DOBRA PREPORUKA

Popularni zagrebački bistro u najboljoj je formi do sad, evo zašto se ovdje traži mjesto više

 Privatna Arhiva
Zagrebački Pod Zidom s novim chefom donosi još uzbudljivija jela i na razini je više od klasičnog bistroa...

Nakon višemjesečne pauze jedan od popularnijih bistroa u samom centru Zagreba opet je otvorio vrata. Ovaj put u kuhinji kuha novi chef, mladi Matija Pavlic iz Čakovca, što je na meni prepoznate zagrebačke adrese donijelo brojne novitete. Od samog otvorenja posjetili smo ih nekoliko puta i pri svakom posjetu u bistrou Pod Zidom bili su popunjeni gotovo svi stolovi, kao da pauze od godinu dana nije ni bilo.

S menija od tek nekoliko jela probali smo tako juhu od gljiva (48 kn), knedle od buče (68 kn), goveđi tartar s prepeličjim jajem (98 kn), njoke s janjetinom i mousseom od parmezana (118 kn), goveđe obraze (125 kn) i deserte. Iako su sva jela s menija bila dobra do izvrsna, uključujući i couvert koji dolazi u formi dvaju žličnjaka, aromatizanog maslaca i kosane masti, juha od gljiva apsolutni je favorit u svim kategorijama. Dovoljno kremasta, ne pregusta, s lijepo balansiranim okusom gljiva, slatkastih kestena i orašastim aromama lješnjaka koji dolazi u formi praline kreme, sama za sebe već je dovoljan razlog da se u bistro Pod Zidom poželimo vratiti po još.

image
Privatna Arhiva

Knedle od butternut tikve s pireom od smeđeg maslaca i bundeve hokkaido i kozjim sirom zapravo predstavljaju buču u nekoliko oblika i dobra su vegetarijanska opcija. Zbog dodatka bučinih koštica i ulja čini se da je chef Pavlic inspiraciju crpio iz međimurske kuhinje. Goveđi tartar standardno je dobar, bogato začinjen, ali tako da u prvi plan još stavlja meso. U kombinaciji s tostiranim sourdough kruhom i prepeličjim jajem više je nego dobar odabir za predjelo, posebice ako se dijeli.

image
Privatna Arhiva

Mekani njoki u gustom mousseu od parmezana sa sporo kuhanom, dobro začinjenom janjetinom i raštikom, koja daje notu svježine, još su jedan od favorita s novog menija bistroa Pod Zidom. Istodobno vrlo ozbiljno, ali i jedno od onih jela koje bismo istog časa uvrstili u kategoriju comfort fooda. Moćno i zasitno, ali i jelo koje neprestano zove na još. No, valja spomenuti da bi vam ovo, ako volite laganija jela, ipak moglo biti prejako.

image
Privatna Arhiva

Goveđi obrazi dolaze u kombinaciji s pastrnjakom u nekoliko oblika, od aromatične kreme do hrskave kožice, ali i s jednostavnom blitvom te sjemenkama nara, što dobro podiže cijeli tanjur. Porcija je poveća, pa je ovo jelo odličan odabir za one koji za ručak najčešće biraju kvalitetan, zasitan komad mesa.

image
Privatna Arhiva

Među desertima, ukusniji i teksturama zanimljiviji odabir svakako je tatine s jabukama, orasima, sladoledom od slane karamele i crumbleom, koji poslužuju u kombinaciji s octom Cidrani s medom, posebice nakon zasitnog predjela i glavnog jela. Čokoladni kolač s rogačem i mandarinom klasičnija je i možda nešto bolja opcija u slučaju da ste u bistro Pod zidom svratili tek na lagan popodnevni ručak te ga na kraju odlučili zaokružiti jačim desertom. Od vina, nude crno i bijelo kućno vino na čaše, a zanimljiv je i izbor biodinamičkih vina.

image
Privatna Arhiva

Budući da novi meni bistroa Pod Zidom donosi tanjure koji će vas vjerojatno natjerati da se vratite, a cijene su za ovu vrstu lokala prilično pristupačne, nakon isprobanih jela sasvim nam je jasno zašto se upravo u ovom bistrou kod Dolca ponovno traži mjesto više.

POD ZIDOM

Adresa: Ulica Pod zidom 5, 10000, Zagreb

Hrana: 9/10

Ambijent: 9/10

Usluga: 10/10

Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:38