NA PROGRAMU

Ovogodišnji Zagreb Film Festival otvara drama o maloj ženskoj revoluciji koju je pokrenuo ajvar

 @zagreb_film_festival Instagram/
Sutra počinje 19. izdanje Zagreb Film Festivala, a u 20 sati u Kinu SC ljubitelje dobrih filmskih ostvarenja čeka prava poslastica

Kako su najavili iz organizacije Zagreb Film Festivala, ovogodišnje, 19. po redu izdanje festivala bit će otvoreno dramom "Košnica". Riječ je o, kako kažu, moćnoj drami o maloj ženskoj revoluciji koju pokreće ajvar i filmu inspiriranom istinitom pričom o poduzetnici Fahrije Hoti koja je proizvodnjom ajvara prouzročila prevrat u patrijarhalnoj seoskoj zajednici. "Košnica" je inače do sada prikazana na nekoliko filmskih festivala kao što su Warsaw Film Festival, Zurich Film Festival te Sundance, gdje je film i osvojio nekoliko važnih nagrada. Zagrebačka publika "Košnicu" će moći pogledati ove nedjelje u 20 sati, u dvorani Kina SC, a sve informacije dostupne su na službenoj stranici festivala.

"Fahrijin muž nestao je za vrijeme rata na Kosovu. Godinama kasnije, pčele koje je uzgajao prestaju proizvoditi med. Prisiljena pronaći novi izvor prihoda, Fahrije polaže vozački ispit i počinje prodavati domaći ajvar u gradu. No patrijarhalna seoska zajednica njezinu domišljatost i ambiciju dočekuje agresivnim otporom. Ignorirajući napade, Fahrije ustraje u svojim naporima i udružuje snage s ostalim ženama kako bi se međusobno osnažile i postale neovisne. Film je na Sundanceu pomeo publiku i žiri, osvojivši nagrade za najbolji film, režiju te nagradu publike u međunarodnom igranom programu", stoji u opisu filma na službenoj stranici Zagreb Film Festivala.

Festival počinje sutra, u nedjelju, 14. studenog i trajat će sve do 21. studenog, a projekcije više od 130 filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta prikazivat će se u Kinu SC, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385 te na online platformama kinoeuropa.hr, croatian.film i ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:27