NEOTKRIVENI BISER

Ova istarska vinarija postoji već 25 godina, imaju Decanterovo zlato, a malo tko je čuo za njih

 Vina Anđelini Facebook Page/
Na tržištu postoje četvrt stoljeća, obrađuju 15 hektara vinograda, a njihova vina iznenadila su i stručnjake koji dobro poznaju scenu

Kad mislite da znate gotovo sve o istarskim vinarima i vinima, poprilično vas iznenadi poziv na kušanje i predstavljanje vina Anđelini u povodu 25 godina vinarije, koje je u srijedu 20. travnja održano u zagrebačkom restoranu Matrix. Tko su, kvragu, ti Anđelini!?! Ako smo nešto i načuli, kako to da o njima ne znamo više? Jer, em na tržištu postoje četvrt stoljeća, em obrađuju ne dva ili tri, nego - 15 hektara vinograda! Čak je i sommelier Siniša Lasan, koji je ovom prigodom predstavio vinariju, priznao da su ga iznenadila njihova vina, koja su, pokazat će se, po mnogočemu jedinstvena i vrijedna pažnje. Za njih je, kaže, prvi put čuo kad su 2017. osvojili Decanterovo zlato za malvaziju.

image

Dominik i Ranko Anđelini, vlasnici vinarije

Ustupljene Fotografije/

Vinogradi obitelji Anđelini smješteni su u centralnoj Istri, nedaleko od Pazina. Položaji su vrlo zanimljivi, tu vinova loza raste na najvišoj nadmorskoj visini u cijeloj Istri - protežu se do 474 m, na različitim tlima, a posebno je zanimljiv položaj Cesarovac gdje prevladava siva zemlja i lapor. Specifičan terroir naveo je vinariju Anđelini na stvaranje kompleksnijih, odležanih vina, istaknuo je Ranko Anđelini, vlasnik vinarije.

image
Vina Anđelini Facebook Page/

Nakon uvoda uz vrhunski pjenušac D’Angelo, extra brut dobiven tradicionalnom metodom od chardonnaya, malvazije i žutog muškata, kušali smo Pazinsku malvaziju 2020, koja je tek nedavno napunjena u butelje i koja svježinom odmah ukazuje na orijentaciju vinarije. No, potencijal položaja najzornije je predstavljen na vertikalnom kušanju malvazije Filomena. Sommelier Siniša Lasan vodio je, nakon uvodne Pazinske malvazije, kušanje četiriju berbi – 2019., 2018., 2017. i 2015. Njegov zaključak: jedan od glavnih principa proizvodnje vina Anđelini jest odležavanje radi harmoničnosti i uravnoteženosti okusa. Iznimka nije ni Filomena čijoj je punoći i snazi, ali i aromatici i svježini pridonijelo odležavanje u bagremovim bačvicama barrique formata od 225 l.

image
Ustupljene Fotografije/

Najatraktivnija je karakteristika malvazije Filomena upravo njezina svježina i mineralnost, i to u sva četiri godišta koja smo kušali. Čak bi se najljepšom mogla proglasiti najstarija, iz berbe 2015., koja još nije nosila ime Filomena. Pritom, ovdje se ne radi o dugim maceracijama koje bi malvaziju pripremile na dulji vijek trajanja. Restorateri bi definitivno malvazije vinarije Anđelini trebali uzeti u obzir jer ionako imaju problem sa svježim malvazijama koje moraju brzo prodati, dok još vrijede.

image
Ustupljene Fotografije/

„Uz nadmorsku visinu, velik je broj čimbenika koji pridonose specifičnosti naših vina – prije svega kombinacija mediteranske i kontinentalne klime, zatim izražene temperaturne amplitude koje pogoduju aromatici i odražavaju se na svježinu vina, te sivo tlo i lapor koji daju mineralnost. Kako bi se to zaokružilo i istaknulo, sva naša vina minimalno godinu dana odležavaju u podrumu, a neka i dulje“, istaknuo je Dominik Anđelini iz vinarije Anđelini.

image

Ustupljena fotografija

Ustupljena Fotografija/

Uz Filomenu, a prije nje i pjenušac D'Angelo i Pazinsku malvaziju, probali smo kupažu chardonnaya i malvazije Magdalena, kupažu merlota i cabernet sauvignona Centrum, kupažu merlota, cabernet sauvignona i syrah Domenico te rosé Amalia. Vina su lijepo pratili specijaliteti chefa Marka Jantoleka, koji je već privukao pozornost kreativnim radom u Matrixovoj kuhinji, a proglašen je i mladim talentom godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2022.

Kako to, dakle, da Anđelini nije sve ove godine bio prisutniji na tržištu? Ranko Anđelini, koji polako brigu o vinima prepušta mlađoj generaciji, jednostavno odgovara: “Nije nam to bio glavni izvor prihoda, imali smo mnogo drugog posla i obaveza, djeca su još bila mala… Ali, sad je došao red na njih.”

Mladi Dominik Anđelini, koji radi na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, a priprema doktorat na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, istaknuo je da su održiva proizvodnja te razvijanje spoja pčelarstva i vinarstva kao obiteljske tradicije glavni ciljevi vinarije. Simpatičan i atraktivan detalj, koji je, uz vina, osvojio publiku u Matrixu, bila je i košnica s pčelama koju je Ranko Anđelini otkrio rekavši kako bi nam htio predstaviti i ostale članove obitelji, koji inače žive s njima u njihovim vinogradima.

image

Ranko Anđelini

Ustupljene Fotografije/
image
Vina Anđelini Facebook Page/

O vinima obitelji Anđelini još će se pričati, njihova je malvazija pravo i doslovno osvježenje, a Dominik Anđelini, koji uz terroir ističe i klimu s toplim danima i prohladnim noćima, čvrsto vjeruje i u potencijal za pjenušce koje dalje namjeravaju razvijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:23