GOVEĐI, PILEĆI, RIBLJI...

UKUSNI TEMELJCI: Zaboravite one u kocki, napravite svoje!

Goveđi, pileći i riblji temeljac bogatiji okusom više nego ikad!

Ovo je stvarno nešto što morate napraviti! Domaći temeljci imaju daleko više okusaod onih kupovnih, a uopće ih nije problem napraviti. Samo trebate imati malo vremena kako biste pazili da voda lagano i mirno krčka. Temeljac možete zamrznuti u vrećicama za zamrzavanje u željenim količinama i koristiti ga kada god vam odgovara. Nekako najviše koristimo pileći, riblji i goveđi teeljac, pa vam donosimo receptiće za svaki od njih!

Pileći temeljac

  • 2 kg pilećih kostiju (krilca, hrbati, kosti bataka i zabataka, vrat)
  • 5 češanja češnjaka
  • celer
  • 2 luka
  • 2 mrkve
  • 3 lovorova lista
  • svježi ružmarin
  • svježi peršin
  • svježa majčina dušica
  • 5 zrna papra
  • 6 litara vode

Chicken soup in the ceramic bowl

Pileće kosti, češnjak, povrće, začinsko bilje i papar staviteu veliku posudu za kuhanje. Dodajte 6 litara vode i pustite da proključa pa onda vatru smanjite. Neka krčka 3-4 sata te temeljac procijedite kroz sito. Pustite da se ohladi na sobnoj temperature, a onda ga prebacite u vrećice za zamrzavanje i zamrznite. Tako pripremljen temeljac vam može trajati 2-3 mjeseca.

Riblji temeljac

  • 1 kg ribljih kosti i glava
  • 1 veliki luk
  • 1 veliki poriluk
  • 1 lovorov list
  • svježi peršin
  • svježa majčina dušica
  • 3 zrna papra

Homemade soup of river fish in the bowl on the table

Riblje kosti isperite u hladnoj vodi. Stavite ih u veliki lonac, dodajte sve ostale sastojke i 3 litre vode. Pustite da voda proključa i onda smanjite na laganu vatru. Svu pjenu koja se prikaže na površini vadite van sa žlicom. Napravite ostatak postupka na isti način kao i s pilećim temeljcem.

Goveđi/teleći temeljac

  • 2 kg telećih ili goveđih kosti sa koštanom srži
  • 4 mrkve
  • celer
  • 2 luka
  • 5 češnjeva češnjaka
  • svježi peršin
  • svježa majčina dušica
  • 2 lovorova lista
  • 5 zrna papra

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kosti prvo prepržite na tavi, oko 20 minuta. Izrezanu mrkvu, celer, češnjak i luk ubacite u tavu i pržite još 20 minuta. Sve prebacite u lonac za kuhanje, dodajte 6 litara vode, začine i papar. Neka voda proključa, onda vatru smanjite i tako kuhajte 3-4 sata. Procijedite i zamrznite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:17