NE BROJITE KALORIJE

Pita od šljiva za one kojima su salenjaci sve, banana bread i totalno čokoladni churrosi

Tko je Ana Marić? Kako radi pitu od šljiva po receptu za salenjake i još nekoliko recepata koji će vas razveseliti

Ana Marić je slastičarka s bogatim iskustvom i osoba koja je svojevremeno kreirala premium liniju Amelie slastica. Njezina banana s bademom, govorimo iz iskustva, preobratila je i najveće skeptike, a lješnjak upakiran u zlatno ruho vrlo je brzo postao favorit među gostima slastičarnica Amelie. I iza svake od navedenih slastica krije se neka posebna priča koju Ana Marić priča na samo svoj način. Karijeru je počela u slavnoj slastičarnici Mak na konac, i to, kako kaže, sasvim slučajno. Najprije je kao studentica radila na vitrini, a onda se spletom okolnosti našla najprije na stanici s čajnim keksima da bi poslije pripremala slastice uz bok velikoj Petri Jelenić.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

"Kako se cijela priča razvijala, izgubila sam glavu za slastičarstvom. Petra je bila moj prvi mentor, trudila se oko mene, vidjela u meni potencijal, cijeli naš odnos bio je baš poseban, a danas mogu reći da mi je od mentorice postala obitelj. Pomogla mi je da shvatim da je slastičarstvo ono što u životu stvarno želim raditi", opisala nam je u jednom dahu početke svoje karijere.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Kada je došao trenutak da se odvoje, Ana priznaje da joj je bilo prilično teško, no, kako kaže, shvatila je to kao novi početak. Tada je dobila priliku raditi slastice u kuhinji Roberta Hromalića za slastičarnicu Time i tamo je, objašnjava nam, testirala svoje granice, učila nove tehnike i upijala. A onda je život za Anu skrojio neke druge planove i poslao je u restoranske kuhinje. Radila je u dubrovačkoj Nautici, zatim u zagrebačkom restoranu ManO2, a veliki preokret u karijeri dogodio joj se kada je postala chef slastičarnice u Michelinom nagrađenom dubrovačkom restoranu 360.

"U 360 sam bila baš jako sigurna u sebe i svoje znanje i nisam si dopustila da mi zvjezdica stvara pritisak. Rekla bih čak da sam tamo bila nekako najslobodnija", rekla nam je i dodala kako ništa od toga ne bi bilo moguće bez velike potpore chefa Marija Curića.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


U svoja slatka djela često pakira i ono što najviše voli, djelić svojih slavonskih korijena i onoga što je naučila od svoje majke. Ipak, tijekom godina je, smatra, izgradila svoj stil.

"Timut papar je moj zaštitni znak, već sam sama sebi dosadna, ali s njim je jednostavno sve uvijek bolje", ispričala nam je kroz smijeh.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Na kraju, lakoća kojom se uživa u njezinim slasticama vrlo se lako čita i iz njezina karaktera. Jednostavna je osoba s kojom je jednostavno razgovarati, satima i neobavezno. Tako smo naše druženje uz puno smijeha vrlo brzo pretvorili u opuštenu degustaciju, a Ana nam je pripremila i nekoliko svojih jesenskih favorita - kruške, lješnjaci, šljive i mirisni začini ovaj su put dobili još jedno, sasvim novo i drugačije značenje.

BANANA KRUH PO RECEPTU ANE MARIĆ

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

TART S KRUŠKAMA I KREMOM OD TONKE

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

CHURROS S KREMOM OD ČOKOLADE I LJEŠNJAKA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

PITA OD ŠLJIVA INSPIRIRANA SALENJACIMA

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 17:36