VAŽNA ODLUKA

UNESCO uvrstio boršč na listu ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita

 Shutterstock/
Priprema ukrajinskog boršča u petak je upisana na UNESCO popis nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita

UN-ova agencija za kulturu prošlog je petka kulturu pripreme ukrajinskog boršča upisala na popis ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. U pitanju je potez koji je zagovarao Kijev, ali se Moskva oštro protivila, pišu svjetski mediji. Naime, boršč je gusta juha od cikle koju Ukrajinci smatraju svojim tradicionalnim jelom, ali se ista konzumira i u Rusiji, drugim zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza te u Poljskoj. Iako svaka zemlja smatra kako je boršč nastao upravo na njihovom teritoriju, vjeruje se kako originalna recepta potječe upravo iz Ukrajine.

GDJE JE NASTAO BORŠČ?

Viljam Vasiljevič Pohljobkin, ruski povjesničar, skandinavist i publicist, nikada nije dvojio o porijeklu boršča koji se danas neopravdano veže uz rusku ili opet poljsku, ali i bjelorusku tradiciju.

U svojoj knjizi iz 1978. “Nacionalne kuhinje Sovjetskog Saveza” on tvrdi da je boršč, koji ruskim smatraju svi zapadnjaci koji do nekidan nisu znali (a možda ne znaju ni danas) gdje je uopće ta Ukrajina, temeljno jelo ukrajinskog naroda i njegove tradicije. Njegova genijalna, sveobuhvatna knjiga, prevedena i u nas (Mladost, Zagreb, “MIR” Moskva, 1989., prev. Irena Lukšić), donosi pregled dvadesetak sovjetskih kuhinja, od ruske preko ukrajinske, gruzijske, armenske, moldavske, azerbajdžanske pa sve do uzbečke i tadžičke, uključujući, naravno, i pribaltičke.

Ali boršč je, tvrdi Rus Pohljobkin nepokolebljivo, originalno ukrajinski.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

Tako su iz UNESCO-a zaključili kako ovo tradicionalno jelo hitno treba dobiti potrebnu zaštitu kao nematerijalno dobro, a odluka je odobrena nakon ubrzanog procesa potaknutog ruskom invazijom na Ukrajinu i, kako su napomenuli, negativnim utjecajem cijele situacije na tradiciju. Zaštita se zapravo uvodi zbog opasnost da kultura pripreme boršča ne bi izumrla, s obzirom na stanje u zemlji i činjenicu da sve više ljudi napušta svoje domove.

"Pobjeda nad borščem je naša, a pobijedit ćemo i u ratu", komentirao je ovu odluku ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

Dobro je dodati i kako je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova ovaj potez kritizirala i rekla kako se ovima oduzima drugim narodima i daje jednom te kako u pitanju ksenofobija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:18