KUHAJ POD PRITISKOM

Donosimo vodič za kuhanje u ekspres loncu: savjeti, recepti i pravila kojih se treba držati

Korištenjem ekspres lonca bitno ćemo skratiti vrijeme kuhanja, a pritom ne moramo žrtvovati okuse najdražih jela

Recepte pripremila: Slavica Šagolj

S boravkom često cijele obitelji u izolaciji, sve su se obaveze sabile u četiri zida naših domova pa mnogi, iako rade od kuće, nemaju dovoljno vremena kako bi se svakodnevno posvetili dugotrajnom kuhanju i pripremi obroka. Dodamo li tome smočnice pune namirnica od kojih možemo raditi bogate juhe, variva, paprikaš i gulaše, odlučili smo da je pravo vrijeme da si skratimo muke i iz dubine svog ormara izvadimo dobri, stari ekspres lonac.

Čak i ako ga dosad niste koristili, velike su šanse da ga negdje imate, “u slučaju da zatreba”. Sada je taj slučaj. Došao je trenutak da se pozabavimo osnovama ekspres lonca i uz savjete i nekoliko ukusnih prijedloga olakšamo kuhanje svima koji nemaju vremena, volje ni energije pripremati komplicirane ručkove i večere, ili imaju cijeli čopor gladnih usta koje treba nahraniti prije nego što zavlada apsolutna anarhija u kućanstvu.

Poznat među generacijama još i kao pretis lonac po jugoslavenskoj kompaniji Pretis (Preduzeće Tito Sarajevo) koja ga je proizvodila, ali i kao Papinov lonac po Denisu Papinu, francuskom fizičaru kojem se pripisuje nacrt prvog sigurnosnog ventila koji sprečava da tlak pare u posudama prijeđe kritičnu točku, ekspres lonac kuhinjsko je pomagalo koje može znatno skratiti vrijeme vašeg boravka u kuhinji i olakšati vam život jer se u njemu jela umjesto za nekoliko sati, skuhaju u prosjeku za dvadesetak minuta. Ekspres lonac može se nabaviti u više različitih zapremnina, a u našim su kuhinjama najčešći oni od 5 do 8 litara, no danas su dostupni i ekspres poklopci određenih proizvođača koji sve njihove posude, prema potrebi, mogu pretvoriti u ekspres lonce.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Dubok lonac od nehrđajućeg čelika s debelim dnom nekada je dolazio s obaveznim poklopcem koji je na sebi imao gumenu brtvu i sigurnosni ventil. Upravo su brtva i ventil bili najvažniji dijelovi tog kuhinjskog pomagala jer su oni omogućavali da pritisak koji nastaje u samom loncu priljubi poklopac uz lonac (brtva), ali i da lonac od prevelikog pritiska ne eksplodira (ventil). Stoga je kod starijih ekspres lonaca ključno da ta dva elementa uvijek održavate u dobrom stanju. Modernije verzije eliminirale su gumenu brtvu koja bi se učestalim korištenjem trošila i uvele sustav zatvaranja polugom koja povijeni poklopac, jednom kad je on u loncu, potezanjem sustava za zatvaranje izravna i time lonac učinkovito zatvori. Kako bi izbjegli moguće nezgode, proizvođači su uveli i po nekoliko sigurnosnih sustava na poklopcima koji će vas upozoriti na to da je pritisak u loncu prevelik i da treba smanjiti jačinu vatre na kojoj se kuha.

Kad je riječ o praktičnosti, ovom pomagalu nema premca jer znatno skraćuje vrijeme pripreme jela, ravnomjerno raspoređuje temperaturu u cijelom loncu, njegov sadržaj ujednačeno se kuha na pari, a pritom se ne gubi ni približno energije koliko bi se gubilo tijekom klasičnog kuhanja, pogotovo uz neprestano znatiželjno dizanje poklopca. Što se okusa tiče, kuhanje u ekspres loncu ne zahtijeva veliku količinu ulja, a kako svi okusi i sokovi koje namirnice puste tijekom kuhanja ostaju u jelu, ne gubi se njegov intenzitet.

