GDJE ZA VIKEND?

Piknik u vinogradu uz dobra vina, otvorenu vatru, buncek i štrukle na samo 30 minuta od Zagreba

 Privatna Arhiva/
Na samo pola sata od Zagreba u obiteljskom vinogradu ove zime i jeseni uživa se uz domaća jela i dobra vina

Izletište i vinarija Kos-Jurišić, smještena u mjestu Nespeš u Svetom Ivanu Zelini, udaljenom tek 30-ak minuta od Zagreba i ove sezone priprema pravu poslasticu za ljubitelje dobrih domaćih zalogaja i istih takvih vina. Naime, nakon što su prošle godine prvi predstavili koncept piknika u vinogradu i gostima, uz njihova provjereno dobra vina, ponudili košare s domaćim narescima i pohanim picekom, ovih su dana najavili ponovno otvaranje sezone piknika, no u nešto drugačijem izdanju.

"Odlučili smo imati otvorena vrata podruma na samo Martinje, 11. studenog, a u sklopu toga imat ćemo predstavljanje jesensko-zimske piknik košarice. Uz naše klasične košarice 'Špekec', 'Picek', 'Pajcek' i 'Grincajg', u ponudu stavljamo i sezonsku varijantu. Kuhani buncek, pečene krvavice, kobasice i carsko meso uz dobro poznate priloge zelje i restani krumpir dio su baš te ponude. Nabrojana jela pratit će i zapečene štrukle i knedle od sira s domaćim pekmezom od marelica, a posebnu čar pikniku dat će otvorena ložišta gdje će posjetitelji sami moći ispeći kobasice ili carsko meso, a isto će moći pojesti unutar ugostiteljskog objekta uz kamin. Također, posjetitelji će moći naručiti i vinogradarsku juhu koja se poslužuje u zdjelicama od kruha", rekla nam je Karla Jurišić iz vinarije Kos-Jurišić.

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix


Dodala je i kako će vinske koktele zamijeniti kuhano vino po receptu dede Đureka, a ono što njihove košarice i ovog puta čini posebnima bit će butelje autohtone zelinske sorte Kraljevine za koju je vinarija Kos-Jurišić ove godine dobila zlatnu diplomu na ocjenjivanju vina u sklopu manifestacije "Vina iz davnina". Cijena jesensko zimske košarice iznosi 380 kuna, a količine su namijenjene za dvije osobe.

image
Privatna Arhiva/

Kako su nam otkrili pri našem posjetu prošle godine, kada je ideja piknika u vinogradu tek bila u začecima, sve je krenulo kada su, suočeni s globalnom pandemijom, svojim gostima i posjetiteljima vinarije odlučili ponuditi nešto drugačije. Đurđica Kos-Jurišić predložila je piknik u vinogradu kakav je imala prilike doživjeti na jednom od svojih putovanja, a onda su, umjesto da se povuku i očajavaju zbog novonastale situacije, vrijeme odlučili iskoristiti na pametan način i u svibnju prošle godine organizirali svoj prvi piknik. Hranu od samog početka pripremaju sami, sve je domaće i lokalno, a sudeći prema fotografijama koje su u njihovom vinogradu nastale ovih dana, sve hladniji jesenski dani uz otvorenu vatru, dobra vina i delicije koje pripremaju, mogli bi biti puno ugodniji.

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
image
Privatna Arhiva/
image
Marko Todorov/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:43