KRAJ AVOKADO ERE?

Je li avokadu odzvonilo? Mediji se raspisali o problemima uzgoja, a chefovi traže alternative

 Alamy Stock Photo/
Činjenica da je za uzgoj avokada potrebna velika količina vode samo je jedan od problema u vrijeme današnje ekološke krize

Zasigurno ste primijetili, proteklih nekoliko godina avokado je dosegao vrhunac svoje popularnosti. Česta je pojava na tostu za doručak, ubacuje se kao dodatak pestu za ručak, a od njega se rade čak i zdravije varijante slastica. S obzirom na njegovu kremastu teksturu i primamljivu, svježu zelenu boju, nije ni čudo što je upravo ovaj plod posljednjih godina postao jedna od najčešćih pojava na brojnim Instagram profilima. No, chefovi, ali i oni ekološki osviješteni sve su češće u pitanje krenuli dovoditi odluku da od avokada pripremaju jela za svoje goste ili u istima uživaju u vlastitim domovima. Avokado je, naime, od omiljenog dodatka doručku, ručku i večeri postao jedan od najproblematičnijih plodova uopće.

image
Mario Kučera/

Problem leži u činjenici da, u doba kada se posebna pažnja obraća na klimatske promjene i zaštitu prirodnih resursa, uzgoj avokada naprosto nije isplativ. Kako piše Water Footprint Network, kako bi se uzgojio samo jedan plod avokada, potrebno je više od 220 litara vode.

S obzirom na to da su jela od avokada postala svakodnevica u svim dijelovima svijeta, a jedno od najpopularnijih, umak guacamole, oduvijek je neizostavan dodatak tortilja čipsu bez obzira gdje se nalazili, brojni chefovi odlučili su se odmaknuti od klasike i, u nadi da će barem malo djelovati na smanjenje potrošnje avokada, gostima ponudili alternative. Tako danas pripremaju umake nalik guacamoleu na bazi boba, zatim tikvica i bučinih koštica, pistacija ili pak artičoka, piše Guardian.

image
Istockphoto/

Osim chefova, u borbu protiv avokada krenuli su i korisnici društvenih mreža. Tako je na Tik Toku nedavno među najpopularnijim objavama bila i ona korisnika Caluma Harrisa koji je u svom videu pripremao lažni guacamole od smrznutog graška, a kako piše Guardian, na Instagramu je više od 3200 postova označeno hashtagom #noavocado.

Profesor na londonskom sveučilištu, Tim Lang, cijeli je anti-avokado pokret opisao kao najbolji primjer onoga što se dogodi kada egzotična hrana postane normalna u svakodnevnom životu, bez da se uopće razmišlja o posljedicama koje uzgoj i transport takvog ploda donose. Dodao je i kako ljudi često ne razmišljaju o tome da, s obzirom na to da uzgoj avokada uzrokuje prekomjerno korištenje vode, pojedini uzgajivači često nemaju pristup izvorima vode za osobne potrebe te kako je to samo jedan od problema o kojem svakako valja razmisliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:20