Preporuka za znalce

Kad nam se jedu pečeni praščić i špek-fileki idemo ovdje, bolje u gradu teško ćete naći

Špek fileki s Grana Padano sirom

 Facebook Restoran Bicko
A u ponudi su i tripice od grdobine, janjeća koljenica, obrazi i kozlić ispod peke te prefini desert imena Perverzija

Kako je napisao jedan od gostiju u svojoj recenziji: "Postoje mjesta gdje dođeš na marendu, a postoje mjesta gdje dolaziš jer je to prvo mjesto grada Zagreba." Dobro, ova je izjava možda malo i pretenciozna, ali kad su gableci u pitanju, s Restoranom Bicko u Novom Zagrebu malo se koji sličan lokal u blizini može mjeriti. Ispalo je tako i svojevremeno u našoj recenziji restorana kada je Dobra hrana Bicku za spravljena jela dala visoku ocjenu 9 od mogućih 10 bodova, a ispada tako i prema recenzijama koje im zadovoljni gosti ostavljaju kako na društvenim mrežama tako i na Googleu. Ništa drugačije nije niti danas.

Najskuplje jelo u ovom restoranu platit ćete 22,30 eura koliko stoji porcija gregade Bicko, dok ćete za najjeftinije jelo na meniju, što je, ako preskočimo hladna predjela, juhe i salate, u ovom slučaju rump steak, black angus od 100 g, izdvojiti 7,50 eura.

image
Privatna arhiva

No, nismo došli na ovu adresu niti zbog najskupljeg, a niti zbog najjeftinijeg jela, već zbog onoga o čemu se već neko vrijeme priča u gradu. To su špek fileki ili tripice, tripe, škembići, vampi, dropci ili kako god ih zvali u vašem kraju. Restoran Bicko, na svom jelovniku stalno ima u ponudi špek fileke, pa ih možete naručiti i pojesti od ponedjeljka do subote u njihovo radno vrijeme, a poštena porcija posipana pravim Grana Padano sirom, još će vam dugo ostati u sjećanju kao jedna od boljih, ako ne i najbolja u Zagrebu koju ste imali prilike kušati.

Ako ste ljubitelj tripica, ako ih ne znate sami napraviti ili, pak, ako imate među prijateljima ili u obitelji nekoga tko bi sve dao za porciju ovog jela, više ne morate eksperimentirati kako ih napraviti po staroj recepturi, jednostavno sjednite u auto i uputite se na Karlovačku cestu i doživite tu eksploziju okusa. Baš kao što ste to možda imali priliku doživjeti nekad za maminim ili bakinim stolom.

Porcija špek fileka kod Bicka je više nego obilna, pa može čak biti i za dvoje, pod uvjetom da niste pretjerano gladni. Jelo je odlično začinjeno i pikantno taman koliko treba, a za cijenu od 8,30 eura, vjerujte nam, i vrijedno svakog centa. Pogotovo, ponavljamo, ako ga ne znate pripremiti.

Nije nevažno za znati kako u ovom restoranu služe i tripice od grdobine, fiš paprikaš, gulaš od medvjeda, porchettu od mliječnog praščića španjolske iberice i pečenog mliječnog praščića od crne slavonske svinje, a u ponudi su i kozlić ispod peke, janjeća koljenica, gulaš od hobotnice i grdobina.

Evo zašto još posjetiti Restoran Bicko: Mliječni odojak na Karlovačkoj cesti je otkriće! Meso je toliko mekano da se topi u ustima

Ako imate sreće, možda uspijete uloviti i desert po imenu Perverzija koji je jednostavan, ali ga se drugi lokali nisu sjetili uvrstiti u ponudu. Riječ je o sladoledu od vanilije s bučom i jezgrom od kave, prelivenog uljem od bundeve i posipanog tostiranim slatkim bučinim sjemenkama. Možda nije perverzija, ali svakako je fantazija.

Ovdje možete pogledati našu recenziju kad smo prvi puta posjetili Restoran Bicko i kušali više jela s menija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 09:58