RECENZIJA RESTORANA

Važno je da Zagreb ima mjesto kao Market, zamislite koliko mladih generacija može odgojiti

 Biljana Blivajs/
Ovakav koncept restorana vrlo je potreban jer naprosto širi broj novih potencijalnih gostiju i istovremeno ih educira.

Pomalo je nevjerojatna priča da jedne godine imate ideju o prodaji sarme u kruhu na zagrebačkom Adventu, ondje prikupite svu medijsku pozornost, dogodine ponovite isto, malo kasnije otvorite restoran u strogom centru i nakon toga otvorite i drugu lokaciju. U kratkim crtama, upravo je tako nekako išao poslovni put Fran Ćurkovića, vlasnika Marketa. Zasad obje lokacije funkcioniraju, ako je za suditi po punim stolovima u restoranima. U Marketu u Gundulićevoj jedemo prilično često. Najčešće uzmemo dostavu i budemo zadovoljni. Nema tu mnogo filozofije, koncept su jela s dobro poznatim okusima, ziheraškom konotacijom comfort fooda i prijateljskim cijenama, pogotovo ako uzmete njihov degustacijski meni od četiri slijeda koji iznosi 149 kuna.

Sad zamislite 20-godišnjeg sebe i da ste imali mogućnost izvesti nekog vama dragog na finu večeru koja je ukusna, veseli osobu do vas i ne košta čitav džeparac ili zaradu od posla na moru. Tko ne bi s velikim guštom isprobao i juhu od povrća koja se kod kuće vrlo vjerojatno vješto izbjegava, njoke u kremastom umaku od gorgonzole za kojima sline cure samo dok čitate namirnice, janjeće kofte s krumpirima i brownie s kremom od limuna? Sigurno da bi se tada mlađe generacije češće odvažile na odlazak u restoran da su ponude kakve su danas u Marketu postojale. Oni koji su češći posjetitelji restorana ova jela neće bacati u trans, ali jednako tako neće restoran napustiti nezadovoljni jer cijena nije velika, a hrana je korektna. Primjerice, kušali smo njihov dnevni rižoto s bobom, graškom, šparogama i kozjim sirom. Povrće je bilo hrskavo, živo, puno proljetne zelene boje, lagano papreno, citrusno, a opet kremasto. Košta 72 kune i nismo sigurni da igdje možete pojesti bolji za taj novac. Zatim smo naručili ragu od tune s tapenadom i pireom od krumpira (104 kune).

image
Privatna Arhiva/

Porcija je obilna, pire je lijepo izrađen, s dovoljno slasti od maslaca, a preko njega ide šug od tune. Kušali smo i njihove njoke u umaku od gorgonzole dolce s gljivama (imaju ga i u varijanti podebljanoj lungićem) i špinatom (68 kuna). Ponovno vrlo korektno, njoki nisu prekuhani i čini se da ih doista prave sami. Osim toga, kušali smo i janjeće kofte s prženim krumpirima, salatom i umakom od jogurta i sezamom. Janjeće kofte izgledom su više nalikovale na klasične ćufte nego na autentične kofte, ali se zbog lijepe aromatičnosti bliskoistočnih začina svakako zaslužuju zvati tako. Minus su krumpiri koji su bili malo prepečeni izvana, a gnjecavi iznutra, što se može dogoditi i naravno da nije presudno za sljedeće narudžbe u Marketu. Brownie koji smo uzeli bio je napravljen školski, sočan izvana, ne presladak, i lijepo se slagao s kremom.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Ovakav koncept restorana vrlo je potreban jer naprosto širi broj novih potencijalnih gostiju i istovremeno ih educira. Baš kao što prije neke kompleksne izložbe ili kazališne predstave morate imati određeno predznanje i ne možete već na prvom izlasku u kazalište percipirati Shakespearea ili Brechta. Takvo što ne bi se trebalo shvatiti kao negativno ili banalno, nego vrlo pozitivno jer predznanje je važno. Čak i ako se smatrate ambicioznim kulinarskim ekspertima, ponekad je baš korisno znati za mjesto gdje se jede dobro, koje će moći ugoditi široj masi ljudi, koje nudi poznate okuse i ne traži dodatno promišljanje o naručenom i hoće li vas to iskustvo na neki način oplemeniti ili ne. Nekad je dovoljan, a i potreban samo ugodan ručak.

Hrana 7

Usluga 8

Ambijent 7

Vrijednost za novac 10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:36