ČESTA PREPORUKA

Ovaj popularni lokal već je godinama provjerena adresa za ljubitelje zdrave hrane i vegane

 Privatna Arhiva/
Zrno Bio Bistro mjesto je koje nam vegani i ljubitelji zdrave hrane najčešće preporučuju

Zrno Bio Bistro u centru Zagreba dugo je bio jedina opcija za sve vegane i vegetarijance koji su htjeli pojesti nešto konkretno u gradu, a da njihov izbor ne budu miješana salata i pečeni krumpir. Zrno Bio Bistro u centru Zagreba dugo je bio jedina opcija za sve vegane i vegetarijance koji su htjeli pojesti nešto konkretno u gradu, a da njihov izbor ne budu miješana salata i pečeni krumpir. U međuvremenu se u gradu otvorilo više mjesta na kojima ozbiljno shvaćaju važnost tog dijela gastronomske publike, no taj trend nimalo ne utječe na popularnost samog Zrna. U to smo se mogli uvjeriti prije par dana kad smo oko 12:30 sati svratili na ručak.

image
Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

Posjetite li ovaj bistro, imate izbor sjediti za malim šankom uz bar, u uskom i dugačkom glavnom prostoru ili pak na zatvorenoj terasi, barem dok na proljeće ne otvore i vanjsku. Počeli smo ručak dnevnom krem juhom (35 kn) koja je taj dan bila pripremljena od cvjetače. Ljubazno osoblje podijelilo je juhu u dva tanjura, nakon čega je porcija i dalje bila i više nego pristojna, što znači da je dnevna juha doista konkretna. Posipana crnim sezamom i lijepe kremaste teksture, juha je bila zasitna te na mahove blago gorkasta od pečene cvjetače i sezama.

image
Privatna Arhiva/

Za predjelo smo naručili i Yasai štapiće (49 kn) od “sirovog korjenastog i plodovitog povrća” koji su posluženi s umakom od indijskih oraščića i japanskog Shiro misa. Hrskavi prutići od mrkve i tikvice (kojoj nije sezona, ali Zrno se opskrbljuje povrćem s vlastitog imanja) došli su uz gust i gladak umak posebno dobrog teka. Možemo ovo predjelo zamisliti kao zdravu grickalicu koju bismo naručili da ovdje dođemo samo na piće.

image
Privatna Arhiva/

Za glavna jela naručili smo topli Kayu sandwich (77 kn) i Crveni zmaj tjesteninu (69 kn). Sendvič pripremaju od Kayu kruha vlastite proizvodnje koji lagano tostiraju, a između velikih kriški nalazi se klasično povrće pripremljeno u woku, odnosno mrkva, tikvica i luk. Pritom vas konobari pitaju želite li radije tofu ili seitan. Kod nas je izbor pao na seitan koji sami rade, a koji je imao blagu aromu dima. Kruh od kiselog tijesta je bio odličan te po njegovu okusu nikada ne bismo pogodili da ga rade djelomično i od riže. Uz sendvič dolazi i pomfrit od batata s domaćim umakom o rajčica, kao i kombinacija zelene salate i matovilca. Porcija je velika i zasitna, ali ne ostavlja težinu u želucu. No, usto je i izrazito nespretna za jesti: sendvič se ne može primiti u ruke jer mu nadjev ispada, a tanjur je pretrpan sastojcima. Svakako testira strpljenje.

image
Privatna Arhiva/

Crveni zmaj je tjestenina penne oblika koja dolazi prelivena crvenim umakom od cikle i mrkve, a pirjana je na suhoj rajčici, crvenom papru i čiliju. Na meniju je jelo označeno kao srednje ljuto, no ima ugodnu ljutinu koja će odgovarati svima koji ne vole da im usta gore. Sam umak nije presladak već ima ugodnu povrtno-zemljastu aromu. Tjestenina dolazi posipana iznenađujuće ukusnim veganskim parmezanom, koji bi trebali ipak staviti sa strane da si gost sam dozira po golemoj porciji.

image
Privatna Arhiva/

Zrno nudi i nekoliko deserata, među kojima su nas privukli torta od tofua i limuna (33 kn) i mađarica na hladnom (36 kn). Mađarica je bila znatno bolji izbor, a riječ je slojevitom čokoladnom kolaču sa zobenim mlijekom koji je serviran s dvije kuglice sladoleda, što su u našem slučaju bile dvije kuglice vanilije. Desert je posipan listićima badema, dolazi na tanjuru u tri šnite, a svaka ima čak osam kora i čokoladnu kremu između. Same kreme bi moglo biti malo više, ali je kolač i dalje bio dobre teksture, a sladoled mu je davao svježinu. Svakako za goste koji žele zdraviju verziju tog popularnog klasika.

image
Privatna Arhiva/

S druge strane torta od tofua i limuna nas nije baš impresionirala. S bazom od prhkog tijesta i slojem kreme od tofua te želiranim voćnim slojem, na prvu je bila zanimljiva, no krema od tofua nas je čak neugodno iznenadila. Sa svakim zalogajem u ustima bi nam se našla pomalo vlaknasta krema zrnate teksture i bez nekog izrazitog okusa. Uz kolač dolazi i kriška limuna, no čak ni kiselina nije mogla popraviti okus i osjećaj umora koji je ostavio za sobom.

image
Privatna Arhiva/

Zrno Bio Bistro

Adresa: Medulićeva ul. 20, Zagreb

Hrana: 7/10

Ambijent: 7/10

Usluga: 9/10

Vrijednost za novac: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:25