KUHINJSKI LABOS

TESTIRALI SMO KOLIKO JE ISTINIT JEDAN OD NAJPOPULARNIJIH MITOVA O HRANI! Smanjuje li uistinu krumpir slanost jela?

Unatoč samo jednostavnosti tog čina, soljenje hrane je jedna od najtežih i najrizičnijih operacija u kuhanju

Ne moramo vam objašnjavati zašto, i previše i premalo soli u jelu riskira da potpuno ugrozite okus jela. U soljenju najčešće griješimo prilikom pripreme predjela i priloga jer ne uzimamo u obzir koliko je npr. zasoljen gulaš koji ćemo jesti uz taj pire krumpir. Također, to nam se često događa i s jelima koja pripremamo u većim količinama poput graha, sarme, punjenih paprika i, najdraže nam,nedjeljne juhe. Ponekad stvari solimo posebno pa se i tu vrlo lako možemo prevariti.

Osmišljeni su brojni kućni trikovi kako eliminirati slanost iz jela, a jedna od najraširenijih teorija je ona da se u jelo doda krumpir (cijeli ili narezan na velike komade - ovisno o tome tko objašnjava metodu). Prema ovoj teoriji, krumpir upija višak soli poput spužve, omogućava vam da spasite jelo koje ste, u protivnom, kuhali za kantu za smeće.

Lutajući bespućima Interneta naišli smo na članak portala Fine Dining Lovers s uputama kako testirati pomaže li kuhanje krumpira u gulašu/juhi/varivu u smanjenju slanosti istog.

Oko ovog brzog popravka se pojavilo i more metoda koje definiraju količinu i vrijeme, a koje zvuče još vjerodostojnije. Na primjer, neki navode kako je idealna količina krumpira za "odsoliti" juhu (bez preciznog navođenja količine juhe) upravo jedan krumpir koji u juhi treba kuhati od 25 do 35 minuta, kako piše Fine Dining Lovers. Ako redovito surfate po webu i razgovarate s prijateljima koji vole kuhanje/kuhaju, bit će vam jasno da je ovaj trik prilično popularan, iako uopće nema znanstvenih osnova i zapravo pripada ladici s etiketom "kuharski mitovi".

Mi smo odlučili odvojiti pola sata našeg vremena i slijediti upute iz članka te testirati pomaže li krumpir uistinu. Dakako, vi se možete uvjeriti i sami. Dodajte krumpir vrlo slanoj juhi i...juha će i dalje biti slana, ali, ako ništa drugo, bar ćete imati ukusan kuhani krumpir.

Pripremite dva lonca u koja ćete uliti po 400 ml vode u svaki. U svaki lonac dodajte istu količinu soli, 35 grama. Zatim bez miješanja kuhajte dok se sol na otopi. U ovom trenutku dodajte oguljeni krumpir od oko 80 grama u jedan od uzoraka. Na kraju, nakon 30 minuta, uklonite oba uzorka s peći i ostavite da se lagano prohlade. (Autor članka na portalu Fine Dining Lovers sugerira da rezultate podvrgnete analizi refraktometrom, ali mi nismo bili u posjedu jednog pa smo se oslonili samo na naše osjetilo okusa.) Kušajte.

Ako se pitate zašto trik ne djeluje, zapitajte se radije koje su šanse da zaista djeluje, budući da krumpir ne može selektivno apsorbirati nijednu supstancu, kako navodi autor.

Ali, sigurno postoji nešto što možete učiniti kako biste prilagodili okus slane juhe. Razrijedite je dodavanjem tekućine. Alternativno, dodajte neki slatki sastojak koji će pomoći uravnotežiti okus. Daleko od toga da krumpir nije uvijek dobra ideja za ukusan prilog!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:17