ODLIČNO IZGLEDA

Velika Gorica je napokon dobila ozbiljno dobar restoran! Meni je osmislio Melkior Bašić, isprobali smo nekoliko jela

 Vedran Peteh/Cropix
Chop Old House se nalazi u povijesno važnoj zgradi, jednoj od prvih uopće sagrađenih na području Velike Gorice

Zvuči gotovo nevjerojatno da je sve donedavno Velika Gorica, brzo rastući grad na čijem području živi više od šezdeset tisuća ljudi, imao samo jedan jedini ozbiljan restoran (uglavnom posvećen ribi i morskim plodovima), dok su sve drugo bili klasični objekti s konfekcijskom hranom, roštilji, pizze, radnički gableci i fast foodovi.

Nevjerojatno je to jer se radi o gradu do čijeg se središta od centra metropole dolazi za najviše pola sata, pa čak i javnim prijevozom, gradu naslonjenom na Zračnu luku dr. Franjo Tuđman u koju slijeću stotine tisuća turista I poslovnih ljudi.

image
Vedran Peteh/Cropix

Sve to prepoznala je kreativna ekipa novootvorenog restorana Chop Old House koji će, uz vrhunsku gastronomiju i hranu baziranu isključivo na lokalnim i sezonskim proizvodima, gostima ponuditi i hotelski smještaj u devet apartmana, a vjeruje se da će lijepi ambijent privući i poslovnjake, jer objekt može primiti i do 150 gostiju, što je idealno za kojekakve skupove, kongrese i simpozije, kao i proslave manjeg tipa.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

No, nas je, kao i uvijek, zanimala hrana, a ekipa vrsnih kuhara i konobara, na čelu s voditeljicom Anamarijom Vidić koja je donedavno radila za jedan od najboljih zagrebačkih hotela, predstavila nam je prava čudesa koja je, samo za ovaj restoran, kreirao nagrađeni hrvatski chef Melkior Bašić, koji je stažirao u restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Francuskoj. Iako se on nije mogao pridružiti eventu, da sve prođe savršeno nadgledao je chef Goran Hlišić s timom od čak deset kuhara koji su se brinuli da svaki tanjur bude rapsodija okusa, mirisa i izgleda.

image

Na fotografiji: Anamarija Vidić

Vedran Peteh/Cropix

Tako smo već u uvodu čuli kako je koncept restorana jednostavan, a to je ono što često i rado čujemo od ugostitelja. Što je meni nakrcaniji jelima, kvaliteta je slabija pa tu filozofiju namjeravaju pratiti i u Chop Old Houseu nudeći gostima svega petnaestak jela, dok će biti dostupna i dva dnevna jela, no ne tradicionalni gableci već ručkovi nešto više klase. Također, meni će se mijenjati svaka tri mjeseca, kako bi se mogle koristiti sezonske namirnice. Impresivna je i vinska lista od 69 vrsta vrhunskih, od čega ih je devedeset posto iz Hrvatske, te se mogu dobiti na čašu.

image
Vedran Peteh/Cropix

Naše gastro-druženje, koje je potrajalo do kasno u noć, probali smo neobičnom kombinacijom paštete od posebnog, malenog pjetlića "cocoletta", posute lješnjacima, uz koju su posluženi gel od kruške, kuhana mini krušla te džem od karameliziranog luka, te domaća foccacia. Slatko-pikantnu kombinaciju odlično je osvježila Benvenutijeva malvazija.

image
Vedran Peteh/Cropix

Uslijedila je juha za koju smo svi za stolom smjesta, omirisavši je i okusivši, rekli da je jamačno od tartufa. Kuhar nam se zagonetno smješkao, pa tek kasnije "priznao" da se zapravo radi o krem juhi od cvjetače na mlijeku koju je začinio s nekoliko kapi ulja od tartufa. Na stol je stiglo i treće blago, ravioli punjeni domaćim kravljim sirom u umaku od butternut tikve prekriveni goveđim carpacciom, a što je odlično pratio sauvignon Vezak iz 2018.

image
Vedran Peteh/Cropix

Glavno jelo, carsko meso, mnogima je bilo vrlo intenzivno zbog pomalo jakog okusa kožice glazirane reduciranim umakom od pečenja, ali ispod kože bilo je savršeno pečeno i topilo se u ustima, a posluženo je uz pečeni krumpir i pire krumpir kuhan u mlijeku te glazirani mladi luk. Kad smo već pomislili da nema mjesta za još, na stol su stigle knedle sa šljivama, samo, rekli bismo, "naopake". Tako je kuharska ekipa odlučila da u knedle uopće neće stavljati šećer, a i krumpirovo tijesto učinili su kremastijim, no na vrh svake knedle stavili su vrlo slatku, flambiranu beze kremu uz, naravno neizostavan muškat - Colente.

image
Vedran Peteh/Cropix

Pomalo neobična kombinacija kad se sve zbroji, no Hlišić nam kazuje kako je to upravo bio i cilj.

- Mi, kuhari, živimo od uzbuđenja i inovacija, učimo metodom pokušaja i pogrešaka, ali ključno je ponuditi nešto novo, poigrati se okusima. Inspiracija je ključna, dobar kuhar mora znati zainteresirati gosta za svoje jelo, on kuha kako bi drugi uživali - kaže.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

Chop Old House ima i povijesnu važnost za Zagrebačku županiju, naime nalazi se u zgradi koja ima ogromno povijesno značenje, jer je jedna od prvih sagrađenih na području Velike Gorice. U zlatno doba plemenite općine Turopolje, jedan od najbogatijih trgovaca Čop sagradio je tu poljoprivrednu zadrugu, a njen izgled nije narušen do danas. Cilj nam je to revitalizirati kroz ugostiteljsko iskustvo koje ćemo nuditi. Ono što će nas razlikovati od konkurencije saznat ćete uskoro, a što vam sada možemo otkriti je da ćemo zasigurno postati „IT“ mjesto za okupljanje s dragim ljudima - kazala nam je naša domaćica Anamarija Vidić.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Chop Old House.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:55