KUĆNO VALENTINOVO

Tri jednostavna recepta koja možete pripremiti i ako ne znate baš ništa o kuhanju

tjestenina s gljivama i pršutom

Sutra je Valentinovo, jeste li spremni za osvajanje? Evo što biste mogli pripremiti za večeru u znaku ljubavi

Prije nego je Valentinovo postalo simbol za pretjerivanje u kupovini i konzumerizam, svake godine željno se iščekivao taj datum kao prilika da se otkriju tajne ljubavi, podijele znakovi privrženosti i razveseli draga osoba malim znakovima pažnje. A kako poznata izreka kaže, ljubav ide kroz želudac pa nema scenarija u kojem se pažnja na taj dan ne posveti na neki način hrani i piću, pa makar to bila samo čokoladna bombonijera i čaša finog vina. Slavite li Valentinovo, za svoj spoj, barem što se gurmanskog aspekta tiče, imate tri opcije: izvesti dragu osobu na večeru u neki dobar restoran (što je još uvijek izvedivo ako budete brzi, dignete slušalicu i počnete zivkati omiljene restorane u nadi da će se naći još koji slobodan stol), organizirati večeru kod kuće i sve pripremiti ili naručiti dostavu s provjerenih (!) gastro adresa i počastiti se kvalitetnim druženjem koje ne uključuje predugi boravak u kuhinji. Odaberete li drugu opciju, bilo bi pametno da sjednete i isplanirate što poslužiti na stolu, ali i u čaši, oko čega vam može pomoći i vodič Saše Špiranca koji slijedi na idućoj strani. Nije kasno za kratki posjet obližnjem dućanu niti brojne predradnje kojima si možete pomoći kako biste sutradan brzo i s lakoćom sve spremili za uživanje.

Ništa bez sira

Sirna plana možda nije ništa novo ni inovativno, ali je i dalje neizostavni prijedlog za ovakva zbivanja i to iz više razloga. Lako ju je složiti i ne zahtijeva sate provedene u kuhinji, možete je pripremiti unaprijed, može biti raznolika i prilagođena vašem ukusu u hranu, odlično je predjelo, ali i desert jer je komad aromatičnog zrelog sira nekad bolji izbor uz završnu čašu vina nego teški kolač. Nerijetko se u vrhunskim restoranima ritual večere završava upravo pomno odabranim sirom, a pritom on neće narušiti uživanje u odabranom vinu, kao što bi to preslatki desert mogao učiniti.

image
Lisovskaya Natalia

Platu složite od sireva različitih stupnjeva zrelosti, mekoće i vrste mlijeka, od mozzarelle i camemberta preko zrelijih sireva pa do roqueforta i gorgonzole. Nadopunite je krekerima i komadima kruha te ne zaboravite na kriške voća i štapiće povrća za opušteno grickanje. Plate su sjajne i jer na njima možete poslužiti raznovrsne orašaste plodove, sušeno voće te slane i slatke namaze koje vjerojatno već imate u hladnjaku.

Poželite li toplo predjelo, ne trebate previše komplicirati. Valentinovo ove godine ipak pada na ponedjeljak i još uvijek je radni dan (tko glasa za to da postane praznik? Samo mi?) pa trebate biti ekonomični sa svojim vremenom. Zato iskoristite blagodati moderne dućanske ponude i kupite gotovo lisnato tijesto te složite hrskave četverokute koje nadjenite tanko narezanim gljivama, sirom, sušenim rajčicama i sličnim sastojcima. Ovakvi zalogaji su brzo spremni za pečenje, a brzo su i gotovi.

Iako će mnogi frknuti nosom na prijedlog hrskavog kruha premazanog češnjakom, smatrajte se sretnom osobom ako vašoj boljoj polovici na tu ideju zasvjetlucaju oči jer to znači da imate sreće (i dobar ukus). Poseban je užitak zagristi u vruću i aromatičnu krišku koja ugodno miriši na češnjak i začine, a mnogima nakon toga ne treba ni glavno jelo!

Potez koji impresionira

Za sve koji ozbiljno pristupaju večeri naš je prijedlog glavnog jela rižoto oko čije pripreme namjerno potražite pomoć. Ako smo ista naučili iz stvarnog života (ali i zbilja bezbroj romantičnih filmova koji su sad već klasici), zajedničko kuhanje u opuštenoj atmosferi može samo doprinijeti zavođenju i stvaranju bliskosti. Osim ako volite nekog tko uvijek "zna najbolje", onda radije samo budite moralna podrška kako se romantična večera ne bi pretvorila u nepotrebnu svađu.

Želite li još brže biti gotovi, razmislite o jednostavnoj, ali efektnoj tjestenini koju možete lako učiniti posebnom dodatkom kvalitetnih proizvoda poput vrhunskog pršuta, finog odležanog sira ili prave kombinacije začina.

Svi koji bez mesa ne mogu za ovu bi priliku mogli izdvojiti malo više sredstava pa kupiti ozbiljan steak i pohvaliti se svojom vještinom grilanja. S druge strane, riba je ipak malko profinjeniji izbor koji lakše pada na želudac pa i njoj treba dati priliku. Pokušajte nabaviti što svježiju ribu, a zamolite u ribarnici da vam je i očiste kako ne biste gubili vrijeme. Inače ne trebate oko nje previše petljati, odaberite samo pravi prilog, začinite je po svom ukusu, zamotajte dobro u papir za pečenje i neka vaša pećnica odradi većinu posla.

