VIŠE OD DORUČKA

Novi brend granole već je hit, radi se od lokalnih sastojaka i može biti sjajan ljetni desert

 Berislava Picek/Cropix
Veteranka izrade granole Tijana Bogdanović na tržište je izbacila novi brend Morning lab

Ako ste shvatili da uopće ne volite jesti zobenu kašu i u namočenim zobenim pahuljicama ne vidite nikakvu slast, nemojte zbog toga od njih odustati! Jer kada su pečene u pravim uvjetima i u pravom društvu orašastih plodova, meda i začina, pretvaraju se u granolu koja predstavlja fantastičan doručak, sladak završetak dana ili pak hrskav dodatak ljetnom desertu. Tom se idejom vodila Tijana Bogdanović koja stoji iza novog i dopadljivog zagrebačkog brenda granole nazvanog Morning lab.

image
Berislava Picek/Cropix

Iako se nedavno pridružila tržištu na kojem se sad već nalazi veći broj malih domaćih proizvođača, Tijana je daleko od početnice. Prije nekoliko godina s dvije partnerice proizvela je uspješnu liniju granole simpatičnog naziva Granolica, no život je imao druge planove, pa je tako prvi poduzetnički pothvat završio i Tijana se okrenula novim izazovima. Nakon nekoliko godina pauze želja da se vrati u proizvodnju tog popularnog hrskavog doručka bila je tolika da se i danas, kada s Tijanom razgovarate o tome kako je ponovno počela, ta strast jasno vidi.

"Nakon rada u potpuno drugom području, prije otprilike dvije i pol godine slučajno sam srela Ivanu Urem Marohnić iz zagrebačke Korice. Surađivale smo na prvom projektu granole i nismo se godinama vidjele, no odlučila sam joj se ipak javiti taj dan. Razveselila mi se i odmah su zaredala pitanja kada ću ponovno u svijet granole. Iako sam se isprva nećkala, ubrzo sam je nazvala i rekla joj da sve u meni gori od želje da se time ponovno počnem baviti jer mi je to i dalje bila velika ljubav", pričala nam je Tijana dok je iz velikog rinfuznog pakiranja grabila granolu za zdjelice namijenjene smoothieju koje je zamislila za naše snimanje.

image
Berislava Picek/Cropix

Taj neočekivani susret, kao prst sudbine, podsjetio ju je na to koliko je uživala u kombiniranju raznih sastojaka, izradi granole, testiranju varijanti i oduševljenim reakcijama - prvo prijatelja i poznanika, a zatim i kupaca. Ističe da joj je upravo Ivana iz Korice dala vjetar u leđa, a zahvalna je i Silviji Puljić iz dućana Grga Čvarak, koja joj je tijekom prvog razdoblja rada s granolom pomogla savjetima o tome kako se odnositi prema namirnicama i proizvodu, a i danas joj je podrška.

image
Berislava Picek/Cropix

Nakon što je promijenila izvorni recept za granolu i definirala novi vizualni identitet, Tijana je bila spremna za novi početak pa su se prije tri mjeseca njezine Morning lab granole počele pojavljivati napokon i u dućanima.

"Stvarno bih htjela da što više sastojaka u mojoj granoli budu namirnice koje kod nas rastu jer su to okusi koje volimo i prepoznajemo. Upravo sam zato, primjerice, u svoju granolu stavila orahe, iako mnogima oni ne bi bili prvi izbor. Ali doista se sjajno slažu s ostalim namirnicama", ističe.

image
Berislava Picek/Cropix

U osnovnoj granoli tako se nalaze lokalne zobene pahuljice proizvođača Božjakovina, lješnjaci, bademi, cimet i domaći med. Još uvijek nisu svi orašasti plodovi lokalne proizvodnje, ali na tome i dalje radi. Tijana na tržište uskoro izbacuje i granolu s dodatkom vanilije i sušenih jagoda, a planira i dalje razvijati nove okuse. Upravo je zato naziv brenda Morning lab jer joj je želja da nastavi eksperimentirati i s novim tehnologijama obrade namirnica. Cilj joj je ponuditi nešto više od tipičnih kombinacija s čokoladom i bademima, a usto bi htjela da je što više namirnica iz našeg podneblja.

image
Berislava Picek/Cropix

Tijanina granola dolazi u pakiranjima od 175 i 350 grama, pri čemu se većem pakiranju cijena kreće između 45 i 49 kuna, a u Korici se mogu kupiti i pakiranja od 250 grama za 29 kuna. Osim na tri lokacije Korice, granolu Morning lab možete pronaći i u dućanima Grga Čvarak, u Špeceraju na tri lokacije, zagrebačkoj Prokulici, dućanima Mali lug i Priroda i društvo, kao i u hvarskom dućanu Za pod zub te u virtualnom dućanu Moje zrno. Želite li je probati prije kupnje, uvijek možete svratiti i u zagrebački Roots juice & cocktail bar, gdje je koriste za pripremu doručka.

U pripremi granole možete se okušati i sami, uz savjete koje je Tijana podijelila s nama, a dobra ideja bit će i priprema ljetne poslastice za koju će vam trebati dvije breskve i malo granole.

PEČENE BRESKVE S GRANOLOM

SAVJETI ZA ONE KOJI GRANOLU RADE KOD KUĆE

• Kad radite granolu kod kuće, doista nema granica što možete u nju staviti, ističe Tijana i napominje da sve ovisi o vašem ukusu i budžetu, pa se poigrajte s orašastim plodovima, dehidriranim voćem i povrćem, začinima kao što su tonka, klasična vanilija, cimet ili đumbir u prahu. Umjesto meda može se koristiti i sirup od datulja.

• Nemojte zaboraviti dodati sol u svoju granolu jer ona, zapravo, dodatno ističe okuse namirnica i balansira slatkoću. No, jako ju je lako presoliti, upozorava Tijana, tako da se možete voditi omjerom od 1,5 do 1,7 grama soli na 100 grama granole.

• Tijana granolu peče na temperaturi između 160 i 180 °C, a ističe da je obavezno na pola pečenja treba izvaditi i dobro izokrenuti kako bi se ravnomjerno ispekla s obje strane.

• Granolu ne smijete ostaviti bez nadzora jer vrlo lako zagori, što onda može pokvariti okus, no jednom kada se ispeče, treba je ostaviti da se ohladi i stvrdne. Za stvrdnjavanje i hrskavost važan je med, pa ga nemojte preskočiti.

• Kada pripremite svoju granolu, a isto vrijedi i za kupovnu koju ste tek otvorili, obavezno je odmah premjestite u posudu koja se može jako dobro zatvoriti, kao što su teglice s gumenom brtvom. To je ključno jer granola jako lako navuče vlagu i zbog toga izgubi hrskavost.

• Ako primijetite da vam je granola izgubila na hrskavosti, stavite je u lim za pečenje i ubacite na pet-šest minuta u zagrijanu pećnicu na 160 °C. Budući da je već pečena, ne trebate čekati da se počne rumeniti, nego samo da ispari višak vlage. Ostavite je da se ohladi i ispravno je pohranite.

• Granolu možete namočiti tijekom noći kako bi vas ujutro dočekao ukusni doručak, pri čemu će otpustiti med i cimet. Možete je ubaciti i u blender dok radite smoothie, a dodajete li granolu u smoothie bowl u izvornom obliku, preporučena je količina od 50 grama granole po porciji.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:49