OD GREGADE DO VIŠKE POGAČE

POZNATI AMERIČKI FOOD PORTAL: Tasting Table preporučio šest specijaliteta hrvatske obale koji se ne smiju zaobići!

Teletina i janjetina ispod peke.
 Tom Dubravec / Hanza Media
Američki portal Tasting Table je jučer objavio članak na temu šest specijaliteta hrvatske obale koja svi budući posjetitelji Lijepe naše ne smiju zaobići.

Svakako se slažemo s njima jer se na popisu našla gregada, nezaobilazna peka, istarski fuži s tartufima, pašticada i mnogima omiljena viška pogača. Ako ste i vi pomalo zaboravili najbolje od hrvatske kuhinje, evo mali podsjetnik na jela koja je Tasting Table izdvojio!

Gregada

Zadar, 300511
Restoran Kolovare u Zadru. Kuhar Renato Kraljev radi Dalmatinske specijalitete za Delicije JL.
Grgegada od grdobine.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / Hanza Media
Gregada od grdobine.

Gregada je zaštitni znak otoka Hvara, a radi se o nepretencioznom jelu u kojemu je najbitnije imati pto svježije sastojake. Bilo da pri ruci imate skupu ili jeftinu ribu, dok je god ona svježa, gregada ima potencijala biti najbolja ikad. Maslinovo ulje mora biti kvalitetno, bijelo vino također, a domaći krumpir samo poboljšava stvar. I zapamtite, tresite lonac u kojem se gregada kuha, nemojte ju miješati!

Vitalac

Otok Brac, 160413.
Konoba Ziza.
Konoba, izletiste i vidikovac Ziza koja se nalazi iznad Supetra na otoku Bracu. Vlasnik konobe Ziza Mario Omerovic u svojoj ponudi najvise nudi autohtona bracka jela kao sto su Vitalac, janjetina na spici i razne kolace, karamelizirani sir, skuta s medom i dr.
Na fotografiji: janjetina sa spice.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klarić / Hanza Media
Autohtono bračko jelo, vitalac.

Ili poznatije, brački vitalac. Vitalac se priprema tako da se janjeće (ili kozleće) iznutrice nabodu na dugačak ražanj te se omotaju janjećom maramicom i učvrste crijevima. Tako pripremljene iznutrice se okreću lagano na vatri nekih sat, sat i pol.

Peka

SPECIJAL_JL_Dobra Hrana
Trilj, 041216
Kuhari Hrvoje Zirojevic i Braco Sanjin pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak na imanju Krolo u mjestu Strmen Dolac kod Trilja. Na fotografiji: gotova teletina i janjetina ispod peke s povrcem i kiselim kupusom
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Teletina i janjetina ispod peke.

Sve jednostavno ima bolji okus ako je pripremljeno ispod peke. Jela ispod peke su se u nas pripremala od davnina, a savršen spoj povrća, mesa i začinskog bilja čini omiljeno jelo mnogih. Sok od mesa je ono što peku čini odličnom, ali ispod peke se ne mora pripremati samo meso, tu je i hobotnica te morski plodovi.

Pašticada

Split, 300414.
Konoba Intrade u kastel Novom nudi spizu po starim receptima. 
Na fotografiji: kastelanska pasticada.
Foto: Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babić / HANZA MEDIA

Kad bi vas netko pitao koje je najpoznatije dalmatinsko jelo, vjerojatno bi vam prva na pamet pala dalmatinska pašticada. Ovo je zaista tradicija na tanjuru. Ovo poznato dalmatinsko jelo se priprema od goveđeg buta koji se prethodno ''našpika'' pancetom, češnjakom, povrćem... Pripremati se mora na masti i sa suhim smokvama, a kao prilog se poslužuju domaći njoki.

Istarski fuži s tartufima

Split, 231114.
City Centar Split.
Tjedan dobre hrane Split. U Prodajnom centru City centar one odrzava se sajam Tjedna dobre hrane na kojem ce se odrzati radionice renomiranih hrvatskih chefova. 
Na fotografji: prezentacija restorana Laganini i Kadena, chefovi Hrvoje Zirojevic i Braco Sanjin, pljukanci sa skampima i tartufima.
Foto: Tom Dubravec /  CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Pljukanci sa škampima i tartufima.

Tartufi su zaštitni znak Istre, a najbolji način da doživite njihov puni okus je da ih pripremite s fužima. Neki od najboljih crnih i bijelih tartufa nalaze se upravo u Istri, a fuži su tradicionalna istarska tjestenina koja se priprema tako da se tijesto tanko razvalja, reže na rezance 3-4 cm široke koji se režu na robmove čiji se krajevi kasnije ovijaju jedan oko drugoga. Umijesto fuža se mogu korstiti i pljukanci.

Viška pogača

Komiza,otok Vis, 050711.
Konoba Bako.
Priprema komiske pogace.Kuharica Nada Ivcevic.Na fotografiji:komiska pogaca spremna za posluzivanje..
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
Komiška pogača spremna za posluživanje.

Kraljica otoka Visa je upravo viška pogača, miljenica punjena inćunima, maslinovim uljem i lukom, a mnogi od nas obožavaju i njenu ''sestru'', komišku pogaču, koja uz sve navedene sastojke sadrži i rajčicu. Mnoge se rasprave vode oko toga je li bolja viška ili komiška pogača, ali pravi zaljubljenici u Vis i Komižu neće o tome raspravljati već će jednostavno vraški uživati i u jednoj i u drugoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:39