VELIKI POTHVAT

Istarska uljara Al Torcio jedna je od najboljih u zemlji, izgradnja je koštala 4 milijuna kuna

 Marijana Banko/Cropix/
Obitelj Beletić iz Novigrada nedavno je završila izgradnju jedne od najmodernijih uljara u regiji

U Novigradu je nedavno, kako piše Slobodna Dalmacija, otvorena jedna od najsuvremenijih uljara u okolici. Otvorila ju je obitelj Beletić, a u njoj se odnedavno, između ostalog, proizvodi svjetsko priznato maslinovo ulje Al Torcio. Kako su ispričali za Slobodnu Dalmaciju, modernizacija i nova uljara bila je san danas pokojnog oca Tranquilina Beletića koju su ovih dana napokon u potpunosti ostvarili njegovi sinovi Karmino i Kristijan te njihova supruga Đurđica. Naime, njihov je otac istoimenu uljaru u nešto skromnijem izdanju od onog današnjeg otvorio još 2000. godine, a od tada je velik broj istarskih maslinara upravo u Novigradu prerađivao svoje ulje. Jedna od idućih velikih želja Tranquilina Beletića bila je otvoriti butik uljaru.

image
Marijana Banko/Cropix/

"Ovakva suvremena uljara među prvima je u našoj zemlji, te u krugu od 500 km, pa čak ni u bližim krajevima sjeverne Italije, zato sam ponosan što je baš u Istri, najboljoj maslinarskoj regiji na svijetu, otvoren najmoderniji pogon. Prednosti primjene ove najnovije tehnologije su u tome što ona, u kombinaciji s mlinom, omogućava vodeno hlađenje paste maslina. To je važno jer se masline beru sve ranije, pri tome su temperature sve više, a time i temperature maslina koje dolaze na preradu, a njihovim mljevenjem se temperatura u mlinu podiže za još četiri do pet stupnjeva, što negativno utječe na kvalitetu i očuvanje vrijednosti ulja. Vodenim hlađenjem mlina omogućena je kontrola temperature, hlađenje paste maslina. Prilikom samog procesa prerade ne dodaje se voda, pa se polifenoli sadržani u pasti masline ne tope u vodi, već se ovakvim načinom prerade zadržava i do 30 posto više fenola u ulju", rekao je za Slobodnu Dalmaciju Karmino Baletić.

Dodao je i kako se time rješava problem zbrinjavanja nastale vegetativne vode, koja je veliko opterećenje za svaku uljaru, piše Slobodna Dalmacija. Pojasnio je i kako uljara ima certifikat za ekološku proizvodnju te kako sadrži četiri miješalice od po 800 litara u kojima se mogu prerađivati četiri šarže ulja četiri različita proizvođača. To omogućava pranje sustava između prerada, pa tako nema zaostataka od prijašnjih proizvođača što svakom maslinaru daje vlastito i čisto ekološko ulje. U samoj uljari nalazi se i silos za maslinove koštice koje ovdje koriste za ogrjev.

image
Marijana Banko/Cropix/

Braća Karmino i Kristijan za Slobodnu Dalmaciju rekli su i kako je investicija u novu uljaru teška četiri milijuna kuna, a pri izgradnji su koristili i potpore.

"Apsolutno bi bilo nemoguće ostvariti ova ulaganja bez apliciranja na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, pratimo nove natječaje, stečeno iskustvo puno će nam koristiti pri budućim ulaganjima", rekli su.

Dobro je spomenuti i kako obitelj Beletić na pet lokacija blizu same uljare posjeduje čak 1700 stabala maslina istarske bjelice, rosulje, moraiola, leccina, pendolina, itrane, ascolane i frantoia od kojih proizvode osam monosortnih ulja te blendove. Za svoj rad nagrađeni su brojnim nagradama, a samo neke od njih dolaze iz New Yorka i Pariza. Kako ističe Slobodna Dalmacija, u prestižnom vodiču FlosOlei s 94 boda uvršteni su među 100 najboljih ulja na svijetu. Cijelu priču pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:10