GDJE NA BRUNCH?

Istraživanje pokazalo: Zagreb drugi na listi europskih gradova s najboljom ponudom bruncha

 Arhiva Hotela Esplanade
Istraživanje je proveo Uswitch, kompanija internetskih, telefonskih i komunikacijskih usluga sa sjedištem u Londonu

Prema istraživanju londonske internetske i telefonske kompanije Uswitch, Zagreb je proglašen drugim najboljim europskim gradom kada je u pitanju ponuda bruncha. U analizu je bilo uključeno 235 tisuća restorana u cijeloj Europi, a Zagreb je ocijenjen s visokih 8,85 od 10 bodova.

Na prvom mjestu nalazi se Atena, a na trećem Valletta na Malti. Kako navodi istraživanje, prosječna cijena bruncha na najpopularnijim zagrebačkim adresama iznosi čak 32,48 eura, što ga čini sedmim najskupljim u Europi. Za usporedbu, istraživanje je pokazalo kako cijena prosječnog bruncha u Ateni iznosi 16,66 eura. Atena je ocijenjena s 8,88 od 10 bodova.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Valletta je ocijenjena s 8,83 boda, a nalazi se i na drugom mjestu na listi europskih gradova s najboljim vegetarijanskim restoranima. Na četvrtom mjestu liste gradova s najboljom ponudom bruncha našao se Lisabon sa 8,82 boda, a navode ga kao jedan od gradova gdje se može pronaći velik izbor jela po pristupačnim cijenama. Prosječna cijena bruncha tamo iznosi 20,48 eura.

Slovačka Bratislava proglašena je gradom s najnižim cijenama za brunch i nalazi se na sedmom mjestu. Prosječna cijena bruncha u Bratislavi iznosi 16,42 eura. Osim po dobrom brunchu, Bratislava je među ispitanicima prepoznata i kao grad s dobrom ponudom kave i kafićima općenito pa su je tako u toj kategoriji smjestili na visoko peto mjesto.

Uswitch je inače kompanija koja se bavi ovakvim istraživanjima te uspoređuje cijene proizvoda i usluga, a ovo istraživanje je provedeno kako bi pronašli najbolje europske glavne gradove za gurmane. Kako se navodi, koristili su podatke s TripAdvisora.

image
/Shutterstock

GDJE POJESTI DOBAR BRUNCH U ZAGREBU?

HOTEL ESPLANADE

Adresa: Ulica Antuna Mihanovića 1

Ako se volite izvesti na malo posebniji brunch vikendom, razmislite o odlasku u hotel Esplanade. Ovdje rade najbolje štrukle koje smo do sada isprobali, a kada se u njima uživa na terasi samog hotela, iskustvo je još ljepše. Osim štrukla, u hotelu Esplanade nude i nedjeljni brunch koji uključuje jela njihove odlične Cezar salate i tatarskog bifteka, svježe kamenice, sushi i sashimi sa škampima, tunom i lososom, pomno birani dalmatinski pršut, paški sir i slavonski kulen, ručno rađeni namazi te salate od lokalno uzgojenog povrća. Sve informacije potražite ovdje.

image
Arhiva Hotela Esplanade

BROOM 44

Adresa: tržnica Dolac

Jedna od najpopularnijih adresa za dobru kavu i brunch od samog otvorenja, u kolovozu prošle godine, upravo je Broom 44. Smješten na zagrebačkom Dolcu, s terase Brooma pruža se pogled na šarene klupe prepune voća i povrća, a dok ovdje sjedite, uživati možete u ponajboljoj kavi u gradu i jelima kao što je, primjerice, avokado tost s jajima i bogatim bruschettama. Sva jela su vegetarijanska ili veganska, a ovdje nude i nekoliko opcija za desert. Dobra preporuka su svakako Neka jedu kolači keksi s čokoladom.

image
Neja Markicevic/Cropix

DEŽMAN

Adresa: Dežmanova ulica 1

Tražite li mjesto na kojem ćete popiti dobru šalicu kave, čašu vina ili pak pojesti zasitan brunch u gradu ili jednostavno želite kombinaciju svega pobrojanog, razmislite o odlasku u Dežman bar. Uz cijeđeni sok, ovdje možete pojesti i zanimljive brunch kombinacije, a samo neka od jela koja nude su tost s poširanim jajima, kajgana i pohani kruh.

image
Dežman Bar Instagram/

MEET MIA

Adresa: Vlaška ulica 43

Slastičarnica smještena u samom centru grada, nedaleko od Europskog trga, također će biti dobar odabir kada naglo ogladnite, a nemate dovoljno vremena za pravi ručak. Ovdje nude sendviče od kroasana i bagelsa, u ponudi imaju i avokado na focacciji od pirovog brašna, brioche sa špinatom i sirom, humusom ili pršutom, a tu je i vege wrap za sve one koji izbjegavaju meso. Ovdje, naravno, možete isprobati i različite slastice te slatka peciva.

image
Meet mia Instagram

TRINITY MAKSIMIR

Adresa: Kraljevićeva ul. 24-28

Nedavno smo pisali o njihovim azijskim sendvičima, koji mogu biti odličan, više nego zasitan brunch kada se zateknete na Maksimiru. Osim toga, ovdje možete isprobati i nekoliko divnih slastica iz zaprešićke Trinity proizvodnje koje se danas svrstavaju među najbolje u gradu.

image
Tomislav Kristo/Cropix

FETIŠ

Adresa: Ulica Antuna Bauera 9

Među novije otvorena mjesta za brunch svrstavamo i Fetiš u zagrebačkoj Bauerovoj ulici. Mjesto je osmišljeno kao sigurna zona za sve s intolerancijom na gluten, ali i celijakičare, kako bi se obogatila zapravo siromašna ponuda takvih lokala u metropoli. U Fetišu tako nude slana i slatka jela, među kojima su posebno popularni sirovi kolači. Uz šalicu kave ovdje možete isprobati sirnicu, quiche ili bezglutenski otvoreni sendvič sa sirom i lososom. Osim bruncha, nude i doručak.

image
Biljana Blivajs/cropix/

EGGSPRESS

Adresa: Vlaška ulica 81a

Vikendom se volimo počastiti dobro pripremljenim jajima, a još nam je draže kada ih za nas pripremi netko drugi. Ekipa iz Eggspressa to radi odlično unatrag nekoliko godina, a iako su cijene za doručak ili brunch ovdje nešto više (80-ak kuna), porcije su prilično zasitne i na kraju bruncha shvatit ćete kako se svakako kuna isplatila. Uz brunch u Eggspressu svakako preporučujemo i uživanje u Mimosa koktelu.

image
Tomislav Kristo/Cropix

KATA BRUNCH BAR

Adresa: Petrinjska 29 i Martićeva 15

Na kućnom broju 29 u Petrinjskoj ulici te u Martićevoj ulici, smjestio se Kata Brunch Bar, mjesto za sve koji usred dana užurbano traže nešto za jelo. Ako ste ljubitelj njihovih peciva, volite se počastiti i sočnim kolačem ili sirovim slatkim kuglicama, ovo je mjesto koje morate posjetiti. Nude i salate, sendviče i slastice pa će tako ovdje svatko pronaći nešto za sebe.

image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:49