ZA POD ZUB

Zbog ovih prokulica za stolom je gotovo izbila svađa! Za pripremu su mi trebala samo 3 sastojka

 Lidija Lončarić/
Umjesto prvih blagdanskih slastica, danas donosim recept za najfinije prokulice

Plan je bio na prvu adventsku nedjelju osmisliti nekakav prikladan keks, no onda sam isprobala ove prokulice i odlučila im dati prednost. Ionako će bombardiranje blagdanskim slasticama ovih dana krenuti sa svih strana, pa ne treba i s ove moje. Najvažnije od svega, ovaj recept promijenio je moje poimanje prokulica i želim da ga isprobaju svi koji ih još uvijek u širokom luku zaobilaze na odjelu povrća u supermarketima ili na klupama na tržnici. Moram priznati da me dosad nisu vezali baš nikakvi posebni osjećaji za male zelene slojevite kuglice, ali kada sam ih ovih dana poslužila za ručak u ovoj formi, za stolom gotovo da je izbila svađa tko će pojesti zadnji hrskavi komadić.

image
Lidija Lončarić/

Sjećate se spljoštenog krumpira koji sam radila ovog ljeta? E pa ove prokulice rade se na isti način, ali su još i bolje od krumpira. I to vam govori Međimurka, tako da je stvar prilično ozbiljna. Hrskave i slasne, daleko su od onih kuhanih kakve često izbjegavamo zahvatiti žlicom kada zaplivaju u kakvoj jesenskoj juhi, a sama priprema je toliko jednostavna da ćete, kada neviđenom brzinom nestanu s tanjura, već razmišljati o odlasku u trgovinu po još koje pakiranje. I vjerujte, nakon što ih isprobate kelj pupčar više nikada, pa čak niti u šali neće biti kelj papučar.

image
Lidija Lončarić/

Za hrskave prokulice iz pećnice trebat će vam:

500 g prokulica (ili više)

maslinovo ulje

sol

voda

Priprema:

U lonac stavite vodu i posolite je. Ubacite prokulice i kuhajte ih 10 do 15 minuta ili dok malo ne omekšaju, ovisno o veličini. Osušite ih papirnatim ručnikom i prebacite na papirom za pečenje obloženu posudu za pečenje. Poslužite se donjim dijelom čaše i spljoštite ih. Začinite ih soli i paprom i poprskajte maslinovim uljem. Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Pred kraj možete pojačati temperaturu na 220 stupnjeva kako bi prokulice poprimile lijepu boju i postale hrskave. Nakon što su gotove, možete ih posipati s još malo krupne soli. Poslužite ih uz dip po želji ili kao prilog glavnom jelu.

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:53