POZNATO MJESTO

Napokon se ponovno otvara popularni bistro u centru Zagreba, Pod Zidom sada ima novog chefa

 Pod Zidom Facebook/
Dugoočekivano otvorenje zakazano je za 19. studenog, a jedan od noviteta svakako je i novi chef kuhinje - Matija Pavlic iz Čakovca

Nakon što je domaću gastronomsku scenu prošle godine dobro uzdrmala nepovoljna situacija uzrokovana koronavirusom, vlasnik Pod Zidom, Borna Janeš, odlučio je privremeno zatvoriti vrata jednog od najpopularnijih bistroa u centru metropole. Posvetio se tada drugim projektima, pa čak i pokrenuo danas vrlo uspješnu gostionicu Ficlek te najavio ponovno otvaranje bistroa Pod Zidom u jesen ove godine. Sada je napokon objavljen i točan datum.

image

Borna Janeš, vlasnik restorana Pod Zidom

Boris Kovacev/Cropix/


Na Facebook stranici bistroa tako je objavljeno kako se Pod Zidom otvara 19. studenog, a već su poznati i detalji pomalo osvježenog koncepta. Tako je, osim izmijenjene vinske karte, koja je oduvijek jedan od aduta samog bistroa, velika novost i kako u kuhinju kao glavni chef dolazi Matija Pavlic.

Riječ je o mladom chefu iz Čakovca koji je iskustvo stjecao u kuhinjama londonskog Ledburyja, dubrovačkog 360, korčulanskog De Canavellisa i zagrebačkog restorana Mano uz prijatelja i velikog chefa Matiju Bogdana. Nakon odlaska iz Mana, Pavlic je preuzeo kuhinju Barbieri'sa gdje je publici pokušao približiti spoj japanske i hrvatske kuhinje kroz kombinacije kao što su jadranska tuna i yuzu ili pak mangulica i kimchi. Kako nam je rekao tada, uloga glavnog chefa itekako mu je dobro sjela, a dodao je i kako se u budućnosti vidi u kakvom dobrom bistrou. Zbog kuhanja u Pod Zidom ponovno se vratio u Zagreb, nakon nekoliko mjeseci koje je proveo u Crikvenici u restoranu Sabbia.

"Pa to je u biti i nešto najsličnije onome što bih ja želio raditi u životu. Dolac je odmah pokraj, a i cilj mi je bazirati se samo na lokalne male OPG-ove i dobavljače. Bistrologija me oduvijek jako zanimala pa kad sam napokon sjeo i razgovarao s Bornom, odmah smo kliknuli. On ima dosta slična gledišta i dosta mi se sviđa njegova ideja oko toga što točno želi od restorana", otkrio nam je Pavlic u kratkom razgovoru.

image

Chef Matija Pavlic

Neja Markicevic/Cropix/


Dodao je i kako je novi meni od 15 jela baziran je na najsvježijim namirnicama s Dolca te kako veliku pažnju planiraju posvetiti i mesu iz slobodnog uzgoja, prirodnim vinima i domaćim namirnicama kao što su turopoljski tartufi, žumberačka janjetina i zagorske patke. Cilj je, dodao je, stvoriti mjesto sa stvarno dobrom hranom koja je pristupačna svima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 20:55