DOBRA PREPORUKA

U zagrebačkoj Selskoj jede se jako dobra azijska hrana,siguran odabir su parena peciva i kung pao

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Izakaya u zagrebačkoj Selskoj nudi velik izbor azijskih jela, a obavezno probajte i njihove koktele

Prošlogodišnje otvorenje Izakaye na Selskoj cesti na zagrebačkoj Trešnjevci dočekano je u isto vrijeme i s veseljem i sa skepsom - prvo zato što Trešnjevka dobiva još jedan uzbudljiv restoran, a drugo zbog neočekivane lokacije na koju su mnogi dizali obrve u čudu. Naime, Izakaya je novi projekt tima iz popularnog Time-a koji se nalazio u samom središtu metropole i usred gastronomskih zbivanja grada. No, promućurni vlasnici shvatili su koliku prednost ima nova lokacija s pregršt parkirnih mjesta, što je bila jedna od ključni boljki restorana u centru, istovremeno izdvojena iz centra, ali lako dostupna. Nekadašnji talijanski restoran na Selskoj tako je pretvoren u japanski pub, kako se po medijima predstavljalo Izakayu. Budući da smo svoj posjet isplanirali za petak podvečer, rezervacija je bila neophodna, no i inače bi bilo dobro da si osigurate mjesto jer otkako normalno radi, restoran je neprestano pun.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Sam prostor vizualno je atraktivan, iako mu ljetne vrućine ne idu u prilog, što zbog kožnih stolaca, što zbog ostakljene terase koja se lako pretvori u saunu. Velik broj konobara pomno promatra što se zbiva za stolovima, što je doista pohvalno, no na mahove je usluga bila čak i prerevna, pa je tako brisanje stola mokrog od čaša koje su se "znojile" svako malo prekidalo razgovor u društvu.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Odlučili smo početi s parenim pecivima punjenima trganom patkom odnosno Pulled Duck Bun (64 kn), Ebi tempurom (75 kn) što su očišćeni repovi kozica u panko mrvicama s wasabi majonezom i jednom "signature" rolicom, Tiger roll (50 kn).

Dva parena peciva koja su stigla na stol bila su jako dobro izvedena i ugodne teksture. Punjenje od patke bilo je meko i ukusno, s dodatkom slatkastog hoisin umaka koji se odlično slagao s aromom mesa. Svježinu je davala coleslaw salata od kupusa, mrkve i jabuke, a dodatnu hrskavost prženi luk. Odlično predjelo na koje bismo se svakako vratili.

image
Privatna Arhiva/

Tiger roll nas je zaintrigirao jer se osim avokada i krem sira u njemu nalazio i crveni kupus, a sama rolica obložena je lososom pa flambirana. Kupus je rolici dao hrskavost, avokado i sir kremoznost, a umaci dodatnu slatkoću. Porcija Ebi tempure sadrži pet velikih repova kozica i idealna je za dijeljenje. Dobro je bila pripremljena, bez osjetne suvišne masnoće, a repovi hrskavi i ukusni.

Za glavno jelo odlučili smo isprobati Ika salatu (70 kn), Kung Pao (75 kn) i Losos Poke (85 kn). Ika salata sadrži sous vide sipu, azijski chimichurri, baby špinat, pak choi, svježu rotkvicu, maslinovo ulje i riblji umak. Sipa ima svoju specifičnu teksturu, ali je bila i dalje meka, dodatno kratko popržena. Azijski chimichurri zadao nam je poteškoće jer sadrži svježi korijander, začinsku biljku koju ili volite ili mrzite, a pojedinci u našem društvu su nažalost pripadali dijelu populacije koji bi je rado izbjegli jer ih podsjeća na sapun. Svakako bi bilo korisno napomenuti da se nalazi u jelu, koje je inače bilo osvježavajuće i ukusno.

image
Privatna Arhiva/

Kung Pao ozbiljan je, izdašan i zasitan obrok, teži od ostatka zbog sporo kuhane svinjske potrbušine koju u Izakayji dodatno zapeku i glaziraju teriyaki umakom. Meso je posluženo s rižom, jako mekano kuhanim jajetom, kimchijem i začinskom mješavinom furikake u koju idu kikiriki, sezam, alge i kokice. Kombinacija okusa Zagrepčanima je već prepoznatljiva pa Kung Pao predstavlja siguran odabir ako ne znate što biste naručili.

image
Privatna Arhiva/

Losos Poke je jedino jelo koje ne bismo ponovili jer Izakaya nudi puno zanimljivijih jela. Iako je zapravo prepun sastojaka (na meniju navode sushi rižu, losos mariniran u kokosovom mlijeku, umaku od soje i sezamovu ulju, salsu od rajčice, paprike, avokada i jabuke, ukiseljeni krastavac sa šafranom i mentom, prženo gyoza tijesto, miso majonezu i furikake), poke je bio zapravo iznimno blagog i neutralnog, gotovo zaboravljivog okusa, što je šteta. Ovo bi jelo sigurno podiglo malo pažljivo odabrane kiseline ili pak dobro dozirana ljutina.

image
Privatna Arhiva/

Što se deserta tiče, odabrali smo Queen Niki (24 kn) i Blu (26 kn), kolače koje za Izakayju radi slastičarnica Meet Mia. Queen Niki nas je privukao zbog kombinacije čokoladnog biskvita, hrskave čokolade s lješnjacima, karamele i moussa od tonke, dok je Blu kolač s hrskavom podlogom s lješnjakom, elementom pečenog cheesecakea s lješnjakom, borovnicama, cheesecake mousseom s vanilijom i chantilly kremom s lješnjakom. Dok je Queen Niki bio blago smrznut, Blu je bio malo pretopao kad je došao na stol, na što bi u oba slučaja trebali pripaziti.

image
Privatna Arhiva/

Odabir namirnica i kombinacije okusa ne prate koncept samog restorana te bi se na tome moglo poraditi, no u Izakayju se i tako ne ide na kolače, nego na izvrsne koktele i azijsku hranu.

Izakaya

Adresa: Selska cesta 90b, Zagreb

Hrana: 8/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:44