DOBRA PREPORUKA

Kvartovski bistro koji zaslužuje desetku za atmosferu i šik, pravi specijalitet su patke

 Biljana Blivajs/Cropix
Alegria radi svaki dan u tjednu, već od 8 sati kada nudi jednostavne i pristupačne doručke, pa do 23, a petkom i subotom do ponoći.

Kvartovski restorani budućnost su malog ugostiteljstva. Jedino oni, pod uvjetom da pošteno rade svoj posao unutar ne prevelikih gabarita, mogu računati na dobru, svakodnevnu posjećenost vjernih gostiju s kojima su praktički prijatelji i koji će o njima rado širiti dobar glas.

Izvrstan primjer za to je Alegria na Vrbanima, koji vodi uvijek prisutna, srdačna Francuskinja Nadege Pache Tihava, i sama stanovnica toga zagrebačkog kvarta. Ona je, uostalom - na način na koji to mnogi naši ugostitelji, vlasnici i voditelji restorana, na žalost nisu (nego su radije poduzetnici i menadžeri) - središnja figura ovog mjesta, koju jednako vole i uvažavaju i gosti i zaposlenici u servisu i kuhinji.

Raznovrsna ponuda

Alegria radi svaki dan u tjednu, već od 8 sati kada nudi jednostavne i pristupačne doručke, pa do 23, a petkom i subotom do ponoći. Ispred restorana, koji je u sklopu stambene zgrade tipične za ovaj dio grada, imaju i terasu s koje se, preko šetnice, u blizini vidi Jarunsko jezero. Srećom, ne pripadaju krugu tih jezerskih ugostitelja pa se ne moraju baviti masovnom ponudom za gradske izletnike, rekreativce i partijanere. Alegrijin se meni sastoji od desetak predjela i isto toliko glavnih jela bistro tradicije, uz nekoliko francuskih klasika. Ovdje možete naručiti i burger, gyoze ili teleći T-bone, a uz spomenuti doručak i poseban dječji meni, tu su i dvije dnevne juhe te nekoliko klasičnih deserata - od tiramisua i crumblea sa šljivama i cimetom do lava cakea. Vinska lista također nije velika, ali je dobro osmišljena i ništa nije preskupo - čaša Dreissigacker rieslinga je 35, a Belair-Coubeta, vrlo pristojnog bordeauxa, samo 30 kuna.

No, dok smo uz čašu Bouvet Ladubaya, finog pjenušca iz Loire, čekali predjelo - gyoze od piletine i escargots s maslacem i češnjakom - načuli smo kako se Nadegein otac i dan-danas u okolici Toulousea bavi uzgojem pataka, pa su nam pažnju privukla upravo jela s pačjim mesom. Nismo se mnogo dvoumili, jer zašto naručiti biftek ili burger u domu kćeri uzgajivača pataka! Za glavno jelo odlučili smo tako uzeti Salade Landaise i Confit de Canard.

image

Alegria, Salade Landoise

Šest komada lijepo punjenih, ukusnih gyoza, i hrskavih i mekanih, posluženo je s propisno skuhanom, rahlom basmati rižom i sojinim umakom.

image

Alegria, Gyoze

Puževi nisu posluženi u kućicama, nego na posebnom gusanom escargot tanjuru sa šest udubina, i bili su doista meki i slasni, začinjeni kako treba.

Francuske patke

Glavna jela došla su u obilnim porcijama. Klasična toplo-hladna Salade Landaise (nazvana po šumovitom predjelu Les Landes na priobalnom jugozapadnom dijelu Francuske, poznatom po patkama) sastoji se od konfitiranih želudaca i tankih odrezaka prsa šopane francuske patke, popečenih na vlastitoj masnoći, posluženih na lisnatoj salati s polovicama cherry rajčica i, povrh svega, s krekerom premazanim gusjom jetrom. Okusima bogato, izdašno jelo koje svakako vrijedi probati.

image

Alegria, Confit de Canard

Confit de Canard, na karti istaknut kao specijalitet kuće, jednostavan je, ali također obilan tanjur. Pačji batak i zabatak, dugo kuhani u pačjoj masti i potom zapečeni na tavi, posluženi su samo s ploškama krumpira i rikulom. Konfitirano meso ne može biti bolje: izvana hrskavo, a iznutra meko kao maslac.

Bili smo već siti i deserta smo se lako odrekli. Priznajemo, dijelom i zbog toga što nas je vlasnica ponosno i velikodušno častila Génépijem, aromatičnim, slatkastim francuskim pićem od alpskog pelina, ali ne u njegovoj likerskoj, nego u žestokoj verziji.

Zahvaljujući domaćinskoj, opuštenoj atmosferi te karizmatičnoj, beskrajno šarmantnoj gazdarici, ugodnom osoblju i prihvatljivim cijenama (večeru smo s vinom platili 443 kune) Alegria zaslužuje svaku preporuku.

Hrana: 8/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 10/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:51