odmah dupla doza

Isprobali smo recept za čokoladni kolač koji je postao hit na YouTubeu. Da, zaslužuje spomenik

 Lidija Lončarić/
Isprobali smo "najbolji čokoladni kolač bez brašna" po receptu Claire Saffitz

Kada smo na YouTube kanalu Claire Saffitz naletjeli na video recept za, kako ga ona naziva, najbolji čokoladni kolač bez brašna, očekivali smo da je u pitanju još jedna laganija varijanta klasične Caprese torte. No, kada smo ga ovih dana isprobali, zaključili smo kako su hvalospjevi na račun ovog kolača itekako opravdani.

Kako piše u svojoj kuharici "Dessert Person", Saffitz je ovaj kolač osmislila upravo kako bi izbjegla okus i teksturu klasičnih slastica bez brašna. Recept koji je razvila prilično je jednostavan, a rezultat je lagana, sočna slastica koja se u pećnici diže te se zatim, kada se hladi, ponovno spusti i stvara, kako ih naziva, čokoladne valove. Opis iz kuharice odmah nas je natjerao na testiranje pa smo, uz manje preinake, tako u manje od sat vremena i sami iz pećnice izvadili sočan čokoladni kolač s dodatkom amaretta i vanilije.

image
Lidija Lončarić/

Umjesto običnog suncokretovog ulja, koristili smo maslinovo no, kako sama Claire kaže u videu, to nije potrebno s obzirom na to da neće značajno promijeniti okus slastice. Također, preskočili smo dodavanje šećera na dno posude i vrh kolača te smo kalup jednostavno obložili papirom za pečenje. S obzirom na to da smo koristili manji kalup, količinu svih sastojaka smo prepolovili.

Osim odličnog okusa, ova slastica na kraju nas je osvojila i prozračnom teksturom, a kako bismo je dodatno osvježili, pri posluživanju smo na svaki komad dodali i žlicu džema od višnje i u rekordnom roku napravili poslasticu koja se topi u ustima i koja je, potpuno očekivano, nestala u trenu. U nastavku ostavljamo video recept Claire Saffitz, a pisani dio u potpunosti prenosimo s portala Taste. Pronaći ga možete i u kuharici "Dessert Person".

TKO JE CLAIRE SAFFITZ?

Claire Saffitz najpoznatija je po svom angažmanu na portalu i magazinu Bon Appetit. Nakon što 2020. napustila Bon Appetit, krenula je sa samostalnim projektima te nastavila s kuhanjem, pisanjem i snimanjem recepata. Najpoznatija je po sjajnim slasticama, a njezina kuharica "Dessert Person", koju je izdala 2020. godine, jedan je od bestsellera New York Timesa.

Trebat će vam:

  • 283 g čokolade (najbolje od 68% kakaa)
  • 112 g neutralnog ulja
  • 43 g amaretta
  • 6 velikih jaja (300 g)
  • 60 g bademovog brašna
  • 3 g soli
  • 125 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Upalite i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje tako da ga premažete uljem i pospete šećerom sa svih strana (15-20 g od ukupne količine). Na štednjak stavite posudu na dno koje ste stavili malo vode, a na nju stavite posudu u kojoj ćete otapati čokoladu na pari. Pripazite da ne dodiruje vodu. U posudi pomiješajte čokoladu, ulje, amaretto i 57 g vode. Kuhajte na pari dok se čokolada ne otopi, a svi sastojci povežu. Pustite da se ohladi. Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Kada se smjesa s čokoladom ohladi, dodajte joj žumanjke. Dobro promiješajte pa dodajte i bademovo brašno. Bjelanjcima dodajte sol i istucite ih u snijeg. Kada se snijeg počne formirati, dodajte žlicu po žlicu šećera (100 g). Na kraju dodajte i vaniliju. Pripazite da bjelanjke ne istučete previše, moraju ostati sjajni. Jednu četvrtinu bjelanjaka pjenjačom umiješajte u smjesu od čokolade, a ostatak dodajte polako i umiješajte laganim pokretima špatulom. Smjesu prebacite u posudu za pečenje i površinu pospite s ostatkom šećera. Pecite oko 30 do 35 minuta, dok gornji dio ne postane hrskav, kolač se digne, a čačkalica koju ste zaboli u sredinu ne izađe s tek pokojom čokoladnom mrvicom. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz posude i stavite na rešetku za hlađenje. Spustit će se i stvoriti valove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:59