PLUS DVA DESERTA

Tjedni meni: ljetni pohanci, jetrica, uštipci i grah, ovih 7 jela tražit će se porcija više

 Berislava Picek/Cropix/
Pripremili smo tjedni meni sa sedam provjerenih recepata, a tu su i dva recepta za deserte. Jer, što je zapravo tjedan bez slatkog?

Tjedan ovog puta započinjemo omiljenim ljetnim ručkom, slasnim uštipcima od tikvica uz koje vam ne treba baš ništa drugo osim dobrog umaka i salate. Nastavljamo klasikom pa tako u utorak radimo slasna jetrica, a potom sredinom tjedna pripremamo grah s mljevenim mesom koji možete poslužiti na dva načina – na žlicu ili uz pirove kruščiće. Srijeda je idealan dan za presjeći s nečim slatkim pa tako ostavljamo i recept za predobre šnenokle. Tjedan potom nastavljamo uz laganu ljetnu salatu, dovoljno kremastu da iz tanjura nestane u trenu, a toliko jednostavnu da vam neće biti teško napraviti novu zdjelu još istog dana.

U petak radimo pastrvu u tempuri za prste polizati, a vikend planiramo iskoristiti za apsolutno uživanje pa tako radimo knedle po provjereno dobrom receptu i pohanu piletinu iz pećnice s predobrim umakom od limuna.

PONEDJELJAK

Tjedan započnite omiljenim ljetnim zalogajima – uštipcima od tikvica. U zdjeli pomiješajte nekoliko sastojaka koje zasigurno imate u hladnjaku, pripremite tavu i u pola sata ručak je gotov. Odlično se slaže uz sataraš, ali i priloge kao što je dobar rizi bizi.

UŠTIPCI S TIKVICAMA

image
Lidija Lončarić/

UTORAK

Kad ste zadnji put uživali u dobrim jetricama? Početkom tjedna zaputite se na tržnicu, potražite lijepe, svježe komade, a zatim ih pripremite prema uputama ekipe iz Gastronomada. Poslužite ih uz restani krumpir, palentu ili samo kakvu dobru ljetnu krumpir ili grah salatu. Za prste polizati!

JETRICA NA NAGLO I RESTANI KRUMPIR

SRIJEDA

Ovaj je recept odličan primjer kako od malo može nastati puno, dobar odabir za one koji nemaju vremena za svakodnevno kuhanje, a spaja sastojke koje vrlo vjerovatno već imate u zamrzivaču i smočnici. Uz lažni chili sa slanutkom napravite i pirove kruščiće iz tave pa ovaj jednostavan ručak poslužite dva dana u dvije različite varijante.

GRAH S MLJEVENIM MESOM ZA DVA DANA

image
Lidija Lončarić/

Uz jednostavan ručak, vrijedi se počastiti i istim takvim desertom. Dobro znamo kako nema ništa bolje od dobro ohlađenih šnenokla na sparno ljetno poslijepodne pa smo stoga pripremili video specijal u kojem detaljno pojašnjavamo pripremu. S ovim receptom definitivno nema greške.

ŠNENOKLE KOJE POPRAVLJAJU TJEDAN

ČETVRTAK

Tražite ideju za jednostavan ručak usred tjedna koji ne zahtjeva previše truda? Dobra salata ljeti je uvijek odličan odabir. Okušajte se u pripremi jednostavne kombinacije tjestenine, slanutka, grčkog jogurta i rajčica i uživajte u brzom, a zasitnom i prefinom ručku.

SALATA S TJESTENINOM, RAJČICOM I SLANUTKOM

image
Berislava Picek/Cropix/

PETAK

Chef Matija Bregeš s nama je podijelio recept za losos pastrvu u tempuri koja uvijek uspjeva. Pripremite smjesu, pripazite da je dovoljno hladna, a potom u nju umačite komade ribe i pržite u ulju. Na ovaj način možete pripremiti i običnu pastrvu, a ako još uvijek niste isprobali primjerke iz gračanskog ribnjaka, ovaj petak mogao bi biti savršen dan da tamošnju ekipu napokon posjetite.

PASTRVA U TEMPURI

image
Marko Miscevic/Cropix/

SUBOTA

Subota je dan za posebne užitke pa se tako upravo prvi dan vikenda volimo počastiti kakvom slasnom poslasticom. Ovog tjedna odabir pada na klasične knedle sa šljiva recept za koje smo nedavno dobili u Rakovom Potoku, na imanju OPG Franja. Mekane, lagane, pune okusa, taman slatke, najbolje su uvaljane u hrskave krušne mrvice, a dodati im možete i žlicu vrhnja ili milerama.

KNEDLE S MARELICAMA I ŠLJIVAMA

image
Marko Miscevic/Cropix

NEDJELJA

Nemamo baš ništa protiv slasnih komada pohane piletine iz vrućeg ulja ili masti, ali za vrijeme ljetnih dana, kada se uglavnom okrećemo laganijim jelima, pohano meso volimo pripremati i u pećnici. Piletinu ove nedjelje uvaljajte u mrvice i sir, prebacite na papir za pečenje pa izbjegnite preveliki nered nakon ručka. Kada je gotova, piletinu poslužite uz predobar, jednostavan umak s limunom, temeljcem i maslacem.

POHANA PILETINA IZ PEĆNICE

A kad već pećnica radi, šteta je ne iskoristiti je za pripremu kakvog dobrog deserta. Pitu s bobičastim voćem po receptu naše Slavice Šagolj obožavamo i upravo je idealan način za iskoristiti sezonsko bobičasto voće na najslađi način.

PITA S BOBIČASTIM VOĆEM

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:29