Slatki kraj večeri

Što se slastica tiče, raskošna torta od čokolade ili pleh kremastih i gustih brownieja su uvijek dobar odabir, ali tada ipak trebate preskočiti klasično vino. No nemojte zanemariti ni zavodljivu kombinaciju kockica tamne čokolade i slatkastog porta koja bi mogla biti sjajna uvertira u uzbudljivu noć. Ako se želite poigrati s izradom keksa, možete u taj zadatak uključiti i klince pa zajedno izradite slatke keksiće bez puno muke. Valentinovo nije samo za ljubavne parove pa paketićem keksa, kao malim znakom pažnje, razveselite mame, bake i djedove, prijatelje i kolege. Ljubavi je više, što je se više dijeli!

Lisnato s kruškama i sirom

image

Savory pie with pears, blue cheese, walnuts and honey. Pizza With Blue Cheese And Pears.

1 komad gotovog lisnatog tijesta
200 g blanširanih badema
50 g granuliranog šećera
1/2 žlice hladne vode
4 kruške
2-3 žlice meda
100 g sira s plemenitom plijesni
1 bjelanjak

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Lim za pečenje preokrenite naopako. Lisnato tijesto razmotajte i prepolovite po dužini kako biste dobili dva pravokutnika. Stavite jedan komad tijesta na prevrnuti lim, a drugi sačuvajte za drugu priliku. Nožem povucite liniju od otprilike 1,5 cm od rubova tijesta kako biste dobili obrub, no nemojte zarezati do kraja. Vilicom izbušite unutarnji dio tijesta. Pomiješajte bademe, šećer i vodu i sameljite u pastu kojom premažite unutarnji dio tijesta. Neoguljene kruške dobro operite pa oštrim nožem jako tanko narežite te poslažite po tijestu. Prelijte medom i po vrhu izmrvite sir. Lagano premažite obrub tijesta bjelanjkom. Pecite dokse tijesto ne napuhne i porumeni, 25 do 30 minuta. Pustite da se malo ohladi prije rezanja na kvadrate.

Slatki keksići

image

Valentinovo, izrada keksića

500 g omekšalog maslaca
400 g šećera
2 velika jaja
2 žlice ekstrakta vanilije
4 žličice praška za pecivo
450 g višenamjenskog brašna

Omekšali, ali još uvijek hladni maslac i šećer razradite mikserom dok se potpuno ne izmiješaju. Dodajte vaniliju i jaja. Mijesite tijesto za kekse dok ne postane svijetlo i pahuljasto. Dodajte prašak za pecivo i promiješajte. Umiješajte postupno brašno i nemojte previše mijesiti tijesto kada dodajete suhe sastojke. Mijesite ga samo dok se brašno ne ugradi u tijesto koje i trebalo biti čvrsto, ali ne i suho ili se mrviti. Ako vam se čini da se tijesto osušilo, dodajte malo vanilije ili mlijeka (počnite sa žličicom) i ponovno miješajte. Razvaljajte tijesto dok ne bude deblje od jedan centimetar. Izrežite oblike kalupima za kekse. Pecite u pećnici zagrijanoj na 175 °C 6-10 minuta, ovisno o veličini kalupa za kekse koji ste koristili. Nemojte prepeći!

Tjestenina s pršutom i gljivama

image

tjestenina s gljivama i pršutom

250 g tjestenine
3 šnite pršuta
200 g šampinjona ili mješavine gljiva
2 režnja češnjaka l 80 ml pilećeg temeljca
1/4 žličice mješavine začina (primjerice, origano, majčina dušica, vlasac)
1 žličica limunovog soka
1 žličica brašna
1/2 žličice Dijon senfa
3 žlice slatkog vrhnja
sol i papar prema ukusu
Za posluživanje: svježe naribani parmezan i pršut

Zakuhajte posoljenu vodu i skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. U međuvremenu izrežite pršut i dodajte ga u tavu. Pržite lagano dok ne postane hrskav na srednje jakoj vatri. Kada je gotovo, prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom. Dodajte usitnjene gljive u tavu i pirjajte, povremeno miješajući, oko 5-6 minuta ili dok ne puste vodu i dok se ne skuhaju. Umiješajte protisnuti češnjak i kuhajte pola minute. Izvadite gljive iz tave i dodajte temeljac, začine, limunov sok, brašno i Dijon senf. Dobro promiješajte i ostavite da kuha samo oko minutu. Dodajte vrhnje i ostavite da se krčka oko 2 minute. Vratite gljive i pršut u tavu. Pustite da se zagrije/kuha još nekoliko minuta dok se malo ne zgusne, a zatim ocijedite tjesteninu i dodajte je u tavu i promiješajte. Ako umak postane pregust, dodajte malo vruće vode za tjesteninu prije nego što je ocijedite. Prema potrebi, začinite solju i paprom te poslužite s parmezanom i šnitom pršuta prema želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:26