UVIJEK DOMAĆE

KUHAROV GABLEC: U restoranu Klub Maksimir je sve mirisalo po sarmicama od kelja!

 Marko Miščević
Kod njih se gostima nudi uvijek domaće, a takav ukus ima i ekipa restorana koja u pauzi puni tanjure sezonskim jelima.

Kod njih je sve domaće: tjestenina, kruh, umaci, pogačice, grickalice... a i kuha se po domaći. Pa uostalom, i mjesto je takvo, jer u zagrebačkom restoranu Klub Maksimir na Oboju osjećate se kao da niste u metropoli dok iz maksimirske šume pirka zrak pun kisika. Restoran nudi ručkove, a dvorana se ponovno napuni navečer kad se uz svijeće može dobro i romantično ve- čerati ili, pak, preko vikenda feštati...

Marko Miščević

Mi smo došli radnim danom, oko podneva. U kuhinji su se počela krč- kati i pripremati jela dnevne ponude, a chef Hrvoje Dadić baš je dovršavao sarmice od kelja koje je namijenio ekipi, prije nego što se restoran otvori za goste. - Menije uglavnom mijenjamo sezonski, odnosno ravnamo se prema ponudi.

Marko Miščević

Evo, jesenas su šume pune vrganja, a puna ih je i naša kuhinja, pa pripremamo rižota, umake i juhe, a nudimo i jela s bučom, a uskoro ćemo na jelovnik staviti i jela s kestenima - objasnio je chef Dadić spretno ubacujući vatrostalnu posudu u pećnicu jer sarmice samo što nisu bile gotove. Bilo je i vrijeme jer ekipa je već punom parom pripremala restoran za prve goste: Nada Kladijević pomagala je u kuhinji, dok su Miljenko Belić, voditelj restorana i konobar Siniša Sruk postavljali stolove.

Marko Miščević

Probali smo sarmice i zaključili da ekipa u restoranu Klub Maksimir jako fino gabla. Uostalom, jedu fino kao i njihovi gosti koji dolaze na ručkove i večere jer nikad se ne dobiva pritužba na ponudu.

Sarmice od kelja

500 g miješanog mljevenog mesa
1 veća glavica luka
1 mrkva
prstohvat majčine dušice i bosiljka
sol, papar,
100 g riže za umak
500 ml pasirane rajčice
1 veća mrkva
2 režnja češnjaka
1 žličica šećera
bosiljak, majčina dušica
sol, papar

Marko Miščević

Na masnoću stavite rižu i pustite da se malo tostira. Nasjeckajte luk te ga dodajte u rižu i dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte meso i dinstajte dok ne postane smeđe. Dodajte naribanu mrkvu, začine i promiješajte. Kuhajte dok se tekućina ne reducira i stavite sa strane. Odvojite listove kelja pa ih blaširajte i ostavite sa strane u hladnoj vodi (da ne oksidiraju). Potom odrežite donji dio kocena. U svaki list kelja stavite nadjev od mesa i smotajte kao sarmice. Za umak naribajte mrkvu, nasjeckajte češnjak. Malo na masnoći prodinstajte mrkvu, dodajte češnjak, potom rajčicu i prokuhajte 15-ak minuta. Pola umaka stavite na dno vatrostalne posude, potom poslažite sarmice, pa prelijte umakom i zapecite 15-20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:00