ULJE IZ SUPERMARKETA

Maslinovo ulje treće kategorije prodavali pod prvoklasno, otkrila ih inspekcija u Koprivnici

 Darko Tomas/
Tamošnji mediji pišu kako je inspekcija slučaj razotkrila nakon testiranja ulja kupljenog u koprivničkom supermarketu Plodine

"Zbog stavljanja u prodaju artikla koji nije bio u skladu s onim što je pisalo na deklaraciji proizvoda, Općinski sud u Koprivnici proglasio je krivim trgovačko društvo Orgula Grupu d.o.o. iz Splita i njegovog direktora, odnosno odgovornu osobu, Petra Zekana", piše ovih dana ePodravina.hr. Naime, kako navode, inspekcijskim nadzorom izvršenim početkom travnja u supermarketu Plodine u Koprivnici, utvrđeno je da se u prodaji nalazi ekstra djevičansko maslinovo ulje oznake Tradicija od jedne litre s navodom najbolje upotrijebiti do 17. lipnja 2022. Međutim, nakon provedene inspekcije, analize i ocjenjivanja mjerodavnih službi, utvrđeno je kako uzorak maslinova ulja ne odgovara deklaraciji na ekstra djevičanskom ulju, piše ePodravina.hr.

Inspekciju je proveo poljoprivredni inspektor Marko Mićić, koji je potvrdio da je izuzeti uzorak maslinova ulja nije bio u skladu sa zahtjevima kvalitete kategorije ekstra djevičanskog maslinovog ulja i da je riječ o kategoriji ulja lampante, a što je 3. kategorija maslinovog ulja i nije u kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja niti djevičanskog maslinovog ulja. Zanimljivo je dodati i da je lampante maslinovo ulje u određenoj količini štetno za ljudsko zdravlje.

Nakon ispitivanja uzorka, Orgula Grupi izrečena je novčana kazna u iznosu od 15 tisuća kuna, a direktoru Zekanu 4500 kuna kazne. Kako piše ePodravina, ako okrivljenici u roku od dva mjeseca uplate 2/3 izrečene novčane kazne, odnosno prvookrivljena 10.000 kuna i drugookrivljeni 3000 smatrat će se da je novčana kazna u cjelini plaćena. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:27