NE PROPUSTITE

Marko Turković i Jorg Zupan sljedećeg tjedna kuhaju riblja jela na krmi broda, svi ste pozvani

 Hook & Cook Festival/
Hook & Cook Festival je zabavno, maštovito, ali i važno događanje. Sustavno rade na promociji o važnosti kvallitetne riblje prehrane

Mladi i talentirani chefovi Marko Turković (chef zagrebačkog bistroa Sopal) i Jorg Zupan iz slovenskog restorana Atelje (jedna Michelinova zvjezdica) gostuju na fenomenalnom festivalu Hook & Cook u Medulinu 24. i 25.lipnja. Postoje daleko razvikaniji festivali od ovog, skuplje produkcije, ambicioznijeg koncepta, ali zašto je baš Hook & Cook tako važan?

image
Mario Kučera/
image
Marko Miscevic/Cropix

Cilj ovog festivala je promocija kvalitetne riblje prehrane i održivog lokalnog ribarstva što je itekako potrebno. Iako možda upravo sada proživljavamo renesansu hrvatske gastronomske scene i uglavnom je restoranska scena bogata kvalitetnim mjestima, Hrvati se kod kuće ne hrane kvalitetnije. Naprotiv, iako imamo sve preduvjete da naša prehrana bude raznovrsna i kvalitetna, Hrvati su na začelju po konzumaciji ribe u usporedbi s ostalim zemljama Europske unije. Po svim statistika i istraživanjima jedemo previše ugljikohidrata i masti.

image
Hook & Cook Festival/
image
Hook & Cook Festival/
image
Hook & Cook Festival/

Cijena je tek alibi jer kilogram uvozne piletine iz Brazila još uvijek košta više nego kilogram srdele. Uvriježena je i percepcija da je otkoštavanje i filetiranje ribe zahtjevno, no ni to nije istina jer se, uz malo znanja, radi o vrlo jednostavnom procesu. Postoje tvrtke koje se bave otkoštavanjem, filetiranjem pa i preradom ribe i njihove usluge olakšavaju samu pripremu. Jedna od takvih je i SIC u Višnjanu koja svoje većinsko poslovanje temelju na izvozu (80%). A problem je zapravo neznanje, svi navedeni razlozi su alibi za nepomicanje granica. Upravo tome svjedoči i sjajan istarski festival Hook & Cook na kojem je godinama sudjelovao David Skoko koji je veliki zagovornik i promotor konzumacije ribe. Koncept festivala je upravo služenje maštovitih ribljih jela s krme broda.

image
William Torrillo/
image
Hook & Cook Festival/
image
Hook & Cook Festival/
image
Hook & Cook Festival/
image
Hook & Cook Festival/

Svaka čast friganim srdelicama ili giricama, ali potencijal je daleko veći. U nekim prošlim edicijama Hook & Cook festivala služili su svježe ulovljene pa konzervirane sardine na focacci od kiselog tijesta s lemon-ricotta kremom, domaćim ukiseljenim crvenim lukom, svježim koprom, koricom limuna i domaćim istarskim maslinovim uljem. Ono što Hrvatskoj nedostaje jest da i na ulici možete odlično jesti, a u Medulinu ćete to i moći i pokupiti neke ideje kako i sami napraviti jednostavne, drugačije i zdrave obroke.

Hook & Cook sustavno radi na promociji konzumacije ribe. Imaju i fizičku lokaciju u Puli u ulici Sergijevaca 18 gdje možete pojesti jela od friške ribe. U prosincu su dijelili 100 porcija friganih srdela koje nisu mogle biti svježije jer su dolazile direktno s broda.

image
Hook & Cook Festival/

Ovaj prekrasan festival održat će se na ribarskom mulu u Medulinu. Početak je zakazan za 19 sati i to 24. i 25. lipnja. Zupan i Turković poznati su po maštovitim i pomalo neobičnim jelima koja nemate često priliku kušati. Za glazbu će se pobrinuti Forbidden Dance Records, Samuele Pagliai i Pepi Jogarde koji je i osobno veliki gurman i ljubitelj dobrih vina. Dodatne informacije potražite na društvenim mrežama festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:49