ZAGREBAČKI GABLEC

U megapopularnoj zalogajnici trebate rezervaciju za ručak, ali se zapravo jede osrednje

 Privatna Arhiva/
Posjetili smo Bistro Marendu na Kuniščaku kraj Zagrebačke pivovare koji je izuzetno posjećen

Bistro Marenda, koji se nalazi na Kuniščaku u blizini Zagrebačke pivovare, megapopularna je gostionica. Zaključit će to i oni koji su se naivno zaputili ovdje na ručak oko 13 sati bez rezervacije. Dnevna jela ispisana su kredom na velikoj ploči, a koncept je već godinama isti i temelji se na dnevnoj nabavi dobara s placa ili mora. Uglavnom su to “narodna” jela koja vas podsjećaju na spizu iz konoba u dalmatinskim kaletama. Jednostavno, bez kerefeka i ne preskupo. Posljednji put smo ih posjetili prije nekoliko dana. Mogli smo birati između lešo teletine, restanog krumpira sa šalšom, zatim pašta fažola s pršutom i kobasicom od divljači, hrane koja mami već samo dok čitaš sve te dobrote s ploče. Bilo je tu i telećeg rižota, junećeg šuga s domaćim njokima, raznih ramsteka, tagliata od bifteka i slično.

Odlučili smo početi s goveđom juhom koju rade s rezancima, a sudeći prema boji i okusu, čini nam se da dodaju i malo konšerve. Ipak, ovo nije jelo po kojem ćete zapamtiti da ste jeli u Marendi. Porcija jest obilna i jeftina, ali dojam je nekako proziran i pomalo bezličan. Poslije smo uzeli juneći šug s domaćim njokima i teleći rižoto. Oba su jela bila mnogo bolja od goveđe juhe, a pogotovo juneći šug i domaći njoki. Okusi su dobro poznati i lagani, kao da ste na obiteljskom ručku u Dalmaciji, pa se s lakoćom možete vratiti na posao nakon ručka. Draže nam je ovdje doći petkom jer se nađe pravih bisera na ploči, poput friture s raznom morskom sitneži, lešo raže, ali i brudeta od miješane ribe! Za početak možete pitati da vam iskombiniraju nekoliko različitih hladnih predjela, poput mariniranih inćuna, hobotnice na salatu ili paštete od bakalara. Ipak, ništa od navedenog nije u kamen zapisano jer kako se što nabavi, tako završi na ploči.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

U Marendi se generalno jede korektno po pristupačnoj cijeni, pogotovo u ovo vrijeme stalnih dizanja cijena namirnica, a sudeći prema punim stolovima, rade jako dobar posao. Također, stječe se dojam da su većina gostiju stalni posjetitelji koji su stvorili prijateljski odnos s osobljem što je vrlo pozitivno.

Ipak, oni koji nisu dio te skupine kao da nemaju isti tretman i taj stol se naprosto "odradi".Pretočeno u brojke to izgleda ovako: goveđa juha stoji 20 kuna, teleći rižoto 70 kuna kao i juneći šug, dvije porcije kruha 10 kuna i dvije porcije kupus salate 18 kuna. Osim dnevnih jela, ponekad u Marendi znaju izvući i pokoji as iz rukava, što ne čudi budući da je gazda nekad bio brodski kuhar, zato poslušajte osoblje što se taj dan može ondje dobiti kako ne biste nešto propustili. Vinska karta nije velika i mogla bi biti bolja, ali možda nije presudan faktor za dolazak ovdje na opušten i nepretenciozan brzi ručak.

Hrana 7
Ambijent 7
Usluga 7
Vrijednost za novac: 9

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:31