasac. Prema potrebi tijesto još doradite rukama. Ostavite da se diže na toplome mjestu oko jedan sat.

Ako niste znali!

PRVO I OSNOVNO: u prostoriji u kojoj radite ne smije biti hladno jer inače od tijesta neće biti ništa.

Kvasac voli sobnu temperaturu. Neka sve namirnice, kao i posude koje upotrebljavate budu sobne temperature.

Dok čekate da se kvasac ''digne'', nipošto ne smijete dodavati masnoće ili sol u njega jer oni sprječavaju aktivaciju kvasca.

Ako koristite mikser, tijesto mijesite 15 minuta kako bi se svi sastojci dobro povezali.

Tijesto prilikom prvog dizanja možete ostaviti u toploj prostoriji blizu grijanja ili pak u pećnici s odškrinutim vratima na temperaturi 40 – 50 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:53