DOBRA PREPORUKA

Posve slučajno otkrili smo da kvartovski dućan u Zagrebu prodaje fenomenalan dijonski senf

 Privatna Arhiva/
Njegova glatka i kremasta tekstura i oštra i robusna aroma odmah vas "navuku"

U Zagrebu se prije par mjeseci otvorio dućan Francuske delicije Voilà, ipak tek prije nekoliko dana otkrila sam da se ondje mogu kupiti fantastični dijonski senf i to za vrijeme ležernog subotnjeg druženja. Posluženi sirevi su brže bolje nestali s velike drvene daske u roku odmah, a na rubu stola stajale su četiri male staklenke dijonskog senfa. Kad je ponestalo doslovno svega, bacili smo se na senfove uz ruganje cijelog društva domaćinu što je kupio premalo sira i kruha s motivom da nas što prije istjera iz kuće. I tako uz podsmjeh, počeli smo jedan po jedan mazati te razne vrste dijona na ostatke kruha, kad je nastao tajac. "Čekaj, pa što je ovo? Zašto je to toliko dobro i ja ne znam za to?"

Sad je domaćin stao slavodobitno likovati da je on dijonski senf namijenio umjesto deserta jer je znao "kakvu robu ima" (spoiler alert: kolač je izgorio u pećnici i nije imao pojma "kakvu robu ima").

Moutarde de Dijon

Moutarde de Dijon je tradicionalni francuski senf kojeg karakterizira blijedožuta boja i kremasta tekstura. Obično se radi od mljevenih sjemenki smeđe ili crne gorušice, soli i raznih začina. Originalni recept osmislio je Jean Naigeon, proizvođač senfa koji je u proizvodnji prvi počeo koristiti ocat umjesto soka od nezrelog grožđa (verjus).

Dakle, te četiri minijaturne staklenke mirne duše možete poslužiti umjesto deserta. Radi se o četiri različite vrste dijonskog senfa brenda Edmond Fallota: klasičan i zrnati dijonski senf, gingerbread (kolač od đumbira) dijonski senf, i dijonski senf s ribizom. Cijena 6,5 eura.

image

Fotografija je ilustrativna - u ponudi je paket od četiri staklenke po 25 grama

Bojan Zibar/

Edmond Fallot je tvrtka u obiteljskom vlasništvu u Burgundiji koja postoji od 1840, a u vlasništvu iste obitelji je od 1928. godine.To je jedini proizvođač senfa iz Dijona koji još uvijek melje sjemenke gorušice u kamenom mlinu jer žele zadržati tradicionalnu pripremu zbog koje je njihov proizvod i postao prepoznatljiv.

Klasični Moutarde de Bourgogne (senf iz Burgundije) pravo je malo remek-djelo i ima zaštićenu oznaku izvornosti, što znači da su svi sastojci uzgojeni i ubrani u spomenutoj francuskoj regiji. Njegova glatka, kremasta tekstura i oštra i robusna aroma odmah vas "navuku" i odjednom se osjećate kao lik dječaka Charlieja u filmu Willy Wonka i Tvornica čokolade. Znam dosta ljudi koji "krijumčare" francuska dobra u dijon senfovima, maslacima, terinama sa svojih francuskih putešestvija. Neki i pretjeruju pa mijenjaju povratne letove zato jer nisu stigli u shopping francuskih čuda (imena poznata redakciji). Sad ipak možete odahnuti jer se dobar dio može nabaviti u ovom dućanu na Trešnjevci na adresi Ozaljska 13, ali pravi dijon senf doista morate probati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:43