image
Bulentunsal/Getty Images/istockphoto

Minus pravim gurmanima predstavljat će činjenica da se ekspres lonac ne otvara, osim ako je to doista potrebno, sve dok jelo ne bude gotovo pa nema prčkanja, kušanja, dodavanja jednog pa drugog začina, nego se umjesto toga treba pobrinuti da je u loncu već od prve sve što treba. Naravno, ako je kriza ili to recept zahtijeva, već zahuktali ekspres-lonac može se otvoriti i prije kraja kuhanja, no pritom je iznimno važno da ga prvo potopite pod mlaz hladne vode da se smanji pritisak. Iako se upravo zbog pritiska koji nastaje u ekspres loncu kuhanje u njemu čini kao bauk, uz jednostavne mjere predostrožnosti (okrenite lonac tako da ventil kroz koji izlazi para bude okrenut što dalje od vas, ne zatvarajte ga nepotrebno, kad se ventil počne javljati, prilagodite temperaturu štednjaka tako da iz ventila ujednačeno izlaze para i zvuk), postat će spas u zadnji čas. Pogotovo ako ste zaboravili namočiti grah dan ranije, s dovoljno vode i temperaturom koja se diže sve do 120 Celzijevih stupnjeva, dobit ćete jelo koje će grabiti čak i izbirljivi.

PROSJEČNO TRAJANJE KUHANJA U EKSPRES LONCU (od trenutka kad počne pištati pa do prekidanja kuhanja hladnom vodom)

ZOBENA KAŠA - 3 - 5 min
TJESTENINA - 3 - 5 min
MRKVA (usitnjena) - 4 - 6 min
JUHA OD RAJČICE - 4 - 6 min
KELJ - 5 - 7 min
MAHUNE - 5 - 7 min
GLJIVE - 5 - 8 min
RIBA U VINU S KRUMPIROM - 6 min
PUNJENE PAPRIKE - 6 - 8 min
KRUMPIR (oguljen, narezan) - 7 min
KISELO ZELJE - 8 - 10 min
REBARCA S KISELIM KUPUSOM I KRUMPIROM - 8 - 10 min
RIŽA - 10 min
MRKVA (CIJELA) - 10 - 12 min
TELEĆI RAGU S RIŽOM - 10 - 12 min
KRUMPIR (U LJUSCI) - 10 - 15 min
GRAŠAK (NAMOČEN) - 10 - 15 min
JUHA OD GRAŠKA - 12 - 20 min
PILETINA - 15 min
TELEĆE PEČENJE - 15 - 20 min
GRAH (NAMOČEN) - 15 - 20 min
LEĆA (SUHA) - 15 - 20 min
GULAŠ - 15 - 20 min
SMEĐA RIŽA - 15 - 20 min
TELEĆI BUT - 15 - 20 min
CIKLA - 15 - 25 min
SVINJSKO PEČENJE - 20 - 25 min
PEČENA SVINJETINA - 20 - 25 min
PEČENI BIFTEK - 20 - 25 min
ŠUNKA (PEČENA) - 20 - 25 min
KOKOŠJA JUHA - 25 - 35 min
PUREĆI BATAK - 25 - 35 min
ŠUNKA (KUHANA) - 30 - 35 min
GOVEĐA JUHA - 35 - 40 min
BUNCEK - 35 - 45 min

A sad recepti:

Slasan gulaš od svinjetine za pola sata

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Juneći šnicli u umaku

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Pileća juha iz ekspres lonca

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Varivo od povrća

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

3 PRAVILA NA KOJA NE SMIJETE ZABORAVITI

VRIJEME

Preporučeno vrijeme kuhanja u ovakvoj vrsti lonca drukčije je za svako jelo, no imajte na umu da ono počinje tek nakon što ventil na poklopcu ekspres lonca počne pištati, a ne od trenutka kad ste stavili lonac na vatru. Jednom kad se vaš lonac oglasi, provjerite sat i počnite pratiti vrijeme, a vatru smanjite na najmanju jačinu. Ne zaboravite isključiti štednjak otprilike deset minuta prije predviđenog kraja kuhanja i ostavite da još malo odstoji, a zatim prekinite kuhanje stavljanjem lonca pod mlaz hladne vode.

VODA

Nikada nemojte napuniti više od dvije trećine zapremnine lonca vodom i sastojcima jer će to otežati rad sigurnosnog ventila, ali nemojte ni štedjeti na vodi, barem dok se ne uvježbate u korištenju. Pritom pripazite kad kuhate namirnice koje bubre, poput riže ili sušenog povrća, tada napunite lonac vodom maksimalno do pola.

SIGURNOST

Nikad ne otvarajte ekspres lonac na silu - ako ne popušta, to znači da je još pod pritiskom, odnosno da je temperatura u loncu previsoka i da je prepun pare, pa je najbolje cijeli lonac ohladiti pod mlazom vode. Pratite kako se ponaša sigurnosni ventil na poklopcu - ako prestane pištati, odnosno njegov se pipac spusti na zelenu oznaku sigurnosti koju imaju noviji lonci, možete ga otvoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:41