HRANA ZA DUŠU

Kako savršeno napraviti starinske božićne šape, čipkaste kekse i bogatu zimsku kokos tortu?

 Ana-marija Bujić/
Ako trebate samo jednu jedinu knjigu božićnih recepata onda je to "Sasvim mala božićna kuharica" Ana-Marije Bujić

Počinje razdoblje godine kojem se mnogi posebno vesele, pogotovo sada kad smo prisiljeni biti doma, imamo viška vremena i možemo uposliti ruke i zabaviti nepce na najboljem mjestu u kući - u kuhinji. A s izvrsnim idejama što pripremiti ove godine za blagdane u pomoć stiže Ana-Marija Bujić, vlasnica popularnog dubrovačkog restorana Pantarul i autorica tri uspješne kuharice "What‘s Cooking in Dubrovnik", "Pantarul doma" i "Sasvim mala božićna kuharica". Ana-Marija je odlučila vjerne pratitelje njenog bloga "Da mi je nešto slatko…" i općenito sve kućne slastičare iznenaditi novom kuharicom simboličnog naziva.

"Sasvim mala božićna kuharica" opet je u prodaji. Možete je naručiti online na blogu "Da mi je nešto slatko.." po cijeni od 120 kuna.

-„Sasvim mala božićna kuharica” u prvom je redu jedno veliko veselje! Obožavam blagdansko doba i sve što sa sobom nosi tako da sam u stvaranju ove knjižice uživala „na najjače”. U njoj se nalazi 40 slatkih recepata podijeljenih u pet cjelina i nadam se da će svi od njih pronaći svoje mjesto u domovima degustatora - otkrila je autorica Ana-Marija Bujić novinarki Nedi Batinić.

Dok čekate dostavu svoje nove "Sasvim male božićne kuharice" mi vas inspiriramo našim zimskim favoritima Ana-Marije Buić u koje smo se zaljubili na prvo pečenje!

Čipkasti keksi (gotovo prelijepi da bi se pojeli)

Čipkasti keksi bit će zanimljiv dodatak pladnju s kolačićima, ali može biti i lijepa dekoracija za neku kremu, sladoled ili semifreddo.Varijanta ovih keksića godinama je bila na blogu, ali s vremenom sam shvatila da im treba novo, pouzdanije ruho i evo ga. Ova je verzija hrskava i zapravo više nalik bombonima nego keksima."

(za 30-ak komada)

  • 60 g maslaca
  • 120 g šećera
  • 60 g meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 30 g brašna
  • 90 g samljevenih badema

Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite pleh (ili još bolje dva) papirom za pečenje. U lonac srednje veličine stavite maslac, šećer i med. Kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se šećer ne rastopi i dok mješavina ne provri. Kad provri, dodajte ekstrakt vanilije, sol, brašno i bademe pa miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Na pripremljeni pleh stavljajte po žličicu smjese, spljoštite je u mali disk i pritom pazite da ostavite dovoljno razmaka jer će se keksići prilično raširiti tijekom pečenja. Pecite ih otprilike 10 minuta. Možda će vam trebati i minuta manje, ovisno o jačini vaše pećnice, ali znat ćete da su gotovi kad po površini keksa prestanu pucketati mjehurići. Držite ih na oku jer lako zagore. Ostavite ih da se posve ohlade na plehu. Ako želite da rupice budu ravnomjerne, a čini vam se da pokoja nedostaje, u ovom trenutku sami možete čačkalicom napraviti rupice na mjestima gdje mjehurići nisu pukli. Stavite kekse u hermetički zatvorenu kutiju ili vrećicu sa zatvaračem. Ako ih namjeravate dulje čuvati, dobro je između keksa staviti komadić papira za pečenje da se ne bi zalijepili.

Božićne šape (obiteljski recept)

U našoj obiteljskoj kuharici ovaj recept stoji pod naslovom "Starinske šape" i u njima doista ima toliko toga starinskog u ponajboljem smislu te riječi. Orasi, mast i korica limuna sastojci su na koje su se naši stari oslanjali kad se trebalo zasladiti. Moderna su nepca manje navikla na mast u kolačima pa mi se činilo da će kombinacija masti i maslaca biti pun pogodak. Osim toga, ako želite da tu i tamo nešto krcka pod zubom, možete dodati i šaku krupnije nasjeckanih oraha u smjesu. No, ono što nije podložno željama nego je imperativ jest premazivanje kalupa. Naime, ako koristite starinske kalupiće za šape, temeljito ih premažite mašću ili maslacem i pobrašnite. Ako takve kalupe nemate ili ste u potrazi za bržim rješenjem, tijesto možete oblikovati u kuglice. Iako bez zanimljivog uzorka, bit će jednako ukusno.

Za za 60-ak kolačića trebat će vam:

  • 100 g svinjske masti
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 250 g samljevenih oraha
  • 350 - 400 g brašna (najbolja je kombinacija 3/4 oštrog i 1/4 glatkog)
  • 1/2 vrećice praška za pecivo

Za kalup:

  • 20-ak g rastopljene masti
  • malo brašna

Priprema:

Mikserom najprije tucite mast i maslac pa, kad omekšaju, dodajte šećer, vanilin šećer, sol i naribanu koricu limuna. Tucite 10-ak minuta. Potom dodajte jaje i žumanjak te tucite još nekoliko minuta. Ugasite mikser i nježno umiješajte orahe, brašno i prašak za pecivo. Kad se sastojci spoje u tijesto, umotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku otprilike 1 sat. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalupe za šape. Svaki kalupić temeljito premažite mašću i pospite brašnom (najjednostavnije ih je lagano uvaljati u brašno koje ste stavili u duboki tanjur). Kako biste otresli višak brašna, lagano udarite kalupićem o rub istog tog tanjura. Utisnite tijesto u kalupe za šape, i to tako da ih ne napunite posve do vrha. U pećnicu istodobno stavite kalupe istih oblika i podjednake debljine kako bi se šape ravnomjerno ispekle. Pecite ih otprilike 15 minuta i ostavite da se prohlade u kalupima prije nego što ih pažljivo izvadite. Pospite ih šećerom u prahu i čuvajte u kutiji.

Bogata zimska kokos torta (recept nije iz spomenute kuharice, već iz naše arhive)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:02