KUŠALI SMO

Kozlovićeve malvazije pravi su dokaz da dobro izvedena vina ove sorte fantastično stare

 Matej Čelar
Ususret Vinart Grand Tastingu u Laubi u hotelu Dubrovnik održana je radionica “Kozlović - evolucija ili revolucija malvazije”

Prošli petak u prostorima zagrebačkog hotela Dubrovnik, na dobro popunjenoj radionici u organizaciji tvrtke Vinart, održano je vertikalno kušanje malvazija obitelji Kozlović. Na radionici pod nazivom “Kozlović - evolucija ili revolucija malvazije”, vinski novinar i organizator samog događanja Saša Špiranec udružio se s vinarom Gianfrancom Kozlovićem kako bi prisutnima ukazao na važnost vinarije Kozlović u etabliranju malvazije kao ključne istarske sorte, ali i na činjenicu da dobro izvedena vina ove sorte fantastično stare.

image
Matej Čelar

Nakon uvoda o samoj sorti, Saša Špiranec prisjetio se neočekivanog trijumfa Kozlovićeve malvazije na međunarodnom natjecanju The Library Collection održanom 2011., kada je Santa Lucia Malvazija 2001 dobila titulu najboljeg bijelog vina na svijetu i time dokazala da se malvaziju kao sortu treba shvaćati ozbiljno. Špiranec je taj uspjeh izdvojio kao korak koji je polako vodio prema promjeni stajališta vinske javnosti oko vrijednosti malvazije i pažnji koju kao sorta zaslužuje, osobito u pogledu proizvodnje monosortnih vina.

Vertikala malvazije

Vinogradi obitelji Kozlović nalaze se na sjeverozapadu istarskog poluotoka, u dolini Valle, kao i na položaju Santa Lucia podno Buja, gdje rastu nasadi malvazije koji datiraju još iz 1961. godine. U vinogradima Santa Lucia obitelj uzgaja još i teran, merlot te cabernet sauvignon, dok u dolini Valle rastu loze muškata momjanskog, terana, istarske malvazije te odnedavno i sauvignon blanca.

image

Vinar Gianfranco Kozlović

Matej Čelar

Kozlovićeva bazna malvazija radi se od grožđa s oba položaja, a obje berbe koje su se mogle kušati, iz 2020. i 2018. godine, bile su u sjajnoj formi. Razlika je bila u tome što je Malvazija 2018 nježnijeg okusa i razvijenije je vino u usporedbi s Malvazijom 2020, no i dalje je ostavljala u ustima tipični okus malvazije. Oba vina odličan su izbor za svakodnevno korištenje i jako dobar primjer koliko je zapravo bitno da bazno vino bude iznimne kvalitete, osobito kada uzmemo u obzir da su bazna vina ta koje kupci najčešće konzumiraju, sukladno svojim mogućnostima.

image
Matej Čelar

Santa Lucia 2018 i 2016 nastale su od grožđa uzgojenog u vinogradu posađenom 1961. godine na položaju Santa Lucia. Vino iz berbe 2016. intenzivnije je, dugačkog trajanja, sa specifičnom vrstom slasti koja vuče slinu te je odličan primjer da se i malvaziju vrijedi čuvati u podrumu kao vino kolekcionarske vrijednost jer i šest godina kasnije i dalje ne pokazuje nepoželjne znakove opadanja kvalitete. Upravo je malvazija odličan primjer da razina alkohola, visoke kiseline i tanini nisu presudni kada je riječ o potencijalnoj dugovječnosti vina. Sama malvazija kao sorta daje punija vina s umjerenim ili čak nižim kiselinama, svježijih voćnih aroma i floralnih nota poput one bagrema u pozadini, a ipak i dalje dobro stari.

image

Vinski novinar Saša Špiranec

Matej Čelar

Zadnji par bile su Malvazija Selekcija 2019 i Selekcija 2017 za koje Kozlovići sabiru grožđe malvazije sa svih dostupnih položaja. Selekciju ne rade svake godine, nego samo kada prosude da su uvjeti osobito dobri. Takva pažnja im je 2020. godine priskrbila zlatnu medalju i platinasto odličje na svjetskom vinskom natjecanju Decanter za Selekciju 2017. Svakako zasluženo, a brojnim prisutnima je upravo ta etiketa bila među favoritima.

Radionica “Kozlović - evolucija ili revolucija malvazije” održana je uoči ovogodišnjeg izdanja sajma vina Vinart Grand Tasting koji se odvija u prostorima zagrebačke Laube u petak i subotu, 4. i 5. ožujka. Više informacija potražite na poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:13