7 JELA ZA 7 DANA

Ovog tjedna kuhamo gulaš, radimo zasitne salate, složenac, popečke, lepinje i brze ražnjiće

 Deposit Photos/
Na ovotjednom meniju nalaze se čak dvije salate, ražnjići od kobasica, složenac od patlidžana...

Tjedan započinjemo salatom s mesom i grahom kako bismo potrošili ostatke nedjeljne goveđe juhe te kako bismo ponedjeljak započeli što jednostavnije. Nastavljamo slasnim složencem od patlidžana, nalik parmigiani samo još jednostavnijim, a onda u srijedu radimo hrskave okruglice (ili popečke) od slanutka i poslužujemo ih uz prozračne pita lepinje. Kraj radnog tjedna odlučili smo začiniti kremastom povrtnom salatom kojoj, po vlastitom izboru, možete dodati i komadiće piletine ili tunu. U petak radimo lignje na žlicu, u subotu kobasice na ražnjićima koji mogu biti idealna poslastica čak i za goste, a u nedjelju na roštilj bacamo rebarca. Sve recepte potražite u nastavku.

PONEDJELJAK

U slučaju da ste ove nedjelje kuhali domaću goveđu juhu, vjerujemo kako u hladnjaku još držite pokoji komad mesa. Danas ga nasjeckajte, ubacite u zdjelu, dodajte koju konzervu graha, malo luka i dodatke pa poslužite kao brz i jednostavan ručak. Dobra je ideja i za gablec na poslu.

SALATA S MESOM IZ JUHE I GRAHOM

image
Deposit Photos/

UTORAK

Nalik parmigiani, samo još malo jednostavniji, ovaj složenac jedno je od naših omiljenih jela u kasno ljeto. Brzo se priprema, sadrži dovoljno sira i rajčice, a i sezona je patlidžana pa na nabavku namirnica za ovaj ručak ne biste trebali potrošiti ni previše novaca.

SLOŽENAC OD PATLIDŽANA

image
Deposit Photos/

SRIJEDA

Ako još uvijek niste isprobali falafel okruglice, sada je pravo vrijeme. Jednostavne su za pripremu, a poslužiti ih možete uz omiljeni prilog, kakav dobar umak od tahinija ili kikirikija ili - uz pita lepinje. Prozračne i stvorene za punjenje, ove lepinje kasnije možete koristiti i za pripremu drugih slasnih sendviča.

FALAFEL I PITA KRUH

image
Brent Hofacker/

ČETVRTAK

Kada je salata kremasta i bogata okusima, zbilja joj je teško odoljeti. Ovog puta napravili smo je u vegetarijanskoj varijanti, bez mesa, no ako vam je ono potrebno, uvijek možete ubaciti i pečenu, na kockice nasjeckanu piletinu ili konzervu tune.

KREMASTA SALATA S TJESTENINOM

image
Deposit Photos/

PETAK

Pržene lignje obožavamo, no u gustom gulašu za pripremu kojeg nije potrebno previše vremena ponekad su još i bolji odabir za ručak petkom. Pripremite povrće i lignje i za sat vremena gulaš je na stolu.

GULAŠ OD LIGANJA

image
Zkruger/

SUBOTA

Dolaze vam gosti, a vi ne znate što biste im poslužili? Ako u hladnjaku imate koji par kobasica, narežite ih na kolutiće i ispecite na roštilju ili tavi. Poslužite uz jednostavan umak od meda i senfa i uz to poslužite krumpiriće ili tek tostirani kruh. Ovakav ručak voljet će i najmlađi.

RAŽNJIĆI OD KOBASICA

image
Deposit Photos/

NEDJELJA

Za pripremu rebarca trebat će vam vremena, no jednom kada ih kušate, znat ćete da se trud isplatio. Pecite ih najprije u pećnici, a potom završite na grillu. Uz ovako pripremljena rebarca neće vam trebati čak ni prilog.

REBARCA S GRILLA

image
Deposit Photos/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:22