NEDJELJNI RUČAK

Ljetna sporo pečena piletina s tikvicama, rajčicom, bijelim vinom i šampinjonima

 Alleko
Ovako pripremljenu piletinu poslužite uz krumpir ili njoke, a u slučaju da vam koji komad i ostane, bit će dobar nadjev za tortilje

Trebat će vam:

1,5 kg piletine
2 glavice luka
4 mrkve
100 g šampinjona
2 rajčice
1 veća tikvica
100 g maslina
200 ml bijelog vina
1 šaka začinskog bilja (timijan, bosiljak, origano)
2 lovorova lista
1 limun
1 žličica koncentrata rajčice
1 žličica šećera
maslac
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

U većoj posudi koja može u pećnicu najprije otopite maslac i dodajte ulje. Masnoća mora prekriti dno posude. Dodajte luk, mrkvu i ostalo povrće koje ste narezali na veće komade. Povrće dobro zapržite sa svih strana, dodajte sol i papar te začinsko bilje, promiješajte pa dodajte vino. Krčkajte dok alkohol ne ispari, a zatim dodajte koncentrat rajčice, kriške limuna i žličicu šećera. Dodajte temeljac toliko da prekrije povrće, a zatim i piletinu koju ste prethodno dobro natrljali soli. Prekrijte poklopcem i ubacite u pećnicu na 150 stupnjeva. Pecite jedan sat i 30 minuta, zatim otklopite i pecite još pola sata na temperaturi od 200 stupnjeva. Jelo je gotovo kada dio tekućine ispari, a piletina poprimi lijepu zlatnu boju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:58