PAMETNO I ODRŽIVO

Osim na kavu, u ovaj zagrebački kafić sada možete svratiti i po ulje, ocat i soja sos u rinfuzi

  

Lori Brnčić u svoj Filteraj uvela je ponudu prehrambenih tekućina koje možete ponijeti za doma u vlastitoj ambalaži

Nedaleko Europskog trga na vrhu Vlaške ulice prošlog je ljeta otvoren Filteraj, kafić sa specijalitetnom kavom koji je dodatno obogatio zagrebačku scenu kafića i barova. Osim na kvalitetnu kavu, vlasnica kafića i baristica Lori Brnčić fokus je stavila i na biljne zamjene za mlijeko, a ono po čemu je Filteraj izdvojila iz mase drugih kafića jest njena čvrsta odluka da ih neće kupovati u dućanu nego da će ih spremati sama.

image
Filteraj
image
Vedran Peteh/Cropix

Biljna mlijeka u Filteraju proizvode svaki dan na licu mjesta, eliminirajući tako sve aditive, tetrapake, boce i slične suvišne elemente koji ih inače prate. Pritom ukusne napitke koje je Lori Brnčić razvila od indijskih oraščića, zobi, datulja, kokosa i badema možete kušati u kafiću i dodati u svoju kavu, ali i kupiti za doma u staklenim bocama koje vam poslije mogu poslužiti da dođete po novu dozu.

U cijelom poslovanju poseban trud su uložili kako bi eliminirali sav mogući otpad, s velikim planovima za proširenje ponude dostupnih namirnica. Naime, Lori je svoj kafić zamislila i kao prostor u koji će njeni gosti moći svratiti kada im ponestane jabučnog octa, maslinova ulja ili pak umaka od soje.

image
Filteraj

image

Lori Brnčić, vlasnica kafica Filteraj.

Vedran Peteh/Cropix

“U sklopu novootvorenog refill dijela Filteraja naši gosti mogu pronaći neke od najčešće korištenih prehrambenih i kućanskih tekućina u rinfuznoj varijanti. Svatko tako može u svojoj ambalaži ponijeti kući prehrambene tekućine poput dalmatinskog maslinovog ulja, tri vrste virovitičkog octa i Kikkoman soja umaka, kućanske poput višenamjenske tekućine za čišćenje, deterdženta za rublje, wc gela i sredstva za pranje podova. Kućanski proizvodi su trenutno svi iz PERO asortimana, a u skoroj budućnosti tu će se uključiti i Nivelova Biola Home linija”, objasnila nam je Lori Brnčić i dodala: “Na taj način smo ostvarili naš početni cilj da se uz kavicu ili dvije možete upoznati s jednostavnim koracima kojima možete svoj dom učiniti malo ljepšim i održivijim".

image
Filteraj
image
Filteraj

Zanimalo nas je hoće li se s vremenom ponuda dostupnih namirnica širiti: "Svakako bismo to voljeli, ali mislim da se ponuda neće jako širiti. Barem ne u ovom prostoru, već sada je podosta pun. Voljeli bismo u budućnosti ponuditi čim više mogućnosti, ali mislim da će to sačekati koju novu lokaciju i priliku. Što se tiče prehrambenih stavki, tu ćemo osluškivati želje kupaca, te istraživati još opcija. Najviše vremena nam treba da se za svaki proizvod dogovori opcija koja uzrokuje čim manje otpada ili ono idealnije što se uvijek trudimo postići - da nema otpada. Tako da prije nego što išta stigne na police, mi moramo osigurati najodrživiji format s proizvođačima."

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

S obzirom na to da je cijeli projekt Filteraja otpočetka osmišljen tako da su kvaliteta i održivost na prvom mjestu, brojni stalni gosti nisu bili posebno iznenađeni da se situacija s ponudom nastavila razvijati: "Oni gosti koji su već par puta bili kod nas su čuli najave ili ispitivali već o tome pošto smo pripremu s praznim bocama imali već izloženu iako još nisu proizvodi stigli. Ali oni koji prvi put dođu "samo na piće" većinom se ugodno iznenade. Neki samo malo škicnu i izvide situaciju, a dio i ispita malo više o tome", nasmijala se Lori. Odličan korak naprijed!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:46